Ajax-vrouwen door in Champions League

Met een 2-1 overwinning op Sparta Praag hebben de vrouwen van Ajax zich woensdag voor het eerst voor de achtste finales van de Champions League geplaatst.

Annemarie Postma
Evenals in Amsterdam nam Ajax in Tsjechië kort na de rust afstand van Sparta Praag Beeld Pro Shots
Evenals in Amsterdam nam Ajax in Tsjechië kort na de rust afstand van Sparta PraagBeeld Pro Shots

'Volgens mij beseft nog niet iedereen dat we onszelf voor altijd in de geschiedenisboeken van Ajax hebben geschreven," zegt de trotse trainer Benno Nihom na afloop. Helemaal vanzelf is het niet gegaan bij zijn ploeg, die door gebrek aan lef en concentratie in de eerste helft nauwelijks iets in te brengen had.

De openingstreffer van Christina Burkenroad bracht Sparta Praag, dat op De Toekomst een 2-0 nederlaag had geïncasseerd, helemaal terug in de race.

Twee goals in drie minuten
Maar net toen de rode gloed van de ondergaande zon de Generali Arena in een sprookjesdecor veranderde, was het Vanity Lewerissa, die met 2 doelpunten binnen 3 minuten het vonnis velde over de 19-voudig kampioen van Tsjechië.

Het maakte de avond extra speciaal voor de aanvaller, die nog midden in de verwerking zit van een tragisch verlies in haar familie. Eind augustus liet haar schoonzus plotseling het ­leven door een astma-aanval. Ze liet een dochter achter, die gisteren haar tweede verjaardag vierde. "Dit is het mooiste cadeau dat ik mijn nichtje kan geven," zegt Lewerissa, die in de zomer overkwam van PSV.

Nihom: "Ze krijgt twee identieke kansen en maakt ze allebei, daarmee toont ze haar kwaliteiten."

Punten gemorst
Aan individuele klasse ontbreekt het niet bij Ajax, dat dit seizoen onder andere spits Ellen Jansen en Kika van Es (beiden FC Twente), binnenhaalde. In de laatste 2 competitiewedstrijden werden 4 punten gemorst, maar Nihom maakt zich nog geen zorgen. "Op dit moment is het resultaat van vanavond net even belangrijker. Niet alleen voor ons, voor het hele Nederlandse voetbal."

Ajax is de tweede Nederlandse ploeg, na FC Twente (in 2015 en 2017), die het tot de achtste finales schopt. Het bereiken van de kwartfinales zou een primeur zijn.

Eerst genieten
Wie de tegenstander wordt, zal maandag 1 oktober blijken uit de loting. In de kokers zitten al Chelsea, Bayern München en het Barcelona van Lieke Martens en oud-Ajacied Stefanie van der Gragt. "We zien het wel," zegt aanvoerder Loïs Schenkel. "Ons doel voor dit seizoen was om een ronde verder te komen dan vorig jaar, dus so far so good."

"We gaan hier eerst van genieten," zegt Nihom, terwijl dienbladen met glazen bier en wijn de kleedkamer in worden gedragen. "Vanavond mag het allemaal."

Meer over