PlusHet ingrediënt

Zo laat je aardbeien volledig tot hun recht komen

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op aardbeien (voor moeder).

Samuel Levie
null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Toen ik nog een puber was, had ik een vriendin die zich op oudjaarsnacht onderspoot met slagroomtoefjes en zich decoreerde met aardbeien. De aardbeien hadden niet het gewenste effect. We kregen ruzie toen ik maar niet kon ophouden over het feit dat aardbeien in de winter niet lekker zijn.

Aardbeien kun je jaarrond in de supermarkt kopen, maar zijn buiten het seizoen vaak teleurstellend. Aardbeien rijpen na het plukken niet verder, waardoor ze zoeter noch smakelijker worden. Maar rijp zijn ze niet geschikt om over lange afstanden te transporteren.

Kas

Het goede nieuws is dat er inmiddels weer Nederlandse aardbeien op de markt zijn. Die komen nu voornamelijk uit de kas, maar worden wel rijp verkocht omdat ze niet dagen onderweg zijn. Helaas zijn aardbeien uit de kas over het algemeen minder duurzaam dan het fruit van de volle grond.

De aardbei is familie van de roos. Wilde varianten bestonden in zowel Europa, Azië als Amerika. Het was de Franse botanist Antoine Nicolas Duchesne die op zijn negentiende Histoire naturelle des fraisiers publiceerde, waarin de veredeling van de meer commerciële aardbei wordt beschreven.

Moederdag

Hoewel er weinig lekkerder is dan wilde bosaardbeien, ben ik de plantveredelaars dankbaar dat ik niet voor Moederdag met een mandje het bos in hoef. Wij waren thuis nooit van het vieren van Moederdag, maar inmiddels is het een traditie dat ik met mijn oudste dochter ontbijt op bed serveer. Aardbeien kunnen dan niet ontbreken.

Om de aardbeien volledig tot hun recht te laten komen, marineer ik ze eigenlijk altijd kort in een beetje suiker. Dan hebben ze verder niets anders nodig dan wat geslagen slagroom.

We smeren moeders niet in met slagroom. Om het feest compleet te maken, bakken we er scones met zwarte sesam en witte chocolade bij.

Recept: aardbeien met zwarte-sesamscones

- 500 gram aardbeien
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 85 gram boter
- 3 eetlepels witte basterdsuiker + 1 extra voor de aardbeien
- 175 ml karnemelk (lauw)
- 100 gram witte chocola (in kleine stukjes gehakt)
- 2 ½ el zwarte sesam (geroosterd)
- 1 ei
- clotted cream of slagroom

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe het zelfrijzend bakmeel in een mengkom of in de keukenmachine. Meng zelfrijzend bakmeel met bakpoeder en zout.

Snijd boter in blokjes en werk dit met je handen door het meel. Er ontstaat een zanderige substantie.

Meng nu eerst het suiker en dan de karnemelk door het deeg. Er ontstaat een luchtig, iets nattig deeg, hier meng je de sesam en witte chocolade doorheen.

Bestrooi je werkblad met bloem en kiep het deeg hierop. Bestrooi ook de bovenkant licht met bloem en rol tot een plak van ongeveer 4 cm dik. Steek met een steker vier scones uit en leg ze op een bakblik met daarop bakpapier. Uit het overgebleven deeg steek je nog 4 -6 scones uit.

Leg ook deze op het bakblik en bestrijk met losgeklopt ei. Bak in 10 minuten af. De scones moeten rijzen en iets goud worden van boven. Snijd aardbeien in dunne plakjes en marineer een kwartier in een eetlepel suiker. Als je clotted cream kunt vinden, serveer deze bij de scones, anders kun je ook room kloppen of crème fraiche gebruiken. Eet de scones warm.

Meer over