PlusNieuws

Ajax nieuwe koploper na omstreden doelpunt tegen PSV

null Beeld ANP
Beeld ANP

Noussair Mazraoui besliste de topper PSV-Ajax (1-2) met een schitterend schot. Toch ging het na afloop vooral over een moment kort daarvóór, toen de bal over de zijlijn zou zijn geweest. PSV-spits Cody Gakpo: ‘Dit voelt oneerlijk.’

Dick Sintenie

Het moment was beslissend in de eredivisietopper en zou ook beslissend kunnen zijn in de titelstrijd. Met de zege in Eindhoven neemt Ajax de koppositie over van PSV, dat nu twee punten achterstaat. PSV-trainer Roger Schmidt: “Ajax verliest niet vaak. Ze zijn in het voordeel in de kampioensrace, maar we blijven vechten.”

Tijdens de wedstrijd was de PSV-coach nog furieus geweest over de beslissing van de arbitrage. Langs de lijn schreeuwde hij duidelijk hoorbaar: “Geef de schaal maar aan Ajax.” En Gakpo, na het duel: “Voor ons is het heel helder dat de bal over de lijn is geweest. Het is zuur dat we drie punten verloren en de eerste plaats op de ranglijst. Het voelt oneerlijk.”

Het gebeurde allemaal in de 74ste minuut. Daley Blind ruziede wat met de bal aan de zijlijn. In twee instanties kreeg de verdediger de bal niet onder controle. Het leek op een inworp voor PSV uit te draaien, maar een vlagsignaal van grensrechter Steegstra bleef achterwege. Via Blind kwam de bal bij Mazraoui die met links verwoestend uithaalde: 1-2.

Hevig protest

De spelers van PSV waren woest en protesteerden hevig. De video assistant referee (var), Rob Dieperink, keek in Zeist naar de beelden, maar kon kennelijk niet met zekerheid vaststellen dat de arbitrage in Eindhoven een fout had begaan.

De vraag die zich na afloop opdrong was of er nóg meer moet worden gedaan om dergelijke spelsituaties beter te kunnen beoordelen. Er is een var, er is al doellijntechnologie, moeten er ook camera’s worden geplaatst die loodrecht op de zijlijn staan? Ajaxtrainer Erik ten Hag betwijfelt dat: “Er zijn altijd zaken op het veld die betwistbaar blijven. Dat hoort bij voetbal. Als je aan de verkeerde kant zit is dat ontzettend teleurstellend en kun je daar boos om worden. Dat snap ik heel goed.” Gakpo voelt wel iets voor ‘zijlijntechnologie’: “Want de belangen zijn heel groot.” Volgens Schmidt was technologische hulp in dit geval overigens helemaal niet nodig. “De grensrechter moet dit zien. Als je honderd mensen vraagt of deze bal uit was, zeggen ze alle honderd dat dat zo is.”

Bij de Ajacieden gingen de gedachten terug naar 5 maart 2019, naar de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid in Estadio Bernabéu. In de opbouw naar de 0-3 van Dusan Tadic in de 63ste minuut hield Mazraoui de bal met een sliding net wel of net niet binnen de lijnen. Ook toen was de arbitrage Ajax gunstig gezind. Mazraoui: “Het schoot ook gelijk door mijn hoofd. We moesten ook nu wachten op de beslissing van de var. Ik vroeg aan Daley Blind of hij dacht dat de bal over de lijn was geweest. Hij twijfelde. Durfde niet volmondig ja of nee te zeggen.”

Hoofdrol in eerste helft voor Brobbey

Het was een heet einde van een middag die heel gezapig begon. Er was in de eerste helft een hoofdrol weggelegd voor Brian Brobbey. Voor hem duurde de topper slechts een half uurtje. De laatste minuten daarvan maakte hij strompelend vol, maar daarin was de spits wel (weer) belangrijk met een kopdoelpunt.

Tegen FC Utrecht liet Brobbey zich vorige week met twee goals (0-3) al gelden. De 19-jarige spits werd deze winter voor een half jaar gehuurd van RB Leipzig, ook met het oog op de afwezigheid van Sébastien Haller die met Ivoorkust meedoet aan de Afrika Cup. De Amsterdammer met Ghanese roots leek in de29ste minuut na een botsing met Armando Obispo geblesseerd te moeten afhaken. Zijn vervanger Danilo was al begonnen aan een warming-up, maar Brobbey beet nog even op zijn tanden. Prompt leverde Tadic een fijne voorzet af, die door de sterke aanvaller keurig met zijn hoofd werd afgerond. De spits juichte even om vervolgens naast het doel op de grond te gaan liggen.

De voorsprong van de Amsterdammers was geen gevolg van vloeiend aanvalsspel. PSV sneed alle passlijnen van Ajax zorgvuldig af. Mazraoui: “PSV had een goed strijdplan. We konden er slechts bij vlagen doorheen voetballen.”

Verdedigen

Het was al met al een weinig verheffende topper, die pas laat ontbrandde. PSV wilde de koppositie liever verdedigen dan verstevigen. De thuisploeg liet de bal en het initiatief aan Ajax. PSV speelde toch ook met de laatste ontmoeting in de Johan Cruijff Arena in het achterhoofd: 5-0 werd het toen voor Ajax.

Na rust kwam er wel wat meer leven in de brouwerij, ingeleid door de gelijkmaker van Mario Götze. Een fout van Jurriën Timber ging aan dat doelpunt vooraf. Hij verspeelde de bal in de opbouw aan Gakpo. Via Joey Veerman (overgenomen van SC Heerenveen) belandde de bal bij Götze, die in de verre hoek een gaatje vond.

De topper leek af te stevenen op een gelijkspel, totdat Blind een kwartier voor tijd aan de zijlijn onhandig aan het goochelen sloeg met de bal en Steegstra hem het voordeel van de twijfel gaf. Wat niet wegneemt dat Mazraoui de bal werkelijk schitterend tegen de touwen joeg. Ten Hag: “Een fraaie aanval. We kregen daarvoor via Ryan Gravenberch en Steven Berghuis al grote kansen om de 2-1 te maken. Over het geheel genomen denk ik dat de zege ook niet onverdiend is.”

Mazraoui weg bij Ajax

Matchwinnaar Noussair Mazraoui gaat Ajax na dit seizoen verlaten. Zijn contract loopt in juni af. “Het is nu januari, ik ben nog geen nieuw contract met Ajax overeengekomen, dus dan weet je wel waar het op uitdraait.”

Mazraoui is sinds 1 januari vrij om met andere clubs te onderhandelen. “Ik heb ook al gesproken met andere clubs, maar ik zeg niet welke.”

Nicolás Tagliafico staat in de belangstelling van onder andere Barcelona, dat de linksback nog deze maand zou willen huren. Trainer Erik ten Hag wil de Argentijn, die geen basisplaats heeft, voor Ajax behouden, ook met het oog op het zware programma van de club.

Brian Brobbey verwacht niet dat de knieblessure die hij tegen PSV opliep, heel ernstig is. De spits werd direct na zijn doelpunt (0-1) vervangen. Ajax speelt over twee weken tegen Heracles. Brobbey hoopt dan weer mee te doen.

Luister onze Ajaxpodcast Branie: