Plus

Amateurs van Barendrecht maken zich op voor de bekerwedstrijd tegen Ajax: ‘Hopen dat ’t niet 20-0 wordt’

Danny Monster staat voor het mooiste duel in zijn loopbaan. De Barendrecht-middenvelder gaat voor de KNVB-beker op bezoek bij Ajax. Daarmee komt een droom uit. ‘We klappen er gewoon vol in.’

Jeffrey van der Maten
Danny Monster, middenvelder van Barendrecht: 'Die profs liggen na hun training lekker thuis te chillen. Dat verschil is enorm. Ach ja, dat maakt het ook wel mooi, toch?' Beeld Jan Kok | Boomerang Fotografie
Danny Monster, middenvelder van Barendrecht: 'Die profs liggen na hun training lekker thuis te chillen. Dat verschil is enorm. Ach ja, dat maakt het ook wel mooi, toch?'Beeld Jan Kok | Boomerang Fotografie

Het is dinsdagochtend als Danny Monster uit zijn hoogwerker in Rotterdam-Oost klautert. Zijn horloge geeft aan dat het half twaalf is, het teken dat de helft van zijn werkdag er al op zit. Veertig uur per week werkt hij zich in het zweet als glazenwasser, hij runt een goedlopend bedrijf met zijn vader en broer. Vanavond zal hij zich echter voor even profvoetballer wanen, als de Johan Cruijff Arena het decor is voor de tweede bekerronde tussen Ajax en zaterdag-derdedivisionist Barendrecht.

Grote kans dat hij er een vrije dag van maakt. Het contrast tussen hem en de spelers van Ajax kan bijna niet groter. “Wij zijn amateurs, we moeten veertig uur per week hard werken om onze centen binnen te halen,” zegt Monster tussen een van zijn klussen door. “Die profs liggen na hun training lekker thuis te chillen. Dat verschil is enorm. Ach ja, dat maakt het ook wel mooi, toch? Die gasten hebben het in ieder geval een stuk beter gedaan dan wij.”

De kans is klein dat een speler als Davy Klaassen over pakweg vijf jaar nog weet dat hij oog in oog stond met Danny Monster, terwijl het voor de middenvelder juist de mooiste wedstrijd uit zijn loopbaan wordt. “We gaan er natuurlijk gewoon vol in klappen, zetten onze voet in elk duel. Dan zien we wel wat er gaat gebeuren. We willen in elk geval niet voor schut staan. Hopelijk kunnen we daar een beetje tikken en worden we niet afgemaakt. Hoe mooi zou het zijn als ze straks zeggen: die Monster, die ken lekker voetballen zeg!”

Laten zweten

Een groep van vijftig familieleden, vrienden en collega’s van Monster wilde een bus naar de Johan Cruijff Arena regelen, maar vanwege de coronamaatregelen moeten de tribunes leeg blijven. Monster zucht hardop. “Zonder publiek is er natuurlijk niets aan. Iedereen had zich er zo op verheugd. Gelukkig kunnen ze de wedstrijd nog wel op televisie zien, maar een vol stadion was natuurlijk fantastisch geweest.”

Toch denkt hij sinds de loting dagelijks aan de clash met de landskampioen. Misschien staat hij als Feyenoordsupporter vanavond wel oog in oog met Steven Berghuis, die de Rotterdammers deze zomer verruilde voor de aartsrivaal. Hij en zijn ploeggenoten kregen er veel vragen over. “Je hoort wel gasten die zeggen: ‘Geef hem een doodschop’, maar zo zitten we bij Barendrecht niet in elkaar. Hij is een fantastische speler, het zou alleen maar mooi zijn als we tegenover elkaar staan.”

Monster verwacht een veredeld B-elftal van Ajax, zeker omdat de Amsterdammers het vier dagen later opnemen tegen Feyenoord. “En dan nog zijn ze tien keer beter,” zegt hij. “In de kleedkamer worden al grapjes gemaakt, dat we hopen dat het niet 20-0 wordt. We gaan er gewoon een mooie pot van maken en vooral genieten, de uitslag maakt dan niet uit. En natuurlijk, hopelijk schieten we er nog eentje in. Dan kunnen we ze toch nog een beetje laten zweten.”

Meer over