Ajax treft Benfica na nieuwe loting Champions League

Ajax treft Benfica in de achtste finales van de Champions League. Dat heeft de loting van de Uefa in Nyon in tweede instantie uitgewezen.

Het Parool
Ajax en Benfica treffen elkaar op 23 februari en 15 maart 2022 Beeld AFP
Ajax en Benfica treffen elkaar op 23 februari en 15 maart 2022Beeld AFP

Na Sporting Portugal in de groepsfase treft Ajax met Benfica ook in de achtste finales van de Champions League een tegenstander uit Lissabon. De Amsterdammers spelen op 23 februari 2022 eerst een uitwedstrijd, de return in Amsterdam wordt op 15 maart gespeeld. Ajax stond in de groepsfase van het toernooi geen punt af.

Ajax laat weten dat het voorlopig niet met de kaartverkoop voor het thuisduel met Benfica begint. “Het is in verband met de coronamaatregelen nog niet duidelijk of er publiek bij het thuisduel kan zijn,” stelt de club. “Een eventuele kaartverkoop zal dus plaatsvinden zodra daarover meer bekend is.”

Eerder op maandag was Ajax gekoppeld aan Internazionale, de Italiaanse club van de Nederlandse internationals Denzel Dumfries en Stefan de Vrij. De loting moest echter opnieuw, omdat er als gevolg van ‘technische problemen’ fouten in de procedure waren gemaakt.

Benfica, de huidige nummer drie van de Portugese competitie, schakelde dit seizoen PSV uit in de play-offs van de Champions League. In de groepsfase eindigde het als tweede achter Bayern München, maar voor FC Barcelona.

De ploegen troffen elkaar voor het laatst in het najaar van 2018 in de groepsfase van de Champions League. Dat duel in Lissabon eindigde in een gelijkspel (1-1), na een treffer Dusan Tadic. Bij de thuiswedstrijd in Amsterdam schoot Noussair Mazraoui Ajax in de blessuretijd naar een zege in de Johan Cruijff ArenA (1-0). Ajax verloor slechts een van de zeven officiële voorgaande ontmoetingen met Benfica.

De volledige loting
· Benfica - Ajax
· Sporting Portugal - Manchester City
· Atlético Madrid - Manchester United
· RB Salzburg - Bayern München
· Internazionale - Liverpool
· Villarreal - Juventus
· Chelsea - Lille OSC
· Paris Saint-Germain - Real Madrid

Blunder tijdens eerste loting

Het waren opvallende beelden tijdens de loting in Nyon: Andrey Arshavin haalde Manchester United uit de koker als tegenstander van Villarreal, maar die teams zouden helemaal niet tegen elkaar mogen loten. “Dat kan niet, Manchester United en Villarreal zaten al bij elkaar in de groep. Excuses voor deze technische fout,” zo excuseerde Uefa-directeur Giorgio Marchetti zich. Vervolgens werd Villarreal gekoppeld aan Manchester City.

En er ging meer mis. Het balletje met de naam van Manchester United zou niet in de koker zijn gegaan toen de tegenstander van Atlético Madrid geloot moest worden, terwijl Liverpool (dat juist bij Atlético in de groep zat) wél als mogelijke tegenstander van Atlético werd toegevoegd. Uiteindelijk werden The Red Devils gekoppeld aan een ijzersterke tegenstander: het Paris Saint-Germain van Lionel Messi. Daardoor stond in de achtste finale dus eigenlijk een confrontatie tussen Messi en Cristiano Ronaldo op het menu.

Na afloop van de loting bleek al snel dat er iets niet goed was gegaan en de clubs kwamen snel in nauw contact met de Uefa, waarna de Europese voetbalbond besloot de loting ‘vanwege technische redenen’ opnieuw te laten plaatsvinden. Real Madrid, dat Benfica lootte in eerste instantie, zou willen dat de loting vanaf de fout opnieuw gedaan zou worden. Real Madrid - Benfica kwam immers als eerste uit de kokers en de fout werd dus daarna pas gemaakt. De Uefa besloot echter dat de loting helemaal opnieuw moest.

Meer over