PlusHet Rapport

Ajax wordt kampioen in een akelig lege Johan Cruijff Arena

Het Parool geeft alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax-FC Emmen (4-0)?

Dick Sintenie

De kampioenswedstrijd voor de 35e landstitel van Ajax was geen enerverend duel, maar dat zijn kampioenswedstrijden vrijwel nooit. Er was voldoende tijd om het memorabele seizoen nog eens te overdenken.

Wat is het meest bijgebleven?

Dat er bij de meeste wedstrijden geen publiek aanwezig mocht zijn. Ook zondagmiddag was de Johan Cruijff Arena akelig leeg. Wat dat betreft was het een ‘hoogtepunt’ dat er een week geleden, tijdens de officieuze kampioenswedstrijd tegen AZ, nog 7500 supporters op de tribune zaten.

Wat was de meest in het oog springende prestatie van dit seizoen?

De 13-0 tegen VVV, een recordzege in de eredivisie. Doelpunten vielen als rijpe appelen in stadion De Koel. Na rust voerde Ajax het tempo op en de thuisploeg bezweek. Spits Klaas-Jan Huntelaar viel in en scoorde binnen zes minuten twee keer: 0-10 en 0-11. Hij griste de bal uit het net en haastte zich terug naar eigen helft. Geen enkel mededogen voor de ploeg die zonder de toorn en de hoon van de eigen fans de afstraffing onderging als een verloren trainingspartijtje. Medelijden voor VVV? Huntelaar na afloop gedecideerd: “Nee.”

Zou Huntelaar wel eens spijt hebben gehad van zijn transfer naar Schalke 04 in januari?

Huntelaar heeft niet snel ergens spijt van. Hij beslist op gevoel en hij kiest nooit voor de gemakkelijkste weg. The Hunter was overigens in zijn laatste wedstrijd tegen FC Twente nog heel belangrijk voor Ajax. Als invaller bezorgde hij zijn ploeg in de extra tijd binnen één minuut met twee goals een belangrijke overwinning: 1-3. Hij maakte in een half jaar nog 7 treffers voor Ajax.

Heeft Sébastien Haller hem niet kunnen doen vergeten?

Daarvoor is het spel van de Frans-Ivoriaanse spits nog te wisselvallig. Hij heeft zijn goaltjes meegepikt, een paar belangrijke ook, maar tegen FC Emmen hield het weer niet over. Hij werkt hard, maar Haller morst wel erg veel kansen. Pas bij zijn vijfde poging was het raak, op aangeven van Davy Klaassen maakte hij de 2-0.

Ajax is van doelpunten toch niet alleen afhankelijk van de spits?

Twintig verschillende doelpuntenmakers waren er dit seizoen in de eredivisie. Jurriën Timber was tegen Emmen de twintigste. Zijn schot, in de tiende minuut, leek houdbaar voor doelman Michael Verrips, maar hij kreeg zijn hand niet goed achter de bal. Voor Timber was het zijn eerste doelpunt voor Ajax. In het laatste part van de wedstrijd gaven Devyne Rensch en Davy Klaassen de overwinning met twee kopdoelpunten nog wat extra cachet, na prachtige voorzetten van Dusan Tadic.

Ajax

Maarten Stekelenburg 7
Devyne Rensch 7
Jurriën Timber 7
Lisandro Martínez 7
Nicolás Tagliafico 7
Edson Álvarez 7
Davy Klaassen 7
Ryan Gravenberch 7
Antony 6
Sébastien Haller 6
Dusan Tadic 7

Wissels:
Noussair Mazraoui (-) voor Devyne Rensch (’67)
David Neres (-) voor Antony (’67)
Perr Schuurs (-) voor Jurriën Timber (’77)
Mohammed Kudus (-) voor Ryan Gravenberch (’77)
Zakaria Labyad (-) voor Davy Klaassen (‘88)

FC Emmen

Michael Verrips 6
Glenn Bijl 5
Keziah Veendorp 6
Miguel Araujo 6
Canas Cavlan 6
Jari Vlak 5
Sergio Peña 6
Lucas Bernadou 5
Kerim Frei 6
Michael de Leeuw 6
Luka Adzic 7

Wissels:
Paul Gladon (-) voor Kerim Frei (’73)
Hilal Ben Mousa (-) voor Jari Vlak (’73)
Simon Tibbling (-) voor Lucas Bernadou (’82)
Robbert de Vos (-) Luka Adzic (’82)
Didier La Torre (-) voor Michael de Leeuw (‘88)

null Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Meer over