Update

Ajax wint zonder vleugels

Vreugde bij Ajax nadat Demy de Zeeuw de 1-0 tegen ADO Den Haag heeft gescoord. Foto ANP Beeld
Vreugde bij Ajax nadat Demy de Zeeuw de 1-0 tegen ADO Den Haag heeft gescoord. Foto ANP

AMSTERDAM - Het geraamte van Ajax oogde ook in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (3-0) solide, maar het elftal mist creativiteit op de vleugels. 'Een speler met specifieke kwaliteiten' noemde Martin Jol VVV-speler Ruben Schaken onlangs. Hetzelfde had de trainer van Ajax kunnen zeggen over AGOVV'er Nacer Chandli. Of over PSV'er Balasz Dzsudzsak. Hoewel verschillend van niveau hebben de vleugelaanvallers alledrie de mogelijkheden om voor gevaar te zorgen vanaf de flank. Hetzij met een passeerbeweging en een voorzet, hetzij met een schot op doel.

Na het afketsen van de transfer van HSV-speler Eljero Elia heeft Ajax zulke spelers niet. De club die ooit vermaard was om zijn buitenspelers heeft in de huidige selectie geen voetballers die goed genoeg zijn om elke wedstrijd voor gevaar te zorgen vanaf de flanken. Met uitzondering van Luis Suarez, maar hij is op alle aanvallende posities gevaarlijk.

Tegen ADO mocht Kennedy Bakircioglü aantreden als rechtsbuiten. Hoewel de ploeg van trainer Raymond Atteveld vrij gedurfd speelde, was Ajax vaak in balbezit op de helft van de tegenstander. Dat is bij uitstek een situatie waarbij handige vleugelspelers ervoor kunnen zorgen dat de verdediging van de tegenpartij wordt ontregeld, maar daarin slaagde Bakircioglü onvoldoende. De Zweed leverde één voorzet af waaruit Suarez had kunnen scoren, maar mede door gebrek aan snelheid ging nauwelijks dreiging van hem uit.

In de tweede helft werd Bakircioglü vervangen door Dennis Rommedahl. De Deen wisselde geslaagde acties af met mislukte en ondanks zijn snelheid mist ook hij de kwaliteiten om voortdurend voor gevaar te zorgen, al kwam de 3-0 van Siem de Jong in de negentigste minuut wel tot stand door een voorzet van Rommedahl.

Links in de aanval is het voor Ajax al nauwelijks beter gesteld. Bij gebrek aan een rappe en doelgevaarlijke linksbuiten stond middenvelder Ismaïl Aissati op de plek waar in een grijs verleden Bryan Roy (39) furore maakte. De laatste zelfopgeleide linksbuiten die onder Johan Cruijff écht doorbrak - en door Louis van Gaal weer werd afgeschreven - is inmiddels jeugdtrainer op de Toekomst. Marvin Zeegelaar, Roys beoogde opvolger, zat gistermiddag niet bij de selectie. Miralem Sulejmani bleef tegen ADO op de bank.

Begrijpelijkerwijs trok Aissati tegen ADO vanaf de linkervleugel aldoor naar binnen, op zoek naar zijn sterkere rechterbeen. Hoewel hij daarmee linksback Urby Emanuelson de kans gaf om op te stomen, werd het door die manoeuvre nog drukker in het toch al volle centrum.

Demy de Zeeuw voorkwam echter een moeizame middag voor Ajax en na een afgekeurde ADO-treffer (buitenspel) bracht hij Ajax al vroeg op voorsprong. Bij toeval kwam de bal in de 21ste minuut voor zijn voeten en vanaf twintig meter scoorde hij prachtig: 1-0. Het was De Zeeuws eerste treffer voor Ajax.

Ook Marko Pantelic pikte tegen ADO zijn eerste goaltje mee. Kort nadat de Hagenaren met een dubbele wissel op zoek waren gegaan naar de gelijkmaker tikte de Serviër na een snelle Amsterdamse uitbraak een voorzetje van Suarez in het lege doel: 2-0.

De stagnatie van Ajax op de vleugels is in contrast met de ontwikkeling van de rest van het elftal. Het centrale duo Jan Vertonghen en Toby Alderweireld hield voor de zevende keer de nul, de backs Emanuelson en Gregory van der Wiel halen ook vaak een (ruime) voldoende en als Eyong Enoh fit blijft, vormt hij met Demy de Zeeuw een stevig blok op het middenveld. In de punt van de aanval leidt Suarez de dans.

De Zeeuw hoopt voor de toekomst op meer impulsen vanaf de flank. ''Bakircioglü speelt heel taakbewust en als ik druk zet, knijpt hij steevast naar binnen en vangt hij tegenstanders op. Hij helpt het team erg goed, maar het zou mooi zijn als hij zichzelf wat meer kan laten zien. En als Sulejmani straks in vorm is, krijgen we er op links nog een mogelijkheid bij.'' (JOP VAN KEMPEN)

Karakteristiek

Ajax - ADO Den Haag 3-0 (1-0). 25. De Zeeuw 1-0, 71. Pantelic 2-0, 90. De Jong 3-0. Scheidsrechter: Allaerts (Bel). Toeschouwers: 44.190. Gele kaart: Enoh, Bakircioglu, Aissati (Ajax), Vicento (ADO Den Haag).

Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen en Emanuelson; Bakircioglu (46. Rommedahl), De Zeeuw, Enoh en Aissati (82. De Jong); Suarez en Cvitanich (64. Pantelic).

ADO Den Haag: Ditewig; Lorenzo Piqué (64. Schwiebbe), Horváth, Derijck en Van Hese; Immers, Buijs en Bosschaart (69. Van den Bergh); Verhoek (64. Vicento), Milic en Soltani.

Meer over