Langs de velden

Amateurs van Ajax lijken klaar voor bekerwedstrijd

De amateurs van Ajax wonnen het Veluwade toernooi in Hierden en geen enkele Amsterdamse sportklimmer weet zich te plaatsen voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Dat en meer in het wekelijkse rondje langs de velden.

Curt Simonis
De amateurs van Ajax gaan met een goed gevoel naar de eerste voorronde van de KNVB-beker in Lisse.  Beeld BSR/SOCCRATES
De amateurs van Ajax gaan met een goed gevoel naar de eerste voorronde van de KNVB-beker in Lisse.Beeld BSR/SOCCRATES

De amateurs van Ajax reizen komende zaterdag met een goed gevoel naar Lisse, waar de zaterdag derdedivisionist dan in de eerste voorronde van de KNVB-beker tegen de plaatselijke FC speelt. De amateurs van Ajax wonnen namelijk door overwinningen op hoofdklasser NSC Nijkerk (3-1) en derdedivisionist VVOG (2-0) het zogeheten Veluwade toernooi in Hierden. Het waren na de met 1-0 verloren wedstrijd tegen AFC pas het tweede en derde duel in de voorbereiding van de ploeg van coach Yuri Rose. Tegen Nijkerk maakten Glenn van Zoolingen, Kevin Owusu Asare en Ralph Jurka de doelpunten. Kenneth Misa-Danso en Mitchel Bormann scoorden tegen VVOG.

OFC kende een slechte generale voor de wedstrijd volgende week tegen DOVO uit Veenendaal. De club uit Oostzaan verloor de oefenwedstrijd in Katwijk tegen Quick Boys met 2-0. OFC, dat in de zondag derde divisie speelt, won van de zes tot nu toe gespeelde oefenwedstrijden er drie en verloor er drie.

Cricket

ACC kan de landstitel in de topklasse dit seizoen vergeten. De Amsterdamse ploeg heeft, na de nederlaag met 42 runs verschil tegen HCC, met drie wedstrijden te spelen zeven punten achterstand op koploper Excelsior‘ 20. Het naar de vierde plaats gezakte ACC deed lang mee om het kampioenschap, maar van de laatste vier wedstrijden werden er drie verloren. Dosti en VRA, de twee andere Amsterdamse clubs in de topklasse, kunnen het seizoen rustig uitspelen. Dosti won met 146 runs verschil van VCC en staat op de vijfde plaats. VRA was met drie wickets verschil te sterk voor Quick Haag en staat zesde.

Honkbal

De Holland Series om de landstitel tussen Neptunus Rotterdam en Amsterdam Pirates beginnen gewoon op donderdag 22 augustus. Neptunus en Pirates plaatsten zich vorig weekeinde al voor de finale en beide clubs hebben geen verplichtingen voor de 22ste. Neptunus, Pirates en de honkbalbond keken daarom naar de mogelijkheid eerder te beginnen met de Holland Series. Dat bleek echter organisatorisch niet mogelijk en dus start de best-of-seven-serie op de voor het seizoen bepaalde datum van 22 augustus.

Klimmen

Bij de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio doen geen Amsterdammers mee aan het nieuwe onderdeel sportklimmen. Ze hebben zich niet geplaatst voor het kwalificatietoernooi dat maandag in Japan begint. Dat betekent dat de zestienjarige Amsterdamse Pleun Frank, die in juni Nederlands kampioen boulderen werd (het beklimmen van korte routes op klimwanden van ongeveer 4,5 meter hoog), minimaal vier jaar moet wachten op deelname aan de Spelen. Dat geldt ook voor Amsterdammer Mark Brand (20 jaar), die bij het NK boulderen voor het tweede jaar op rij brons won en vorig jaar het NK lead won (het met touw klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer twintig meter).

Dat komt door de kwalificatieregels voor Tokio. Sportklimmers moeten drie disciplines kunnen. Naast boulder en lead ook speed (duels waarbij de snelste klimmer wint). Brand en Frank zijn specialisten op hun onderdelen en vallen buiten de boot. De Rotterdammer Tim Reuser is de enige Nederlander die zich heeft geplaatst voor het kwalificatietoernooi. Bij de Olympische Spelen is slechts plaats voor veertig allround-klimmers (twintig mannen en twintig vrouwen). Als sportklimmen in 2024 in Parijs weer olympisch is, is de kans groot dat de afzonderlijke onderdelen wel apart op het programma zullen staan.

Meer over