Ajax geen kampioen, wel nummer 1 van seizoen 2019-2020

Ajax eindigt het seizoen 2019-2020 op de eerste plaats en mag zo goed als zeker de groepsfase van de Champions League in. De club is door de KNVB niet officieel tot kampioen uitgeroepen.

Dick Sintenie
Dušan Tadić, spits van Ajax. Beeld BSR Agency
Dušan Tadić, spits van Ajax.Beeld BSR Agency

Het is voor het eerst sinds het seizoen 1944-1945 dat er geen landskampioen in de hoogste voetbalklasse is. Of Ajax direct instroomt in het hoofdtoernooi van de Champions League is mede afhankelijk van de ontknoping van de huidige editie, maar die ligt vooralsnog stil vanwege de coronacrisis.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB hakte gistermiddag stevige knopen door over de afwikkeling van het niet afgemaakte seizoen in de eredivisie en eerste divisie. Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, had het vooraf al gezegd: “Dit wordt een heel vervelende dag.” En dat werd het. De vergadering met de 34 profclubs, via een conference call, verliep warrig en was soms tumultueus.

Juridische stappen

Niet lang na de vergadering meldde AZ op de eigen website dat de club niet akkoord gaat met de toewijzing van de Europese tickets en zich beraadt op te nemen stappen. AZ eindigde op doelsaldo op de tweede plaats en komt uit in de voorronden van de Champions League. FC Utrecht hoeft zich niet meer te beraden; de club kondigde onmiddellijk een gang naar de voorzieningenrechter van de Uefa aan.

Nummer drie van de huidige (eind)stand Feyenoord mag van de KNVB de groepsfase van de Europa League in. Die beloning was eigenlijk voorzien voor de winnaar van de bekerfinale tussen Utrecht en Feyenoord, maar die wordt niet gespeeld. Ook op basis van de stand op de ranglijst grijpt FC Utrecht nét naast Europees voetbal.

Goed nieuws was er voor ADO en RKC, de nummers zeventien en achttien van de huidige (eind)stand. Zij degraderen niet naar de eerste divisie. Er volgt géén promotie voor SC Cambuur en De Graafschap, de nummers een en twee van de eerste divisie.

Advies

De KNVB legde daarmee het advies van de profclubs uit de eredivisie en eerste divisie naast zich neer. Zestien clubs waren voor degradatie, negen tegen en negen waren neutraal. Vóórdat er kon worden gestemd, werd de vergadering tijdelijk gestaakt omdat het mailadres waarop de clubs hun stem moesten uitbrengen, was gelekt.

Het werd een emotionele vergadering. De gemoederen liepen flink op. “Een poppenkast,” volgens Cambuur-directeur Ard de Graaf. “Het was ongekend wat we hebben meegemaakt,” vertelde hij aan Voetbal International. “Het was chaotisch, een enorme rollercoaster.”

Cambuur stond in de eerste divisie een straatlengte voor op de concurrentie en was hard op weg naar de eredivisie. Tijdens de vergadering was een meerderheid van de clubs voor een promotie-degradatieregeling, maar ook dat heeft Cambuur niet geholpen. De Graaf weet nog niet of de club de uitspraak gaat aanvechten. Trainer Henk de Jong: “Dit is de grootste schande in de Nederlandse sportgeschiedenis.”

Meer over