Ajax langs Sparta (6-2)

AMSTERDAM - Het kwakkelende Ajax vond vrijdagavond in Sparta een welkom medicijn. De Rotterdamse club acteerde zo matig dat de thuisclub al bij rust een voorsprong van 5-1 koesterde.Het was jammer voor de meeste toeschouwers in de Arena dat Ajax het daarna wel geloofde en net als Sparta nog slechts eenmaal doel trof: 6-2.

Ajax verzuimde vooral na rust aan klantenbinding te doen. De formatie deed zichzelf tekort omdat de club in roerige tijden wel de nodige steun kan gebruiken. Een speciale commissie maakt waarschijnlijk maandag de resultaten van een onderzoek naar het technische beleid en het bestuursmodel van de laatste tien jaar bekend. Vlak voor het duel met Sparta lekte uit dat de huidige directie van de Amsterdamse vereniging in het rapport waarschijnlijk niet wordt gespaard.

De commissie, onder leiding van erelid Uri Coronel, zou concluderen dat het transferbeleid de laatste jaren te weinig heeft gebracht. Technisch directeur Martin van Geel zou te veel middelmatige spelers naar Ajax hebben gehaald. De geboren Brabander krijgt er als chef van de scoutingstaf ook flink van langs.

Een blik op de eretribune van de ArenA tijdens het duel met Sparta leerde dat er zelfs al veel recente aankopen volledig uit beeld zijn geraakt. Trainer Adrie Koster had op de reservebank geen plaats voor Jurgen Colin, Leonardo en Ismael Urzaiz. Nieuwelingen als Dennis Rommedahl, Kennedy Bakircioglü, Albert Luque en Laurent Delorge hebben ook nog steeds geen vaste basisplaats afgedwongen

Teambelang

De basisformatie van trainer Koster wisselt bijna wekelijks. De coach verbaasde tegen Sparta door Edgar Davids en Luis Suarez op de bank te houden. De eerstgenoemde aanvoerder is na een schorsing van twee weken voorlopig tweede keus achter de ook tegen Sparta goed spelende Rasmus Lindgren. Hij verscheen ook na rust niet in het veld ''Ik snap dat dit hard aankomt voor Edgar'', zei Koster. ''Maar ik moet aan het teambelang denken.''

Suarez moest wijken voor Luque, die voor het eerst sinds maanden weer mocht beginnen. De Spanjaard maakte tegen Sparta geen grootse indruk. Sparta verdedigde in de ArenA echter zo knullig dat Ajax ook zonder een briljante Luque een eenvoudige avond beleefde.

Doelman Sander Westerveld werd voor rust maar liefst vijf keer gepasseerd. Heitinga (2), Klaas-Jan Huntelaar, Lindgren en Kenneth Perez profiteerden in de eerste helft van slecht verdedigen en zwak keeperswerk. Perez miste voor rust ook nog eens twee levensgrote kansen. Bij een achterstand van 3-0 verkleinde Darryl Roberts de achterstand namens Sparta.

Ajax acteerde na rust tot grote onvrede van het morrende publiek in een veel te lage versnelling. Perez zorgde in de 81e minuut nog wel voor 6-1. Marvin Emnes maakte even later de mooiste treffer van de avond, Hij liet doelman Dennis Gentenaar, die in de tweede helft de lichtgeblesseerde Maarten Stekelenburg verving, met een schitterend schot kansloos. De aanvaller vierde de prachtige treffer niet. Hij besefte kennelijk ook dat Sparta in ieder geval tot zaterdagavond de meeste verliespunten van alle clubs in de eredivisie heeft. (ANP)

Karakteristiek

Ajax - Sparta 6-2 (5-1).

14. Heitinga 1-0, 29. Huntelaar 2-0, 31. Lindgren 3-0, 34. Roberts 3-1, 39. Heitinga 4-1, 40. Perez 5-1, 81. Perez 6-1, 82. Emnes 6-2. Scheidsrechter: Nijhuis.

Toeschouwers: 50.000.

Ajax: Stekelenburg (46. Gentenaar); Silva, Vermaelen (51. Emanuelson), Heitinga en Vertonghen; Gabri, Perez en Lindgren; Rommedahl, Huntelaar en Luque (74. Suarez).

Sparta: Westerveld; Tiendalli, Schenkel (79. Adeleye), Promes en Polak; Van Bueren (57. Strootman), Slot en Jaggy; Duplan (57. John), Roberts en Emnes.

© Het Parool, 15-02-2008

Meer over