Langs de velden

Amateurs Ajax en De Dijk al klaar in toernooi KNVB-beker

De amateurs van Ajax en De Dijk hebben zich niet voor het tweede seizoen op rij kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker en handbalster Michelle Goos kan voorlopig niet in actie komen. Dit en meer in het wekelijkse rondje langs de velden.

Curt Simons

Amateurvoetbal
De amateurs van Ajax en De Dijk hebben zich niet voor het tweede seizoen op rij kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. De Dijk sneuvelde al in de eerste voorronde, Ajax in de tweede.

De Dijk, dat vorig jaar in het KNVB-toernooi werd uitgeschakeld door de profs van Ajax, ging onderuit bij Harkemase Boys. De Friezen wonnen met 2-1. De negentienjarige Kubilay Koylu maakte het doelpunt voor De Dijk. Het winnende doelpunt van Harkema viel tien minuten voor tijd uit een strafschop.

Ajax kende bij Rijnsburgse Boys een desastreus begin van de wedstrijd, want na zeventien seconden stond het zonder dat een speler van Ajax de bal had aangeraakt 1-0 voor Rijnsburgse Boys. Ajax, dat vorig seizoen werd uitgeschakeld door FC Utrecht, kwam na een klein half uur door een eigen doelpunt op 1-1. In de tweede helft toonde Rijnsburgse Boys zich effectiever voor het doel en won uiteindelijk met 3-1.

Zondag eersteklasser JOS Watergraafsmeer kon in de eerste voorronde van de KNVB-beker net niet stunten tegen derdedivisionist Westlandia. De ploeg van coach Cor ten Bosch verloor thuis na verlenging met 2-1. De stand na negentig minuten was 0-0. In de verlenging kwam Westlandia snel 2-0 voor, maar door de 2-1 van Frank Abbring in de honderdste minuut mocht JOS weer hopen. Westlandia hield echter stand.

Derdedivisionist OFC uit Oostzaan kan zich woensdag uit bij HHC Hardenberg nog plaatsen voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. AFC is, door het winnen van een periodetitel vorig seizoen in de tweede divisie, al geplaatst voor de eerste ronde die eind september wordt gespeeld.

Basketbal

Basketbaltalent Malevy Leons blijft dit seizoen bij Apollo Amsterdam. De 18-jarige forward had aanbiedingen van meerdere collegeteams in de Verenigde Staten, maar de jeugdinternational stelt een vertrek uit Amsterdam een jaar uit. De 2.05 lange Leons maakte het afgelopen seizoen zijn debuut bij Apollo.

Handbal

Michelle Goos kan voorlopig niet in actie komen voor haar nieuwe Duitse club Neckarsulmer SU. De 28-jarige linkerhoekspeelster, die meerdere keren landskampioen werd met VOC uit Amsterdam-Noord, heeft in een oefenwedstrijd de voorste kruisband van haar linkerknie afgescheurd. Goos is inmiddels geopereerd en staat waarschijnlijk zes tot negen maanden aan de kant.

Honkbal

Amsterdam Pirates heeft de reguliere competitie afgesloten met drie nipte nederlagen tegen Neptunus. De Rotterdammers waren met 2-1, 5-4 en gisteren met 8-6 na verlenging te sterk. Pirates had ook de eerdere drie wedstrijden dit seizoen tegen de regerend landskampioen verloren.

De ploeg van coach Charles Urbanus speelt in de kampioensgroep met Neptunus, HCAW uit Bussum en Twins uit Rosmalen om twee plaatsen in de Holland Series om de landstitel. De clubs beginnen allemaal met nul punten. Pirates speelt in de eerste speelronde drie keer tegen HCAW, te beginnen donderdag op sportpark Ookmeer.

Meer over