Plus

Achter het succes van de laatste Ajaxkeepers stond steeds Kenneth Vermeer

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over de man achter het succes van de laatste Ajaxkeepers.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Het begint op te vallen dat Cillessen minder goed keept dan in zijn begintijd bij Ajax. En dan heb ik het niet alleen over dat foutje van vorige week.

Steeds vaker moet ik denken aan de spreuk 'achter iedere succesvolle man staat een sterke vrouw'. En de vrouw in het keepersleven van Cillessen is niet zijn vriendin, maar Diederik Boer. Een reuze leuke vent, misschien wel de leukste van de selectie, maar geen Michelle Obama.

Niemand weet het, maar Ajax heeft op het moment een keepersprobleem. Ajax had natuurlijk jarenlang twee topkeepers in de selectie. Eerst mochten Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer het onderling uitvechten. Daarna Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen.

Bij andere eredivisieclubs waren ze hier vanzelfsprekend stikjaloers op. Wij hadden jarenlang twee Nederlandse keepers in het elftal die vaak ook eerste en tweede keeper waren in Oranje.

Verhoeven, de beste keeper van de Jupiler League, haalden we er voor de gezelligheid nog bij. Sommige trainers hadden een voorkeur voor Vermeer. Sommige voor Cillessen of Stekelenburg. Supporters waren meestal meer fan van Stekelenburg en later van Cillessen.

Wat niemand doorheeft, is dat deze keepers minder goed functioneren zonder Vermeer voor of naast zich. Wat is er nu echt geworden van de carrière van Stekelenburg? En Cillessen is toch duidelijk een stuk minder scherp dan voor het vertrek van Vermeer.

Vermeer zelf had nergens last van en keepte ook zonder Stekelenburg en Cillessen zoals hij altijd al deed. Met dezelfde tekortkomingen en dezelfde briljante reddingen. Wie was de tweede keeper van Feyenoord afgelopen seizoen? Die Zweed? Geen idee. Vermeer had geen Vermeer nodig.

Achter het succes van de laatste Ajaxkeepers stond dus steeds Kenneth Vermeer. Zelfs geblesseerd blijkt hij nog altijd de beste aankoop van Feyenoord sinds Eddy Pieters Graafland.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over