Alleen Pedersen blijft een beetje in de buurt van Kramer

Sven Kramer begint zondag bij de WK allround in Berlijn met ruime voorsprong aan de afsluitende 10.000 meter. De zevenvoudige kampioen reed op de 1500 meter de derde tijd (1.47,05). De Noor Sverre Lunde Pedersen won de schaatsmijl met een tijd van 1.46,24. De grieperige Jan Blokhuijsen moest als tegenstander van Kramer in de laatste rit genoegen nemen met de zesde tijd (1.47,66).

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Kramer verdedigt op de 10.000 meter een marge van 5,12 seconden op Pedersen. Blokhuijsen zakte in het klassement naar de derde plaats, met een achterstand van 9,80 seconden op de koploper.

Blokhuijsen begon verzwakt aan de 1500 meter. In de nacht van zaterdag op zondag was hij ziek geworden op zijn hotelkamer. In de loop van de ochtend knapte de grieperige schaatser van Team Stressless iets op, waarna hij besloot toch van start te gaan. ,,Het is de laatste wedstrijd van het seizoen, dus ik kan mezelf de vernieling inrijden zogezegd. Daarna heb ik alle tijd om helemaal te herstellen'', liet hij voor zijn race tegen Kramer weten.

De 29-jarige titelhouder hoopte in Berlijn op een tijd van 1.46. ,,Dat zou wel weer eens leuk zijn, want ik heb dit seizoen nog geen echt goede 1500 meter gereden'', blikte Kramer vooruit. Hij reed bij de NK afstanden eind december de achtste tijd (1.48,45) en bij de EK allround in januari de vijfde tijd (1.48,05). Door een matige slotronde in Berlijn zat de gewenste tijd van 1.46 er voor Kramer net niet in.

Meer over