PlusCrisiskoken

Zelf koken tijdens de lockdown: ontbijt van Spaanse herders

Migas de pastor: een ontbijt van Spaanse herders. Beeld Arno Bosma
Migas de pastor: een ontbijt van Spaanse herders.Beeld Arno Bosma

Ook Proefwerk is in lockdown. Totdat restaurants weer opengaan, kunt u met Mara Grimm crisiskoken. Deze week: een van de beste ontbijtrecepten aller tijden, migas de pastor.

Mara Grimm

Vanaf deze week is Het Parool een ochtendkrant. Dat smeekt natuurlijk om een crisisproof ontbijtrecept. Een van de beste ontbijtgerechten aller tijden komt uit Spanje: gebakken broodkruimels, ofwel migas de pastor. ‘Migas’ betekent letterlijk broodkruimels, en ‘pastor’ verwijst naar de herders die dit gerecht vroeger aten als ontbijt. Ze verkruimelden hun oude brood en bakten het met wat knoflook, paprikapoeder of verse kruiden in reuzel of schapenvet. Op goede dagen aten ze het met spek, worst of ham en soms met een spiegelei of wat druiven.

Later ontstonden er talloze varianten op de migas de pastor, waaronder migas con salsa de tomates (met tomatensaus) en migas negras (met melk, suiker en geraspte chocolade). Maar ik vind de de oorspronkelijke variant veruit het lekkerst – zeker als je hem serveert met druiven en chorizo.

Je kunt het prima maken met vers brood, maar volgens puristen moet het brood dat je gebruikt minstens vier dagen oud zijn. Wat die chorizo betreft: als je je even geen goede kunt veroorloven, laat hem dan gewoon weg en kies voor wat extra spek en paprikapoeder.

Migas de pastor (2 tot 4 personen)

Ingrediënten
- 500 g witbrood, liefst van een paar dagen oud
- 100 g reuzel of olijfolie
- 150 g gerookt spek, in blokjes
- 4 tenen knoflook
- zout
- extra: een spiegelei of wat chorizo en witte druiven

Bereiding
Snij de avond van tevoren het oude brood in kleine blokjes. Verhit de volgende ochtend de reuzel of olijfolie in een grote koekenpan en bak de spekjes goudbruin. Voeg knoflook toe en bak goudgeel. Voeg als laatste het brood toe en bak al roerend bruin en knapperig. Serveer met een spiegelei of witte druiven en chorizo.

Meer over