PlusCrisiskoken

Zelf koken tijdens de lockdown: nasi goreng van Syrco Bakker

null Beeld Arno Bosma
Beeld Arno Bosma

Ook Proefwerk is in lockdown. Totdat restaurants weer opengaan, kunt u met Mara Grimm crisiskoken. Deze week: nasi goreng van Syrco Bakker.

Mara Grimm

Hij staat zonder twijfel in mijn top-50 favoriete gerechten aller tijden: de nasi goreng van Syrco Bakker. Ik kan eindeloos vertellen over de kooktalenten van Syrco, maar in dit geval is het vooral belangrijk om te weten dat zijn roots deels in Indonesië liggen en dat hij zich grondig in de keuken van zijn voorouders heeft verdiept.

De nasi goreng van deze week is een vereenvoudigde én superbetaalbare versie van de variant die hij als chef-kok bij restaurant Pure C serveert. Wel nog even dit: ik kook de rijst meestal een paar uur of soms zelfs een dag van tevoren. Als hij goed is afgekoeld voor je hem bakt, krijg je namelijk het beste resultaat.

Nasi goreng (voor 2 personen)

Ingrediënten
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2 el kokosolie
1⁄2 spitskool
1⁄2 stronk broccoli
600 g gekookte en afgekoelde rijst (daar heb je 225 g ongekookte rijst voor nodig)
3 lente-uitjes
1⁄2 bos koriander
1 limoen (sap en rasp)
optioneel: gebakken ei, atjargroenten, kroepoek en seroendeng

Voor de boemboe:
2 el kokosolie
3 plakjes gember, fijngesneden
2 stuks citroengras, fijngesneden
2 limoenblaadjes, fijngesneden
1 el trassi (garnalenpasta)
4 el sambal oelek
4 el ketjap manis
1 limoen (sap en rasp)

Bereiding

Maak eerst de boemboe. Verwarm de kokosolie en bak er zachtjes de gember, het citroengras en het limoenblad in aan. Zodra ze lichtbruin kleuren, voeg je de trassi, sambal en ketjap toe. Laat een minuut of tien trekken op laag vuur. Breng op smaak met het limoensap en -rasp en zet weg.

Bak in een andere pan de uien en knoflook in de kokosolie totdat ze lichtbruin kleuren. Voeg de fijngesneden spitskool en broccoli toe. Bak even goed door en voeg drie eetlepels van de boemboe toe.

Doe de rijst erbij en roerbak alles goed door. Proef en voeg eventueel nog extra boemboe toe. Maak de nasi af met gesneden lente-ui, koriander en sap en rasp van een hele limoen. Serveer eventueel met een gebakken ei, atjargroenten, kroepoek en seroendeng.

Meer over