Joris Bijdendijk Beeld Sjoukje Bierma
Joris BijdendijkBeeld Sjoukje Bierma

Zo schil je het beste asperges

De keukenhulp

Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken.

Joris Bijdendijk

We hebben het hier over witte asperges. Witte asperges zijn wit omdat er geen zonlicht op valt tijdens het groeien. Een goede asperge is simpel te herkennen: dik, stevig en als je ze langs elkaar wrijft gaan ze piepen. Dan weet je: ze zijn vers. Het aspergeseizoen begint in april en eindigt altijd op 24 juni, de naamdag van Johannes de Doper. Daarna komt er geen asperge meer uit de grond, omdat de plant anders niet voldoende tijd heeft om aan te sterken tot volgend jaar.

Vlekken in je nek

Neem van mij aan: voor het schillen van asperges moet je een goede dunschiller hebben. Want van een bot mes krijg je rode vlekken in je nek. Koop een simpel model van ijzer en aluminium. Zoek een hoekje waar je staand kunt schillen. Dat is handig, want als je veel moet doen, wil je lekker doorgaan, en niet om de haverklap je vellen opruimen. Dus neem een groot bord of een ondiepe grote ovenschaal en leg daar een omgekeerd kommetje op. Hier kan het kontje van de asperge op steunen terwijl je hem schilt. De schillen vallen dan op het bord zonder dat deze je in de weg zitten. Zet ook een bak klaar om de geschilde asperges in te leggen.

Rond en niet hoekig

De kop is het lekkerste stukje, bewaak dit met je leven! Houd de kop vast en laat het kontje steunen op het bakje. De dunschiller plaats je 2 cm onder de kop en laat je in een vloeiende beweging naar de kont toe glijden. Het sap komt nu vrij uit de asperge en daardoor kan de asperge glad worden; snel doorschillen dus. Asperges schillen we anderhalf keer. Dat wil zeggen dat je telkens bij een nieuwe haal de dunschiller half op een vers stuk schil en half op een geschild stuk plaatst. Zorg dat het mes constant vrij is van schil. Je gaat helemaal rondom en bij een geslaagde schilsessie is de asperge rond en niet hoekig.

Belangrijk: hou het simpel

Breng de asperges aan de kook met water, zout en een klontje boter. Laat 5 tot 7 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer 10 minuten trekken tot de gewenste garing.

Ook een vraag? Mail naar joris@parool.nl.

Bekijk hoe Joris een asperge schilt op parool.nl/joris

Meer over