Plus

Ajaxtrainer Peter Bosz moet nog puzzelen

De voorbereiding van Ajax zit erop, dinsdag wacht PAOK Saloniki in de voorronde van de Champions League. Met de nieuwe trainer, Peter Bosz, won de club maar één wedstrijd, maar wat leerden die wedstrijden ons?

Nik Kok
Trainer Peter Bosz tijdens een openbare training op De Toekomst Beeld Marco de Swart / ANP
Trainer Peter Bosz tijdens een openbare training op De ToekomstBeeld Marco de Swart / ANP

Tegen PAOK Saloniki is Nemanja Gudelj straks geschorst en daar moet een oplossing voor gevonden worden. In de laatste oefenwedstrijd, tegen Olympique Marseille, was de multifunctionele Jairo Riedewald een openbaring op de nummer 6-positie. Vooral in de eerste helft toen Ajax de beste drie kwartier van de voorbereiding afwerkte.

Riedewald brak vorig seizoen definitief door als basisspeler op de positie van centrale verdediger, maar in Zuid-Frankrijk liet hij zien dat hij komend seizoen zeker een optie is als middenvelder. Riedewald kan wel eens een cruciale rol spelen in het door Bosz gepropageerde sneller druk zetten door Ajax.

Zoeken naar balans
Na de wedstrijd somde Bosz alvast de kwaliteiten van Riedewald op. "Je bent altijd op zoek naar balans. Die hadden we op het middenveld nog niet gevonden. Riedewald is van nature een verdediger, maar hij kan goed voetballen en hij is ook snel."

Met Davy Klaassen en Riechedly Bazoer vormt hij dan het beoogde Ajaxmiddenveld voor de wedstrijd tegen PAOK. De laatstgenoemde bleef in de oefenwedstrijden in Frankrijk nog buiten de lijnen vanwege een blessure.

Riedewald zadelt Bosz wel direct met een luxeprobleem op. Ajax' middenlinie is inmiddels overvol. Donny van de Beek en Frenkie de Jong dienen zich aan, terwijl Thulani Serero nog niet is verkocht. Voor miljoenenaankoop Daley Sinkgraven lijkt een basisplaats wel heel ver weg.

De Pool Arek Milik heeft als enige Ajacied een EK in de benen en mocht daarom langer vakantie nemen. Hij keerde vorige week pas terug. In de tussentijd sprak Bosz vertrouwen uit in de spits. Ajax nam zelfs stelling: Milik mag niet tussentijds vertrekken. Zo veel vertrouwen voelde hij nooit onder voorganger De Boer.

Kenners zijn het erover eens dat de wedstrijd tegen PAOK te vroeg komt voor Milik. Gelukkig voor Bosz zijn de eerste verrichtingen van aanwinst Mateo Cassierra in Ajaxshirt hoopgevend. De jonge spits is samen met Anwar El Ghazi de enige speler die meer dan één keer wist te scoren in de voorbereiding, terwijl hij tegen Olympique Marseille ook noodgedwongen aan de linkerkant moest spelen.

Cassierra oogt soepel en handig. Hij spreekt alleen maar Spaans, maar ploeggenoten André Onana en Nemanja Gudelj tolken hem de trainingen door. Ook hoopgevend voor dinsdag: hij speelde dit jaar al in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. Daarin scoorde hij twee keer.

Centrale verdediger
Met de komst van de ervaren Heiko Westermann kan Bosz achterin bij Ajax heel wat kanten op. Westermann speelde in zijn carrière als verdediger op alle mogelijke posities. Bij Ajax lijkt hij zich te moeten richten op de positie van linker of rechter centrale verdediger.

Wanneer Riedewald doorschuift naar het middenveld, is Westermann tegen PAOK een optie centraal achterin. Ook omdat een andere beoogde centrale verdediger, Davinson Sánchez, zich nog niet heeft gemeld bij de club en Nick Viergever tegen Olympique Marseille niet overtuigde.

Ajax ging vorig seizoen in de voorronde van de Champions League onderuit tegen Rapid Wien door 'schoolvoetbal.' De ruime ervaring van Westermann in de Bundesliga is daarom zeer welkom.

Peter Bosz Beeld Marco de Swart / ANP
Peter BoszBeeld Marco de Swart / ANP

Inzet voor Ajax en PAOK is minimaal twaalf miljoen euro

Ajax begint dinsdag in het eerste voorrondeduel van de Champions League tegen PAOK Saloniki de strijd om een bedrag van minstens twaalf miljoen euro, de startpremie voor de Champions League dit seizoen. Overwinningen en ticketverkoop kunnen de club nog meer opleveren. PSV verdiende vorig seizoen ruim 26 miljoen euro met de Champions League. Peter Bosz, de nieuwe Ajaxtrainer, staat dus niet alleen in sportief opzicht onder grote druk tijdens zijn eerste of tweede officiële wedstrijd.

Het is nog de vraag of Ajax op volle oorlogssterkte kan aantreden. Hoogstwaarschijnlijk maandag weet Bosz of hij kan beschikken over middenvelder Riechedly Bazoer. Die heeft last van zijn bovenbeen en doet er alles aan om fit te worden. Nemanja Gudelj is geschorst. De lichtgeblesseerden Amin Younes en Lasse Schöne lijken wel weer inzetbaar.

PAOK Saloniki heeft ook goed en slecht nieuws uit de ziekenboeg. De Grieken kunnen in de Arena rekenen op spits Stefanos Athanasiadis. De Braziliaan Léo Matos moet waarschijnlijk wel afhaken vanwege een blessure. Ajax zal ook geen last ondervinden van de Slowaak Robert Mak Mak, die gold als belangrijkste speler van PAOK, werd afgelopen week verkocht aan Zenit Sint-Petersburg. De Angolees Djalma Campos was al aangetrokken als vervanger van Mak.

Meer over