Crisisnoedels van restaurant De Vrouw met de Baard.

PlusCrisiskoken

Zelf koken tijdens de lockdown: noedels tegen algehele malaise

Crisisnoedels van restaurant De Vrouw met de Baard.Beeld Arno Bosma

Ook Proefwerk is in lockdown. Totdat restaurants weer opengaan, kunt u met Mara Grimm crisiskoken. Makkelijke en betaalbare recepten van topchefs. Deze week: noedels van restaurant De Vrouw met de Baard.

Mara Grimm

Deze noedels zijn niet alleen perfect in geval van financiële crisis, maar ook bij een liefdesverdrietcrisis, een werkcrisis of algehele malaise. Althans, dat beweren de mensen van een van de meest sympathieke restaurants van Amsterdam: De Vrouw met de Baard. Toen ik het gerecht proefde, snapte ik ­precies waarom. Deze noedelsalade is niet alleen goedkoop, maar ook vullend en vrolijkmakend.

Het maakt niet uit welke soort noedels je gebruikt: ik had nog sobanoedels in huis, maar glasnoedels of udonnoedels zijn ook prima. Ook kun je variëren met groenten. Zo heb ik een restje sperziebonen gebruikt in plaats van sugarsnaps. Maak dus vooral al je restjes op, want waar het bij dit recept allemaal om draait is de dressing. En die is magisch.

Crisisnoedels (voor 4-6 personen)

Ingrediënten
- 550 g noedels
- 1 scheut plantaardige olie
- 150 g sugarsnaps
- 150 g edamameboontjes
- 1 rode ui, in dunne flinters
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
- 1 rode peper, in ringetjes
- zout en zwarte peper
- 1⁄2 bosje koriander, grof gehakt
- 1⁄2 bosje peterselie, grof gehakt
- 1 limoen

Voor de dressing:
- 6 el light sojasaus
- 3 el Chinese rodewijnazijn of balsamicoazijn
- 4 el sesamolie
- 1 el suiker
- 4 cm gember, geschild

Bereiding

Maak eerst de dressing. Meng de soja, azijn, sesamolie en suiker, en rasp de gember er vers boven. Kook de noedels beetgaar en spoel ze af met koud water. Doe ze in een grote schaal en roer er snel een scheut plantaardige olie door zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Blancheer de boontjes kort, ze moeten beetgaar blijven. Bestrooi de noedels met de boontjes, rode ui en de helft van de lente-ui en rode pepers, en voeg ook de dressing toe. Meng goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Strooi de peterselie, koriander en de rest van de rode peper en een lente-ui erover. Knijp als laatste de limoen uit boven de salade. Omdat ik een serieuze limoenverslaving heb, serveer ik de salade met nog wat extra partjes limoen, maar dat hoeft niet. Lekker met gepocheerde kip, garnalen of gerookte tofu..

Meer over