4 x goud, 4 x zilver Nederlandse ploeg EK Baan

ALKMAAR - Met vier gouden medailles en evenveel zilveren plakken was de Nederlandse baanselectie de grote winnaar van het EK baanwielrennen in Alkmaar. Een groot deel van de concurrentie ontbrak echter. Na de zwaar tegenvallende Spelen mag de medailleregen in Alkmaar dan ook niet gezien worden als een sportieve revanche.

Bondscoach Peter Pieters zag het EK voor veel zijn renners vooral als therapie. ''Hoe langer je blijft uitstellen om weer op te stappen, hoe groter de stap is. Ik zou zeggen: dit is een mooi punt om weer te beginnen.'' De meeste renners lieten in Alkmaar echter blijken nog geen idee te hebben welke richting ze op willen. Twijfels overheersen, vooral ook omdat nog niet duidelijk is wie in 2009 de coaching zal verzorgen.

Wim Stroetinga moest het hardst voor het goud werken. Na de eerste drie onderdelen van het duuromnium - puntenkoers, afvalwedstrijd en scratch - leidde de Fries weliswaar, maar in de afsluitende achtervolging trof hij wel meervoudig wereldkampioen Robert Bartko. Stroetinga besloot ''drie kilometer lang alles eruit te gooien'', won met enkele tienden verschil en pakte bij het afscheid van de piste Europees goud.

Bij Milram mag de sprinter proberen in de voetsporen van Erik Zabel te treden. ''Het zal investeren worden, ik moet veel meer trainingsuren gaan maken. Dat Mark Cavendish, met wie ik voorheen nog kon wedijveren, het zo goed doet geeft me de hoop dat ik het ook kan.

Matthé Pronk won zaterdagavond het dernykampioenschap. De nuchtere Noord-Hollander had tijdens de race niet gezien dat de concurrentie zat te sterven, terwijl hij maar stoïcijns verder maalde. ''Achter de brede rug van Joop Zijlaard zie je niks. Als je het publiek tekeer ziet gaan, denk je dat ze je op de hielen zitten. Ze vallen zeker aan dacht ik. Maar ze waren dus enthousiast over mij. Reed ik rondjes 12.6? Dat is hard? Dat kan toch bijna niet, dat is zeventig per uur. Maar ja, als Joop zei dat hij het gas niet verder open kon draaien, dan zal het wel zo zijn hè.

De sprinters Theo Bos en Tim Veldt hielden in het sprintomnium de Fransman Francois Pervis op afstand, terwijl bij de vrouwen Yvonne Hijgenaar en Elisa van Hage dankzij een groot gebrek aan tegenstand goud en zilver pakten. Zilver was er ook nog voor stayer Reinier Honig en het koppel Jeff Vermeulen en Pim Ligthart. (GPD)

Theo Bos gaat zondag als eerste over de streep. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Theo Bos gaat zondag als eerste over de streep. Foto ANP/Robert Vos
Meer over