Ajax ziet in oude bekende Alfred Schreuder kandidaat om Erik ten Hag op te volgen

Alfred Schreuder (49) is bij Ajax concreet in beeld voor een terugkeer als hoofdtrainer. De huidige coach van Club Brugge werkte in het verleden in Amsterdam als assistent van Erik ten Hag, die door een persoonlijk akkoord met Manchester United op het punt staat om te verkassen.

Johan Inan
Alfred Schreuder Beeld BELGA
Alfred SchreuderBeeld BELGA

Bij Club Brugge tekende Schreuder eerder dit jaar een contract voor onbepaalde tijd. De oud-middenvelder heeft van de Belgische topclub, waar hij de naar AS Monaco vertrokken Philippe Clement opvolgde, met een reeks van acht zeges weer de voornaamste titelkandidaat gemaakt. In de play-offs hopen Schreuder en Brugge stuntploeg Union definitief te achterhalen.

Ondanks gegroeide kansen op titelprolongatie en zijn doorlopende verbintenis, verloopt het huwelijk niet vlekkeloos en lijken zowel Schreuder als de club van onder anderen Noa Lang, Ruud Vormer en Bas Dost open te staan voor een voortijdige breuk. Daarvoor moet Ajax wel, als de Gelderlander de droomkandidaat op het meerdere namen tellende lijstje, een afkoopsom ophoesten.

Tactische inbreng

Na jarenlang als assistent te hebben gefungeerd, stond Schreuder in 2014 voor het eerst op eigen benen als coach van FC Twente. Na een ontslag koos hij voor een rol als rechterhand bij TSG Hoffenheim en later Ajax, waar hij geroemd werd om zijn tactische inbreng. Ook had Schreuder een sterke band met bepalende spelers in de selectie. De Amsterdammers konden hem echter niet uit handen houden van Hoffenheim, dat Schreuder als hoofdcoach terughaalde.

Enkele maanden na zijn ontslag in Duitsland werd hij door Ronald Koeman meegenomen als assistent naar FC Barcelona. Daar werd hij, net als Koeman, vanwege teleurstellende resultaten ruim een jaar later op straat gezet.

Zondag zei technisch manager Gerry Hamstra nog bij ESPN dat Ajax hoopt Ten Hag langer aan zich te binden. “We doen er alles aan om hem binnenboord te houden. Met contractverlenging ja en alles wat daarbij hoort, zonder verder in detail te treden. Daar zijn we heel druk mee bezig geweest.”