Nieuws

Ajax al zeker van 65 miljoen euro dankzij plaatsing achtste finales

Ajax heeft met het veiligstellen van de achtste finales in de Champions League de kassa luid laten rinkelen. Zo zijn de Amsterdammers mede dankzij de overwinning (1-3) op Borussia Dortmund al zeker van ruim 65 miljoen euro aan inkomsten.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

Hoe komt Ajax aan al die miljoenen? Alle deelnemers aan de groepsfase krijgen een startpremie van 15,64 miljoen euro. De koploper van de eredivisie heeft op basis van de zogenoemde coëfficentenlijst met oude en recente prestaties in Europa nog eens recht op ruim 20 miljoen euro.

Ajax verdiende met overwinningen op Sporting Portugal (1-5), Besiktas (2-0) en Borussia Dortmund (4-0 en 1-3) al 11,2 miljoen euro aan winstpremies. De drie thuiswedstrijden in een uitverkochte Johan Cruijff Arena leveren de club een recette van zo’n 6 miljoen euro op. Ajax zal naar schatting zo’n 3 miljoen euro aan de marketpool met televisierechten van de Champions League overhouden.

Injectie

De gerealiseerde plaatsing voor de achtste finales wordt nog eens met 9,6 miljoen euro beloond. Voor Ajax komt de financiële injectie uit de Champions League extra gelegen. De club leed vorig seizoen tijdens de coronacrisis een verlies van ruim 8 miljoen euro. Lucratieve transfers van spelers naar topclubs bleven uit.

Ajax besluit de groepsfase met een uitwedstrijd tegen Besiktas (24 november) en een thuiswedstrijd tegen Sporting Portugal (7 december). De groepswinst is bijna een zekerheid. De ploeg van trainer Erik ten Hag heeft een voorsprong van zes punten op zowel Borussia Dortmund als Sporting. In de groepsfase wordt echter gekeken naar onderling resultaat. Het onderling resultaat van Ajax tegen Borussia Dortmund is na twee zeges logischerwijs in Amsterdams voordeel terwijl Sporting in Lissabon al met 1-5 werd verslagen.

Meer over