Update

Afscheidsbrief van 'Die Mannschaft' voor Enke

BERLIJN - In de Veltins-Arena van Gelsenkirchen staat Duitsland woensdagavond nog een keer stil bij het overlijden van Robert Enke. De spelers van de nationale voetbalploeg hebben een emotionele brief geschreven voor hun overleden teamgenoot, die voor aanvang van de oefeninterland tegen Ivoorkust wordt voorgelezen. Doelman Enke pleegde vorige week dinsdag op 32-jarige leeftijd zelfmoord door voor een trein te springen.

De Duitse voetbalbond DFB drukte de brief woensdag af op de website. ''Lieve Robert, het is niet gemakkelijk om vanavond onze voetbalschoenen aan te trekken, het veld op te gaan en negentig minuten te doen waar jij zo van hield'', zo openen de internationals hun afscheidsbrief.

De voetballers schrijven in de brief nog met veel vragen te zitten. ''Waarom konden wij je niet helpen? Waarom kon en wilde je ons niet van je problemen vertellen? Waarom is het in onze prestatiesport en in onze prestatiemaatschappij niet mogelijk om over je angst en ziekte te praten?''

De spelers van 'Die Mannschaft' verliezen naar eigen zeggen meer dan alleen een collega. ''We gaan je missen, op weg naar het stadion, in de kleedkamer en in het strafschopgebied. Je was een buitengewone doelman, maar nog meer dan dat een bijzonder mens. We spelen vandaag voor Duitsland, voor de supporters. Maar we spelen vooral voor jou.''

De DFB maakte woensdag bekend een 'Enke-stichting' te willen oprichten, die zich bezig moet gaan houden met onderzoek naar depressies. De doelman worstelde jarenlang met depressiviteit en faalangst, maar durfde daar niet voor uit te komen uit vrees voor de reacties.

Begin januari wordt waarschijnlijk een afscheidswedstrijd voor Enke gespeeld, tussen de nationale ploeg en Hannover 96, de laatste club van de overleden doelman. Arnold Bruggink neemt bij de Bundesligaclub de aanvoerdersband over van Enke. (ANP)

Afgelopen zondag werd Enke herdacht in de AWD Arena in Hannover. ANP Beeld
Afgelopen zondag werd Enke herdacht in de AWD Arena in Hannover. ANP
Meer over