Langs de Velden

AFC is koppositie tweede divisie alweer kwijt

AFC is na een week de koppositie weer kwijt. Een pak slaag voor de hockeyers van Amsterdam en de handballers van Aristos pakken op de laatste speeldag het eerste punt. Dit en meer in het wekelijkse rondje langs de velden.

Curt Simons
Yordi Teijsse Beeld Soccrates Images
Yordi TeijsseBeeld Soccrates Images

AFC heeft kort kunnen genieten van de vorig weekeinde heroverde koppositie in de tweede divisie: De ploeg van coach Uli Landvreugd verloor verrassend met 4-2 bij GVVV. Eerder dit seizoen had AFC thuis met 4-0 gewonnen van de club uit Veenendaal. Matthijs Jesse en Yordi Teijsse maakten de doelpunten voor de Amsterdammers, die bij een 3-2 achterstand twee keer de lat raakten. AFC heeft nu een punt minder dan koploper IJsselmeervogels (1-1 tegen Katwijk).

De kans dat De Dijk niet uit de zaterdag derde divisie degradeert, wordt met de week kleiner. Het elftal van coach Kees Oostermeijer heeft thuis de degradatiewedstrijd tegen Eemdijk met 1-0 verloren en blijft daardoor achttiende en laatste. Om rechtstreekse degradatie naar de hoofdklasse te voorkomen, moet De Dijk minimaal op de zestiende plaats eindigen. De achterstand op de huidige nummer zestien Eemdijk is met negen wedstrijden te spelen vijf punten.

De amateurs van Ajax kunnen zich daarentegen bijna zeker opmaken voor nog een seizoen in de derde divisie. De ploeg van coach Yuri Rose staat door de 3-1 overwinning op Hoek veertien punten boven de degradatiezone. Kenneth Misa Danso, Ricardo Fransberg en Sonny Pronk maakten de doelpunten voor Ajax.

undefined

OFC lijkt zich te gaan mengen in de titelstrijd in de zondag derde divisie. De ploeg uit Oostzaan won door een benutte strafschop van Edip Biberoglu met 1-0 van EVV. Door de overwinning klimt OFC naar de derde plaats in de zondag derde divisie en heeft het maar twee punten minder dan koploper Jong Volendam en een punt minder dan nummer twee TEC, die allebei een duel minder hebben gespeeld. De club uit Tiel komt zaterdag op bezoek op sportpark Schellingwoude.

Handbal
De handballers van Aristos hebben in de laatste wedstrijd van het reguliere competitie in de eredivisie het eerste punt van het seizoen gepakt. De club uit Amsterdam-West speelde thuis met 26-26 gelijk tegen het tweede team van Volendam en is van de hatelijke nul af. Aristos verloor voor het duel met Volendam twintig keer.

Van Bevo 2 werd gewonnen, maar door een administratieve fout van de Amsterdammers werd dat duel verloren verklaard. Toch is Aristos nog niet gedegradeerd. Het speelt in de nacompetitie met de nummer voorlaatst van de eredivisie en de vier periodekampioenen uit de eerste divisie om één plaats in de eredivisie.

De handballers van Aalsmeer hebben zicht op de eerste prijs van het seizoen. Door een 26-26 gelijkspel tegen het eerste team van Bevo plaatste de ploeg van de Amsterdamse coach Bert Bouwer, die eerder in de week zijn contract met twee jaar verlengde, als vierde en laatste club voor de play-offs van de BeNe-league. De andere drie ploegen daarin zijn Bocholt en Visé uit België en Lions uit Nederland.

Hockey
De hockeyers van Amsterdam zijn gisteren vernederd door HGC. De ploeg van coach Graham Reid verloor in het Wagenerstadion met liefst 8-2 van HGC. Billy Bakker en Teun Rohof maakten de doelpunten voor Amsterdam, dat nu al vier wedstrijden op rij niet heeft gewonnen. Amsterdam zakt door de forse nederlaag naar de zesde plaats en heeft al zes punten minder dan nummer vier Oranje Rood.

De beste vier teams plaatsen zich voor de play-offs. Pinoké heeft afstand genomen van de degradatieplaatsen door met 1-0 thuis te winnen van SCHC. Marlon Landbrug maakte het doelpunt voor Pinoké, dat op de achtste plaats staat in de hoofdklasse.

Amsterdam heeft de topper in de hoofdklasse bij de vrouwen tegen koploper Den Bosch met 2-1 gewonnen. Bij rust stond Den Bosch door Ireen van den Assem met 1-0 voor, maar in de tweede helft bezorgden Eva de Goede en Charlotte Vega Amsterdam in het Wagenerstadion de overwinning. Amsterdam is door de zege met SCHC de gedeelde nieuwe koploper.

De hockeysters van Pinoké verslikten zich in Groningen. De hekkensluiter behaalde door een 2-1 zege op de Amsterdamse ploeg de eerste overwinning van het seizoen.Pamela Raaff maakte het doelpunt voor Pinoké. Hurley won door twee doelpunten van Gitte Michels met 2-1 van Bloemendaal en staat op de zevende plaats. Pinoké is achtste.

Korfbal
De korfballers van Blauw-Wit hebben voor zich voor het eerst in vier jaar niet weten te plaatsen voor de play-offs om de landstitel. Door de 23-16 nederlaag thuis tegen LDODK is de zesde plaats de hoogst haalbare plek voor de ploeg van de vertrekkende coach Barry Schep.

De wedstrijd tegen LDODK stond vooral in het teken van Marc Broere. De all-time topscorer van de Korfbal League met 1561 doelpunten in 257 wedstrijden stopt na dit seizoen en was voor het laatst te bewonderen in Amsterdam. Blauw-Wit speelt volgend weekeinde, met Broere, de laatste competitiewedstrijd tegen TOP in Sassenheim.

Meer over