Nieuws

Aanklager KNVB onderzoekt beledigend spandoek Ajax-aanhang

De aanklager betaald voetbal is een onderzoek gestart naar het spandoek met een beledigende tekst erop. Zondag vlak voor de wedstrijd tegen PSV (5-0) werd het doek door Ajax-supporters ontrold.

Het Parool
Het beledigende spandoek is gemaakt door het zogeheten sfeerteam van de Ajax-aanhang. Beeld ANP
Het beledigende spandoek is gemaakt door het zogeheten sfeerteam van de Ajax-aanhang.Beeld ANP

Het onderzoek van de aanklager kan leiden tot een schikkingsvoorstel.

Op het grote doek, gemaakt door het zogeheten sfeerteam van de Amsterdamse aanhang, stonden onder meer twee treurende PSV’ers afgebeeld met op de borst van hun shirt de tekst ‘Brainfart Aidshoven’, in plaats van Brainport Eindhoven.

De club had vooraf overleg gehad met de makers, maar volgens Ajax week de uiteindelijke versie af van de variant die de club had goedgekeurd.

‘Daarmee is het vertrouwen beschaamd op basis waarvan wij met het sfeerteam werken. Het spreekt voor zich dat wij daarover met hen in gesprek gaan, ook om te voorkomen dat dit in eventuele volgende gevallen weer kan gebeuren,’ liet een woordvoerder eerder weten in een schriftelijke reactie.

Excuses

Algemeen directeur Edwin van der Sar bood al tijdens het duel namens Ajax excuses aan bij zijn collega Toon Gerbrands van PSV. Ook trainer Erik ten Hag was na afloop niet te spreken over het spandoek. “Ik hou niet van beledigende teksten. We hebben vorige week in Nijmegen gezien waartoe het kan leiden en dat moeten we niet willen. Het aanzetten tot dit soort acties, daar hou ik me verre van. (...) Het is elkaar natuurlijk een beetje uitdagen en dat mag ook, maar ergens zijn ook grenzen.”

De supportersvereniging van PSV vond de tekst niet kunnen, liet voorzitter Harrie Timmermans weten aan het Eindhovens Dagblad. “Voor de wedstrijd Ajax-PSV werd dit spandoek ontrold met verwijzingen naar de financiële strijd van Ajax en PSV en naar Calimero, vanwege een vermeend gevoel van achterstelling door PSV’ers. Daar kan ik om lachen. ‘Aidshoven’ zit wat mij betreft aan de verkeerde kant van de grens.”

Meer over