75 mensen aangeklaagd om voetbalrel Port Saïd

De hoogste procureur van Egypte heeft 75 mensen aangeklaagd in verband met het geweld in het voetbalstadion van Port Saïd. Bij de onlusten op 1 februari kwamen zeker 74 mensen om het leven.

Redactie
De rellen braken uit na de wedstrijd van de plaatselijke club Al-Masry tegen Al-Ahly Beeld ap
De rellen braken uit na de wedstrijd van de plaatselijke club Al-Masry tegen Al-AhlyBeeld ap

Onder de aangeklaagden zijn negen politiemensen. Een van hen is Issam Samak, het hoofd van de veiligheidsdiensten in Port Saïd ten tijde van de rellen.

De rellen braken uit na de wedstrijd van de plaatselijke club Al-Masry tegen Al-Ahly uit de hoofdstad Caïro. Aanhangers van de bezoekende club werden volgens ooggetuigen aangevallen en van de tribunes gegooid zonder dat de oproerpolitie in het stadion ingreep.

Ultra's
De supporters van Al-Ahly, de zogenoemde Ultra's, gelden als de best georganiseerde van Egypte; ze vervulden een belangrijke rol bij de protesten tegen het bewind van de vroegere president Hosni Mubarak en de latere botsingen met de militaire machthebbers.

De aanklachten variëren van nalatigheid tot moord. Volgens een verklaring van het bureau van de aanklager zijn ze gebaseerd op video-opnamen van het geweld en bekentenissen van verdachten. Het doden van supporters van Al-Ahly zou van tevoren zijn gepland en de daders hadden zich voorbereid door messen, stenen en explosieven mee te nemen.

Felle protesten
Het geweld in Port Saïd leidde tot stillegging van de voetbalcompetitie en felle protesten bij het ministerie van binnenlandse zaken in Caïro.

De Egyptische voetbalbond heeft Al-Masry nog geen sancties opgelegd, maar verwacht wordt dat de club zal worden teruggezet naar een lagere divisie en geen wedstrijden in het eigen stadion zal mogen spelen.

Meer over