Plus

Ajax is de koning van het kunstgras

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: waarom Ajax niet bang hoeft te zijn voor de 'kunstgrasrevolutie'.

Sam Planting
null Beeld anp
Beeld anp

De discussie over kunstgras in de eredivisie doet denken aan het landelijk geruzie over een zeker kinderfeest. Het stadium waarin feitelijke argumenten de koers van de discussie nog kunnen sturen, zijn we allang voorbij.

In 2015 deden sportsocioloog Thijs Velema en hoogleraar klinische sportgeneeskunde Frank Backx in opdracht van de KNVB uitgebreid onderzoek naar de effecten van kunstgras in het Nederlandse profvoetbal.

Wat bleek? Spelen op kunstgras leverde niet aanwijsbaar meer blessures dan op natuurgras en leidde niet tot 'softer' voetbal met minder kaarten en overtredingen. De uitkomsten werden in december 2015 al opgetekend door Michiel de Hoog voor De Correspondent.

Toch deden Ajax, Feyenoord en PSV er ­recentelijk alles aan om kunstgras te verbannen uit de eredivisie. Dat is opmerkelijk als je kijkt wie er tot op heden het meest profiteert van de 'competitievervalsing' van het spelen op kunstgras.

Meer punten op kunstgras
In de afgelopen 4 seizoenen telde de eredivisie 9 clubs die hun thuiswedstrijden op kunstgras afwerken: Heracles, PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag, VVV, Cambuur, Sparta, Roda JC en FC Emmen. Alleen de eerste 4 wisten zich elk jaar op het hoogste niveau te handhaven.

Ajax speelde sinds de start van het seizoen 2015-2016 58 uitduels in de eredivisie: 21 op kunstgras, 37 op natuurgras. Van deze 21 kunstgraswedstrijden won Ajax er 17 (!), 3 wedstrijden werden gelijkgespeeld en slechts 1 duel werd verloren: vorig seizoen op de eerste speeldag werd het uit bij ­Heracles 2-1.

Ajax pakte dus 54 punten in 21 kunstgraswedstrijden: een gemiddelde van 2,57 punten per wedstrijd. In de 37 uitduels op natuurgras in de eredivisie sinds 2015 pakte Ajax 80 punten: een gemiddelde van 2,16 punten per wedstrijd.

Als je het puntengemiddelde van Ajax op kunstgras zou doorberekenen over een heel seizoen, dan zou dat op 87 punten na 34 speelrondes uitkomen. De puntentotalen van de afgelopen 3 eredivisiekampioenen? Die ­waren 83 (PSV vorig seizoen), 82 (Feyenoord in 2017) en 84 (PSV in 2016).

Als Ajax dus hetzelfde zou presteren in thuiswedstrijden en uit op natuurgras als het deed in potten op kunstgras, dan zou het de voorbije 3 seizoenen kampioen zijn geworden.

Competitievervalsing?
Ook PSV en Feyenoord ondervinden qua resultaten geen hinder van spelen op kunstgras. Net als Ajax presteert PSV gemiddeld beter in uitduels op kunstgras (2,38 punten per wedstrijd) dan op natuurgras (2,22). Feyenoord behaalde in de afgelopen 4 seizoenen exact evenveel punten per wedstrijd op beide soorten gras: 1,75.

Als kunstgras al invloed heeft op de uitslag van een wedstrijd, dan is dat ten faveure van de ploeg die veel balbezit zal hebben. Een topploeg dus.

Aangezien de kunstgrasploegen in de eredivisie ­allesbehalve titelpretendenten zijn, is het opmerkelijk te noemen dat de traditionele topploegen zo tegen het voetballen op deze ­ondergrond zijn.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over