Amsterdam is nu 's lands snelste marathonstad

Met de snelste marathon ooit gelopen op Nederlandse bodem en drie mannen onder de 2.05 stijgt de marathon van Amsterdam weer op de ladder van prestige.

ANP
De kopgroep van de mannen in actie tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2018. Beeld anp
De kopgroep van de mannen in actie tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2018.Beeld anp

Toch peinst directeur Cees Pronk er niet over zijn koers voor de wedstrijd te veranderen. "Met wat wijzigingen in het parcours kan het vast nog sneller, maar dat heeft meteen consequenties voor de halve marathon en dat doen we niet. Deelname in de breedte vinden we net zo belangrijk als de toplopers," aldus Pronk.

De Keniaan Lawrence Cherono won in 2.04.06, de Ethiopiër Mule Wasihun noteerde 2.04.37 en diens landgenoot Solomon Deksisa 2.04.40. De 2.04.27 van de Keniaan Duncan Kibet, in 2009 gelopen in Rotterdam, stond tot zondag te boek als snelste marathon in Nederland.

Rotterdam niet te kort doen
"Ik ben er trots op. We hopen ieder jaar op ideale omstandigheden en mikken ook altijd op een toptijd. Maar ik wil Rotterdam niet te kort doen. Het maakt me net zo trots dat we hier twee marathons hebben die internationaal op de kaart staan.''

Michel Butter kreeg het even te kwaad tijdens de marathon van Amsterdam. Na een kilometer of 36 schoot de kramp in beide hamstrings. "Ik was even bang dat ik de finish niet zou halen en moest mijn best doen de spieren wat te ontspannen," zei de 32-jarige marathonloper, die de race toch volbracht en de Nederlandse titel veroverde in 2.17.18.

Geen eindtijd
"Goud voor mij was doel één. Het tweede doel was zilver voor mijn trainingsmaat Edwin de Vries. En dat is gelukt. Ik vond het een mooie wedstrijd op deze manier." Butter koos bewust voor een wedstrijd zonder gangmakers. De Castricummer wilde puur voor de titel lopen en had geen eindtijd in gedachten.

"Edwin en ik voerden met succes een soort van strijdplan uit. We lieten Ronald Schröer in de eerste helft van de race begaan en zijn het tweede deel op hem gaan jagen. Die tactiek pakte goed uit."

Geen gas terug
Butter neemt na deze marathon geen gas terug, want hij wil in december meedoen aan het EK cross in de Beekse Bergen. Volgend jaar wil hij weer een snelle marathon lopen en hoopt hij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

"Ik weet nog niet wat de limiet is, maar ik hoop wel dat de Atletiekunie meer dan voorheen rekening houdt met de status van een marathon en de omstandigheden. Ik miste in 2012 de Spelen van Londen omdat mijn tijd in Boston niet goed genoeg was. Maar ik eindigde daar in een Major met een mondiaal topveld onder zeer zware omstandigheden als zevende en dat had mee moeten wegen."

Michel Butter komt over de finish in het Olympisch Stadion tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2018. Beeld anp
Michel Butter komt over de finish in het Olympisch Stadion tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2018.Beeld anp
Meer over