Recept van de dag

Zo bewaar je rijpe tomaten voor later

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: salade met gedroogde tomaat.

Samuel Levie
Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw
Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Mijn 3-jarige dochter Ayla kwam gisteren buiten adem van enthousiasme naar binnen gerend. “Papaaaa ik heb tomaat gevonden.” Ze sprong door de kamer, trok aan mijn arm en ik moest direct met haar de tuin in om te gaan kijken. De nazomerzon van het afgelopen weekend had de groene trossen tomaten dieprood gekleurd.

In haar enthousiasme herkende ik mijzelf. Als kind was ik altijd extatisch als ik met mijn grootvader in Cornwall in zijn kas tomaten mocht plukken. De grassige geur van verse tomaten doet me nog steeds dat gevoel herbeleven. Ik zat dan op zijn schouders en terwijl hij me wees welke ­tomaten rijp waren, knipte ik ze met beleid van de struik en legde ze in een mandje. Nu zat mijn dochter op mijn schouders en plukte ze de rijpe tomaten die hoog aan de plant hingen.

Tomaten doen het in de zomer prima in Nederland. Je kunt ze in de tuin planten, maar ook op een balkon of op een voor de wind beschutte, maar zonnige plek op een dakterras groeien ze prima. Tomaten zijn misschien wel het mooiste wat de zomer ons geeft.

Hoewel je natuurlijk het hele jaar door prima tomaten in de winkel vindt, is de variëteit in de zomer veel groter. In Frankrijk kocht ik grote gele ananastomaten. Je vindt ze hier ook op de markt. Ze zijn sappig en zoet. En een vriend serveerde me een salade van kleine, bijna zwarte tomaten, intens van smaak met een interessante bitter erin.

Bij de Turkse supermarkt om de hoek verkopen ze nu ­tomaten voor een paar euro per krat. Grote rijpe tomaten, die van zichzelf al heerlijk zijn, maar die je fantastisch in de oven kunt drogen. Ze zijn daarna zo vol van smaak dat ze elk gerecht kunnen opvrolijken. Die tomaten gebruik ik als basis voor soepen, saus of in een hele simpele salade. Probeer het ook eens nu de tomaten vers en goedkoop zijn.

Gedroogde tomaten

Ingrediënten
2 kilo tomaten
3 tenen knoflook
tak tijm
handje oregano blaadjes,
flinke scheut olijfolie

Bereiding
Snijd de tomaten doormidden en leg op een ovenschaal. Hak de knoflook, tijm en oreganoblaadjes en meng met een flinke scheut olijfolie. Besprenkel de tomaten met de kruidenolie en breng de tomaten op smaak met zout. Zet de tomaten vier uur lang in een op 100 graden voorverwarmde oven. Als de tomaten klaar zijn kun je ze in schone glazen potten doen. Vul de potten en zet de tomaten onder in olijfolie. Zo kun je de ­tomaten een aantal weken bewaren. Ze zijn heerlijk in salades, op pizza’s of op een broodje.

Salade met gedroogde tomaat

Ingrediënten
gedroogde tomaat
venkel
50 gram hazelnoten,
50 gram oude boerenkaas
zak rucola
3 el balsamico

Bereiding
Laat de tomaten uitlekken. Snijd venkel zo dun mogelijk. Een mandoline is handig. Rooster de hazelnoten in een pannetje en hak deze grof. Schaaf de boerenkaas met een dunschiller of kaasschaaf. Maak nu een dressing van 3 el balsamicoazijn met 3 el olijfolie (het liefst van de tomaten) en een snuf zout. Maak de rucola, venkel en tomaten aan met de dressing. Leg op een groot bord en maak af met de kaas en de nootjes.

Meer over