Ajax Vrouwen starten seizoen met ruime overwinning tegen FC Twente

De Ajax Vrouwen hebben zondag de eerste overwinning van het nieuwe seizoen geboekt, met daarin een opmerkelijke hoofdrol voor Stefanie van der Gragt. Op de Toekomst werd het 3-1 tegen de vrouwen van FC Twente.

Annemarie Postma
Stefanie van der Gragt raakt de bal verkeerd en scoort een eigen doelpunt.   Beeld BSR Agency
Stefanie van der Gragt raakt de bal verkeerd en scoort een eigen doelpunt.Beeld BSR Agency

In tijden van het nieuwe normaal opende De Toekomst zondag de poort voor 150 toeschouwers, waarmee de wedstrijd van de Ajax Vrouwen tegen de vrouwen van FC Twente officieel was ‘uitverkocht’. Geen gezang en opgewonden geluiden van kinderen vanaf de tribune, maar een leegte die deed denken aan de begintijden van het vrouwenvoetbal in Nederland. En dat terwijl de sport juist nu aan zoveel positieve veranderingen onderhevig is. Zo was het zondag de eerste keer dat een wedstrijd in de Eredivisie voor Vrouwen live te volgen was op televisie, via het open kanaal van Fox Sports. De zender zal de komende vier jaar alle wedstrijden die op zondag worden gespeeld (één per week) live uitzenden. De NOS zendt samenvattingen uit.

Schitterend schot

Ajaxtrainer Danny Schenkel had van tevoren gespannen gezichten bij zijn speelsters gezien. “Logisch bij een eerste competitiewedstrijd,” vond hij. “En dan ook nog met televisie erbij. Gelukkig hebben de kijkers een mooie wedstrijd gezien.” Al in de derde minuut was het Stefanie van der Gragt, deze zomer overgekomen van Barcelona, die Ajax een achterstand bezorgde door de bal ongelukkig in eigen doel te schieten. Binnen twee minuten trok Marjolijn van den Bighelaar met een schitterend schot van afstand de stand gelijk. In de 42ste minuut tekende Vanity Lewerissa voor de 2-1, nadat de paal Ajax had behoed voor een achterstand. Op slag van rust was daar opnieuw Van der Gragt, die de bal deze keer in het goede doel schoot, verrassend genoeg uit een vrije trap.

‘Het niveau is gestegen’

“Normaal sta ik voor de goal, maar ik heb er de laatste tijd flink op getraind en wilde ’m wel nemen,” zei ze na afloop. Natuurlijk had de Oranje-international zich haar rentree anders voorgesteld, maar ze kon er inmiddels wel om lachen. “Ik denk dat ik nu topscorer ben,” grapte ze. De 28-jarige verdediger uit Heerhugowaard speelde in het seizoen 2017/2018 ook voor Ajax. Het verschil met twee jaar geleden is duidelijk merkbaar. “Je ziet dat de jonge meiden zich optrekken aan de ervaren speelsters, daardoor is het niveau gestegen.”

Schenkel noemde de komst van Van der Gragt een kwaliteitsimpuls voor de ploeg. “En niet alleen vanwege haar fysieke kracht, kopkracht en lange passes. Een deel is ook haar persoonlijkheid. Zoals ze bezig is met coachen, altijd op een positieve manier. En de rust die ze uitstraalt, daar worden de andere speelsters ook rustig van.” Het coachen was Van der Gragt zelf ook goed bevallen. “Heerlijk om weer Nederlands te praten in het veld.”

Meer over