PlusVoorpret

Ajax tegen een FC Groningen met of zonder Robben, dat is de vraag

Een wekelijkse vooruitblik op de wedstrijd van Ajax. Zondag uit tegen FC Groningen, aftrap kwart over twaalf. Als Arjen Robben ontbreekt, scheelt dat voor de thuisploeg een slok op een borrel.

Dick Sintenie
Arjen Robben in het shirt van FC Groningen. Beeld BSR Agency
Arjen Robben in het shirt van FC Groningen.Beeld BSR Agency

Hoe laat vertrekt Ajax uit Amsterdam voor zo’n vroeg optreden?

De ploeg vertrekt zaterdag al, na de laatste training. Onderweg wordt overnacht in een hotel, waarin de selectie en begeleiders in hun eigen ‘bubbel’ kunnen blijven. Er wordt een aparte vleugel of verdieping afgehuurd.

Hoe eindigde Groningen-Ajax vorig seizoen?

In 2-1. Kaj Sierhuis (ex-Ajax) en Pascal Lundqvist scoorden namens Groningen, Donny van de Beek deed een kwartier voor tijd iets terug. Geen van drieën speelt nog in de eredivisie.

(V.l.n.r.) Azor Matusiwa, Mike te Wierik, Sergio Padt van FC Groningen en Ajacieden Nico Tagliafico en Lassina Traore tijdens het laatste eredivisieduel tussen beide clubs van 26 januari.  Beeld ANP Sport
(V.l.n.r.) Azor Matusiwa, Mike te Wierik, Sergio Padt van FC Groningen en Ajacieden Nico Tagliafico en Lassina Traore tijdens het laatste eredivisieduel tussen beide clubs van 26 januari.Beeld ANP Sport

Op welke speler richten we de schijnwerpers?

Op Arjen Robben uiteraard, hoewel niet duidelijk is of de aanvaller na zijn kortstondige rentree in de eredivisie tegen PSV al is hersteld van zijn liesblessure. “We houden rekening met twee scenario’s,” aldus Ajaxtrainer Erik ten Hag. “Eén met en één zonder Robben.” Volgens data-analysebedrijf SciSports hoort Robben statistisch nog altijd bij de spelers in Nederland die de meeste invloed hebben op het teamresultaat. Alleen de Ajacieden Dusan Tadic en David Neres scoren hoger dan Robben.

Robben kon in 2000 toch naar Ajax?

Ja, maar hij bedankte voor de eer. In het maandblad Johan vertelde Robben: “Leo Beenhakker is bij me thuis geweest, samen met een studiebegeleider. Wat een slecht gesprek! Als die studiebegeleider met mij praatte, draaide Beenhakker gewoon de andere kant op. Ze kwamen praktisch onvoorbereid. Toen we over een contract begonnen, pakte Beenhakker een papiertje uit zijn tas en krabbelde er wat op. Die houding stond me niet aan. Arrogant, te zelfverzekerd. Op zulke momenten heb ik veel aan mijn Groningse nuchterheid. Ik denk veel over alles na. Je moet normaal doen.”

Zijn er nog opvallende feiten te noteren?

Dat Ajax helemaal onderaan staat in de Fairplay Table is opzienbarend. Met zeven gele en twee rode kaarten werd geen andere ploeg in de eredivisie in de eerste drie wedstrijden zo vaak bestraft door de arbitrage. Al werd de rode kaart die Edson Álvarez tegen Vitesse kreeg door de KNVB geseponeerd.

Wat wordt het strijdplan van Ajax?

Álvarez is er dus gewoon bij tegen FC Groningen. Ryan Gravenberch keert terug in de selectie, Mohammed Kudus is op de training licht geblesseerd geraakt. Aankoop Sean Klaiber zal zondag op de bank beginnen. Er zijn geen toeschouwers in het Hitachi Capital Mobility Stadion, voorheen de Euroborg.

Welk verhaal uit de oude doos komt in de aanloop naar dit duel naar boven?

Dat zijn er twee. Brand heeft in het verleden namelijk twee keer een flinke schaduw geworpen over Groningen-Ajax. In 2003 ging Ajax’ spelersbus ’s nachts voor het hotel in het Drentse Zeegse in vlammen op. De voetballers werden bruut gestoord in hun slaap. Wesley Sneijder moest Rafael van der Vaart onder zijn bed vandaan trekken; Van der Vaart dacht dat het hotel werd bestormd door hooligans. In 2008 leidde een ‘sfeeractie’ van de harde supporterskern van FC Groningen met wc-rollen tot een heftige tribunebrand.

Meer over