Plus

Zaterdagochtend

Het Parool
null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur

Lieza Röben (40), regisseur van commercials en documentaires. Amstel, Centrum

Op zaterdagochtend doen Lieza Röben (40) en haar vriend Jorden Raijmakers (47, salesagent) rustig aan. “De rest van de week is al strak gepland,” zegt Röben. Als het weer het ­toelaat, ontbijten ze met hun dochters op het terras van hun woonboot. Runa (7, rechts) en Doris (5) hebben er de ruimte om lekker te ­spelen, wentelteefjes te eten en met poes Piraat te knuffelen. Een van de voordelen van aan de Amstel wonen, is het zwembad aan huis. Deze zomer werd een glijbaan aan het terras gemonteerd waar ook alle buurkinderen van genoten. “Het voelt als een kinderdroom die voor mijn dochters realiteit is.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 08.30 uur

Rachel Mars (49), gebiedsassistent. Buitenzagerij, Noord

“Op zaterdag ontbijten we met pannenkoeken met stroop en suiker, en soms met kaas,” zegt Rachel Mars. Haar dochter Benthe (8) slaapt in het weekend altijd één nacht bij haar in bed. “Dat doet ze het liefst elke dag, maar dat kan natuurlijk niet.” Benthe en Rachel zijn vroege vogels: om 7.00 uur staan ze samen op. Na het ontbijt gaat Benthe naar haar wekelijkse kunstklas. Daar knutselt ze van alles met klei, van huisjes tot dinosaurussen. Rachel heeft dan tijd om met de buren koffie te drinken in de voortuin. Mars: “Onze bank is een aanwaaiplek voor de hele buurt. ­Hartstikke gezellig is het.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Tom (62) en Noëlle (51) van ’t Hek

Zelfstandig ondernemer, Naarden-Vesting

De zaterdagochtend van Tom van ’t Hek en zijn vrouw Noëlle (51, onderwijskundige) stond lang in het teken van hun sportende kinderen. Maar zoals dat gaat zijn ze allemaal uit huis vertrokken. Ze spelen nu in studentenelftallen, tja, dan zit je niet meer te wachten op je ouders langs de lijn. “We zitten midden in onze zoektocht naar een nieuwe invulling van de zaterdag­ochtend,” zegt Tom van ’t Hek. “Dat is momenteel langzaam op gang komen, krantje lezen, koffietje drinken, een beetje niksen. En dan spelen we af en toe een spelletje, Regenwormen of Yahtzee.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 9.15 uur

Jaap van de Coevering (40), eigenaar IT-recruitmentbedrijf, Jan van Galenstraat, West

“Onze zaterdag begint redelijk vroeg,” zegt Jaap van de ­Coevering (40, r). Zijn man, ­kapper Fabricio Dias Delima (36), werkt in het weekend, dus staat het stel bijtijds op. “We ontbijten samen en vaak ga ik daarna tennissen.” Het ontbijt op zaterdag is vooral functioneel, met een eitje en verse jus. Fabricio en Jaap leerden elkaar kennen in Spanje. “Toen we net gingen samenwonen, vond ik het wel lastig dat hij in het weekend werkt. Nu vind ik het juist fijn, want ik kan m’n eigen dingen doen. Met vrienden afspreken bijvoorbeeld, of naar familie in Brabant gaan.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend

Chafik Benhmidouch (40), Eigenaar Door Creative Studio, Oost, Olmenweg

Normaal gesproken ontbijten Chafik Benhmidouch, zijn verloofde Katelijn (32) en dochter Senna (13) uitgebreid op de zaterdagochtend. Met eitjes, veel gesmolten kaas en Marokkaanse kruiden. “Nu even niet, want ik doe aan intermittent fasting,” zegt Chafik. “Een dieet waarbij je periodiek vast.” Fysiek bevalt dat goed. “Ik ben al wat kilo’s afgevallen en het geeft me veel energie, maar het is wel wat ongezellig om niet samen te ontbijten in de ochtend.” Senna maalt er niet om. Chafik lacht. “Zij vindt dat prima, als ze maar eten krijgt.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10:40 uur

Dorus van der Meer (45), Acteur, Oude Haagseweg, Sloten, Nieuw-West

“In coronatijd lijkt het wel elke dag zaterdag,” zegt Dorus van der Meer. Hij en zijn vrouw Rosa Peters (36) zitten beiden in het filmvak, wat betekent dat werk even on hold staat. “Onze dochter Ronja wordt wakker rond zeven uur en kruipt dan bij ons in bed.” De familie staat langzaam op en ontbijt met eitjes, of broodjes met gesmolten kaas. Ronja (3) houdt van griesmeelpap. Ze is heel actief in de ochtend. “Rollenspel vindt ze fantastisch. Dan krijgen Rosa en ik een rol toebedeeld. De laatste tijd spelen we eindeloos The Lion King na. Man of vrouw, dat maakt voor haar niet uit. Je mag alles zijn.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.30 uur

Marcel de Glas (80), gepensioneerd, Tuinpark Nut en Genoegen Westerpark

“In de zomer verblijf ik vaak in mijn volkstuinhuisje,” zegt Marcel de Glas. “Lekker ­rustig.” De volkstuinhuisjes in West zijn extreem populair. “Je kunt niet zomaar zeggen: doe mij maar een tuin. De wachttijd bedraagt zeven jaar.” De Glas brengt zijn tijd hier al klussend en tuinierend door. “Laatst heb ik alle bamboewortels uit de grond getrokken. Heel zwaar werk.” Desondanks doet hij het met plezier. “Ik zie het als een hobby.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11:00 uur

Joy Maat (46), actrice, Nieuwendammerkade Noord

“Mijn zoon is om de week in het weekend bij mij,” zegt Joy Maat. Ze vindt het fijn het weekend met Parker (5) in te luiden. “We worden wakker, bakken broodjes af of ontbijten met pannenkoeken en gaan dan samen wat leuks doen.” Joy en Parker kunnen zich goed vermaken met z’n tweeën. “Spelletjes spelen, filmpje kijken, stoeien.” Rond een uur of elf maakt Joy een plan voor de rest van de dag. “Een stuk fietsen, of naar Jeugdland in Oost. Ik vind het belangrijk iets te ondernemen en lekker buiten te zijn.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11:00 uur

Bruno Edsme (54), Kunstenaar en leraar (kunst, muziek en koken), Diemerzeedijk Noord

Bruno Edsme zit in het weekend graag in zijn huisje op de Diemerzeedijk, midden in de natuur. Het huisje, dat ooit een oude schuur was, heeft de kunstenaar omgetoverd tot kleurrijke plek, inclusief keukentje en eettafel. “Heel basic hoor, niet allemaal strak en pico bello. Ik noem het een hans-en-grietjehuisje.” Hij komt er graag om te lezen, tekenen of schilderen. Ook neemt hij hier kookvideo’s op voor kinderen van de basisschool. “In coronatijd mocht ik niet meer lesgeven, dus doe ik het nu online.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 9.30

Arjen Huffels (49), Kapper, Watteaustraat, Zuid

“Wij zijn echt van het dikke familieontbijt,” zegt Arjen Huffels. “Ik ben altijd als eerste wakker en ga dan broodjes halen bij bakker Le Fournil de Sébastien.” Voor hem, zijn vrouw Jacobien Schumacher (28, documentairemaker) en kinderen ­Fleurie (4) en ­Brunello (9 maanden) begint het weekend aan de keuken­tafel. Na het ontbijt maakt het gezin graag een ochtendwandeling in het Beatrixpark, of ze fietsen naar Artis. “Daar komen we vaak met de kids. We ­hebben ons abonnement in coronatijd aangehouden, om de dierentuin te steunen. Mijn vrouw en ik werkten ­toen ­allebei de helft minder, maar waren ­dubbel zo gelukkig omdat we meer tijd met elkaar konden doorbrengen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.14

Esther de Bruijn (49), Freelance projectmanager, Annette Versluyspad, Nieuw-West

Esther de Bruijn en haar man Patrick (50) vinden het fijn om ­langzaam op te starten op de zaterdagochtend. “Die slow start begint met slow koffie en een krantje,” zegt De Bruijn. Het stel staat op rond negen uur en vertrekt in de middag vaak naar de stad om ergens te ­lunchen. In het weekend ­‘rommelt’ Esther het liefst in huis of in de tuin. “Ik heb vaak ideeën voor nieuwe do it ­yourself-projecten.” Zo werd een oud deurpaneel een mooi decorstuk achter de bank en maakte ze van een houtje en een leren koord een wc-rolhouder. “Waar anderen spullen weggooien, zie ik vaak een optie voor een tweede leven.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.40 uur

Marieke van der Velden (45), fotograaf, Admiralengracht, De Baarsjes

“Sinds kort hebben we een slowjuicer,” zegt Marieke van der Velden, die haar weekend het liefst begint met een versgeperst sapje. Elke zaterdag krijgt ze van haar man Philip Brink (40) een gembershot voorgeschoteld – lachend: “Dat heet dan gezond.” In die slowjuicer gaat van alles: bleekselderij, wortel, het is elke keer een verrassing wat eruit komt. Naast samen ontbijten is Van der Velden graag in de tuin bezig. “Ontspannender wordt het niet voor mij. Struiken knip ik zo dat het bijna composities worden.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 12.00 uur

Declan Stone (49), eigenaar creative brand ­consultancy The Stone Twins, Van Baerlestraat, Oud-Zuid

Als het mooi weer is, brengt Declan Stone de zaterdagochtenden met zijn vrouw Joanna (39), carrièrecoach, en hun kinderen Holly (5) en Robin (2,5) door bij het water op het Museumplein. “We worden vroeg wakker, zo rond zeven uur, ontbijten rustig en vertrekken dan richting het plein. Rond die tijd zijn er nog weinig mensen,” zegt Stone. De vijver voelt voor de familie als hun achtertuin. “Het is bij ons om de hoek. De rust die er nog steeds heerst, zorgt voor een andere kijk op deze normaal zo drukke plek.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:30 uur

Anne Reinke (39), Fotograaf, Amstelkade, Rivierenbuurt

“De zaterdagochtend starten wij het liefst langzaam op, in pyjama en ochtendjas,” vertelt Reinke. De kinderen, Magnus (11) en Alina (6), zijn vroeger wakker, die kijken dan televisie. Viktor Frölke (51), schrijver, bakt steevast pannenkoeken. “Ik denk dat ie wel een uur bezig is.” Na het ontbijt schilderen Viktor en Alina graag. Omdat Magnus jarig is, viert hij dat vandaag met een paar vriendjes op een Kapitein Iglo-achtige boot uit 1974. Reinke: “Viktor gaat mee, het wordt een mannenuitje.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00 uur

Iven Cudogham (42), ondernemer en kinderboekenschrijver, Westerdoksdijk, Centrum

Normaal staat de zaterdagochtend bij de familie in het teken van sport. “Nu in coronatijd nemen we het er lekker van. Dan ga ik naar de Noordermarkt en begin de dag met een oester. Heerlijk!” vertelt Cudogham. Rustig de krant lezen lukt niet. “Veel te druk.” Momenteel hangt het huis ook nog vol slingers, omdat dochter Pixie-Lien (10, met haarband) en zoon Oos (3, in de schommel) jarig waren. “Die slingers hangen er bijna het hele jaar door, iedere maand is er wel iemand jarig.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:10 uur

Anne-Claire Stuivenberg (49), ondernemer, Palmgracht, de Jordaan

Anne-Claire Stuivenberg ­begint haar zaterdagochtend als het even kan buiten, op haar zelf ontwikkelde ‘Amsterbankje’. “Met een kop koffie en de krant zitten we hier graag.” Na het gezamenlijke ontbijt vertrekken zoon Philip (9, achter het raam) en dochter Frederique (11, achter hond Evy) normaliter naar voetbal en de pony. Man Peter Offermans (47), marketeer bij Heineken, fietst graag een rondje door Noord en Stuivenberg bezoekt de markt. “Bij de Noordermarkt hangt altijd een lekker sfeertje.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 12:00 uur

Bibi Timmerman (27), pr-adviseur, De Leeuw van Vlaanderen-straat, Bos en Lommer

Bibi (links) zit aan tafel met haar huisgenoten Erik Kleijn (34) en Lital IJpma (31), beiden docent. “Op zaterdagochtend maken we croissants en zetten we muziek op, we zijn net een echt gezin.” Rechts zit buurman Jorn Dost (31) met vriendin Marsha van Doorn (28). Tim Berkel­mans (31), een vriend van de buurman, fietst spontaan langs. Bibi en haar huisgenoten hebben een battle met buren over wie de mooiste tuin heeft. “Wij hebben lichtjes, een vuurkorf en een speaker. Bij de buren hangt een discobal.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:15 uur

Maartje Oliemans (33), sociaal werker en online marketeer, Marathonweg, Zuid

Maartje Oliemans en haar vriend Eike Dehling (37), softwareprogrammeur, slapen op zaterdagochtend uit, ontbijten samen en gaan daarna door naar het balkon. “Eike leest dan de zaterdageditie van Het Parool en ik doe aan balkonfitness op een matje, voor filmpjes op Instagram.” De twee houden van wandelen en in het weekend lopen ze vaak NS-wandelingen. “We vinden het heerlijk om verre afstanden te lopen en dan diepe gesprekken te voeren. De laatste keer zijn we naar de Amsterdamse Water­leidingduinen geweest.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Lorraine Marlisa (41), Journalist, Valentijnkade, Indische Buurt

Lorraine Marlisa drinkt na haar yogales een kop koffie op het balkon, terwijl ze met de bovenburen, Elise Fabius (37) en ­Wouter Joosten (40), kletst. “Ik heb laatst bakpapier naar boven gegooid, omdat ze dat nodig hadden. Daar krijg ik dan wel weer taartjes voor terug, dus dat is een goede deal.” Ze kijkt uit op de Ringvaart, naar mensen die naar het park lopen en kinderen die buitenspelen. “Ik moet eigenlijk mijn terras schoonmaken, maar dat is zo’n horrorklus ­zonder hogedrukspuit, dus dat heb ik nog even uitgesteld.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Victor Horstink (40), Cameraman, Centrum

“Het ontbijt is bij ons rommelig en verspreid over de hele zaterdagochtend. Iedereen heeft op een ander moment behoefte aan eten en dat is prima,” aldus Horstink. Hij woont samen met zijn vrouw Marijn Frank (37), documentairemaker, en hun kinderen Sally (8) en Robby (3) in het ­centrum van de stad. Sally zit op turnen en is buiten bezig met haar online les. Robby speelt ­binnen met lego. “Marijn en ik slapen om en om uit. Wie aan de beurt is, moet om zeven uur opstaan met de kinderen. Op zaterdag ben ik dat meestal.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Anouk Erisman (42), Fotograaf, Copernicusstraat, Watergraafsmeer

Anouk Erisman (links) klust op zaterdag graag in de tuin. Haar kinderen Mingo (4) en Selou (8) kletsen de hele dag met de buurkinderen Cosima (8) en Clovis (4), en dat gaat het best vanaf een ladder. Buurvrouw Fedja Koekkoek (34), KNO-arts, is ook in de tuin bezig. Normaal gesproken gaat Selou op zaterdag naar acrogym, maar dat gaat voorlopig niet door, net als de judolessen van Clovis. Erisman: “Mijn man en ik ontbijten op zaterdagochtend altijd uit­gebreid met de kinderen. Nu voelt elke dag als zaterdag.”

Barbara Ganseman (51). Beeld Marijn Scheeres
Barbara Ganseman (51).Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 12.00 uur

Barbara Ganseman (51), Slaapexpert, Rietlandpark, Zeeburg

De zaterdagochtend begint Barbara Ganseman met een hardlooproute van zo’n 10 kilometer. Daarna ontbijt ze uitgebreid met haar man Tim Ireland (57), IT-manager, en dochters. “Iedereen is gek op eten. We ontbijten vaak met pannenkoeken en fruit of gepocheerde eieren. En ’s ochtends bedenken we samen wat we ’s avonds gaan eten.”

Lisa (11), in het witte shirt, doet haar streetdancelessen vandaag online en Nina (14) tekent portretten in haar tekenboek. Daarnaast maakt Barbara samen met haar dochters eigen producten. “De blauwe fles op het aanrecht is ons zelfgemaakte schoonmaakmiddel zonder chemicaliën.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 7.15 uur

Marzena (38) en Piotr (40). Van Ostadestraat, De Pijp

Bij daklozenopvang Makom van De Regenboog Groep hebben de vrijwilligers en medewerkers een geïmproviseerde nachtopvang gecreëerd. Er slapen ongeveer 8 bezoekers per nacht en overdag komen er gemiddeld 65, terwijl dat er zonder de extra maatregelen 110 zijn. Het is een groot pand, dus de bezoekers slapen verspreid, maar Marzena en Piotr, een Pools stel, slapen samen. Aan tafel zit Earl (51) een sigaretje te roken. Op zaterdagochtend worden de bezoekers om half acht gewekt om samen aan tafel te ontbijten, op anderhalve meter afstand van elkaar.

'Huize Steentjes.' Beeld Marijn Scheeres
'Huize Steentjes.'Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.30 uur

Noa Lagerwerf (26), Pr-medewerker kunstacademie, Tweede Jan Steenstraat, De Pijp

In ‘Huize Steentjes’ viert Noa, aan het hoofd, samen met haar huisgenoten Bien Borren in de blauwe trui (27), Anouschka Boswijk in de roze trui (27) en Cato Duyvis in de rode kimono (26), de verjaardag van Karsten Duyvis (24) met een uitgebreid ontbijt. Ze wonen al vijf jaar samen, maar nemen binnenkort afscheid van elkaar, omdat ze allemaal gaan verhuizen. “We zouden een groot huisfeest geven, maar dat gaat nu niet door.” Op zaterdagochtend kijken ze na het ontbijt met z’n allen naar herhalingen van Holland’s Next Top Model.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.30 uur

Cynthia Bambach (37), Lerares basisschool, Kometensingel, Tuindorp Oostzaan

Op zaterdagochtend zitten Cynthia Bambach (het huis rechts) en Bo Polak (36), film-producent, vaak met hun zoon Jascha (5) en de buren Sanne Boersma (39), Mark Kulsdom (43), Leïse (13) en Lou (5) in de voortuin. Ze ontbijten dan samen of doen een koffietje. Jascha en Lou zitten bij elkaar op school en spelen vaak samen, waardoor de gezinnen veel contact hebben. “We leven in onze eigen quarantainebubbel. Er komen geen andere kinderen meer spelen, en alleen de kleinsten doen samen de online gymles met wc-rollen in de woonkamer.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Winnie Blok (70), gepensioneerd wethouder. Koningin Emmalaan, Ouderkerk aan de Amstel

Winnie Blok werkt, sinds ze thuis zit opgesloten, veel in de tuin. Zo ook deze zaterdag, want het is prachtig weer. “Vorig jaar heb ik mijn tuin laten verwilderen, door gebrek aan tijd. Ineens kreeg ik van iedereen complimentjes, dus nu ben ik de tuin alleen maar aan het bijwerken om zo nog meer bijen en vlinders aan te trekken.” Daarnaast tekent Blok elke dag een paard voor haar kleindochter Nuria (11). “Ze mag niet meer naar de paarden door de maatregelen en met de tekeningen probeer ik haar op te vrolijken.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Sara de Rijcke (80), Gepensioneerd, Kapteynstraat, Watergraafsmeer

Sara de Rijcke (80) zit op zaterdagochtend vaak in de woonkamer met haar hond Flipje. “Ik maak dan een kruiswoordpuzzel of ben kleipoppetjes aan het maken. Mijn nieuwste kleivoorstelling is een kind dat tegen zijn moeder aanleunt,” zegt De Rijcke. Haar dochter Barbara Michon (51) brengt twee keer per week de boodschappen langs. “Het is niet verstandig om nu de supermarkt in te gaan. Ik loop nog wel twee keer per dag met Flipje een blokje om.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Olivier Wilmink (39), Interieurontwerper, Kwakersstraat, Oud-West

Wilmink en zijn vrouw Suzanne Kats (39, strategy consultant, niet op de foto, want ze is een weekendje weg) maken van de zaterdag waar het kan een feestje. “Om tien voor half acht is het showtime,” zegt Wilmink. Onder het genot van een muziekje eten ze croissantjes van de bakker. Daarna gaat dochter Lili (4) in bad. Dat wordt een natte boel met badschuim en bellenblaas. De rest van de dag gaan ze naar buiten. “Waar we heen gaan maakt niet zo veel uit, zolang Lili maar kan spelen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09:00 uur

Frank Helmink (48). Directeur bij Buma Cultuur Willem Beukelsstraat, Oost

Bij de familie Helmink staat de zaterdag in het teken van sport. Ole (17) zit op ijshockey, Bo Nijssen (18), Ole’s vriendin in de gele trui, op dansen, Fay (15, links-achter) op hockey, Carice (13, rechtsvoor) op hockey en schaatsen en Enzo (11) op hockey en tennis. Stilte voor de storm dus, want iedereen heeft straks een wedstrijd en Helmink een meeting. “Het komt niet vaak voor dat we allemaal aan tafel zitten,” zegt Helmink. “De kinderen zijn verslaafd aan fruit. Er gaat hier makkelijk een krat sinaasappelen per week doorheen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.15

Anneloes Kokshoorn (35), zelfstandig uitvaartondernemer, Kinkerstraat, Oud-West

Een onmisbaar ochtendritueel voor Anneloes Kokshoorn (35) en haar vriend Daan van der Klooster (33) is ontbijten met brood van de bakker om de hoek. “Vers brood is het beste brood.” Zij is uitvaartondernemer, hij is restauranteigenaar en chefkok. Op zaterdag is het daarom niet altijd weekend voor de twee. Deze zaterdagochtend moet Kokshoorn aan het werk, waardoor Van der Klooster alleen op pad gaat met hond Lola. Ondanks een geamputeerd pootje, kan zij nog prima rondrennen in het park. “Ze is een van de snelste!”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.30 uur

Pieter Valk (45), interieur- en communicatiespecialist. Nieuwendammerdijk, Noord

Doorgaans zijn Valk (links) en zijn man Dave Heilbron (47) op zaterdagochtend rond tien uur wakker. Soms heeft Heilbron (recruiter bij Aegon) een vergadering met een van de besturen waar hij in zit, maar als ze vrij zijn maakt de een ontbijt terwijl de ander Portugese straathond Cherry (5) uitlaat. Daarna gaan ze terug naar bed om te ontbijten en een serie of film te kijken. Valk: “Ik ben beter in pannenkoeken maken, als er eieren op het menu staan, maakt Dave die. Cherry mag dan na afloop de bordjes schoonlikken. Of nou ja, schoon…”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 8.00 uur

Hanneke van Stiphout (39), eindredacteur First Dates , Prinseneiland, Centrum

Voor Hanneke van Stiphout is de zaterdagochtend het hoogtepunt van de week. Vroeger waren haar vriend Jeroen Bakker (49) en zij dan geregeld een beetje brak, maar sinds vier maanden geleden zoon Bowie werd geboren is dat anders – deze vrijdagavond waren ze voor het eerst weer uit eten. “Het cliché is waar: we hebben de hele avond over onze zoon gepraat!” Bakker moet doordeweeks voor zijn werk bij Volvo vroeg de deur uit, nu kunnen ze langer blijven liggen. Daarna gaat hij het huis poetsen, Van Stiphout is liever met vriendinnen op pad.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00

Tessa Deurloo (33), redacteur en verslaggever, Herengracht, Centrum

Tessa Deurloo heeft een gluten-allergie, wat het lastig maakt een lekker ontbijtje te eten op zaterdagochtend. Daarom is ze altijd blij als vriend Alexander Verbrugghe glutenvrije pannenkoeken voor haar komt maken, een favoriet van Deurloo. “Hij noemt me weleens Moppie Pannenkoek.” Of hij haar altijd voert? “Nee, hij houdt gewoon van een geintje!” Het is een van de laatste zaterdagen in haar huis aan de Herengracht: ze is zeven maanden zwanger en trekt binnenkort bij Verbrugghe in, en verhuist naar Gent.

Femke van Wel  Beeld Marijn Scheeres
Femke van WelBeeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.30 uur

Femke van Wel (37), zelfstandig ondernemer, Roetersstraat, Plantagebuurt.

Het speelgoed in het huis van Femke en Steven van Wel (37, ook zelfstandig ondernemer) ligt op ooghoogte voor de kinderen. Op die manier kunnen Pien (7) en Mees (5) zelf de knikkers of Kapla pakken. Ze spelen veel samen en zolang dat goed gaat blijft de slaapkamerdeur van de ouders nog even dicht, zodat zij kunnen uitslapen. Kapla is favoriet. En dit is niet eens de meest indrukwekkende toren, soms komt hij bijna tot het plafond. Femke: “Wel met assistentie van de ouders, haha.”

Jup Jansonius Beeld Marijn Scheeres
Jup JansoniusBeeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 09.30 uur

Jup Jansonius (49), dansdocent en dj, Sumatrakade, Oost

Het huis van Jup Jansonius ligt op zaterdagochtend vol spullen die ingepakt moeten worden, van een koptelefoon op het bijzet­tafeltje tot kabels op de stoel. Vanwege haar werk als dj en dans­docent – ze geeft lessen in de dansvorm 5Rhythms – is Jup vaak weg in het ­weekend. Voor vertrek knuffelt ze haar dochter Pip (12) altijd. Dit keer ging Pip naar haar vader, maar soms blijft ze ook alleen thuis. “Dan nodigt ze een hele trits vrienden uit en vermaken ze zich wel.”

Nelke Manders Beeld Marijn Scheeres
Nelke MandersBeeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Nelke Manders (48), algemeen directeur Artsen zonder Grenzen. Omval, Oost

Manders begint haar dagen altijd met een paar yoga-oefeningen. In het weekend heeft ze meer tijd en gaat ze zowel zaterdag- als zondagochtend naar de yogaschool. Daarna leest ze de krant en gaat ze vaak toch nog even aan het werk. “Mijn werk is echt een missie, ik ben er dag en nacht mee bezig.” Behalve tijdens de yoga. Het enige waar ze dan mee bezig is, zijn haar ademhaling en haar houding. “Best prettig.”

Zaterdagochtend, 12.00 uur

Roos-Marijn Sommer. Beeld Marijn Scheeres
Roos-Marijn Sommer.Beeld Marijn Scheeres

Roos-Marijn Somer (24), Student journalistiek, Veeteeltstraat, Betondorp
Het is de ideale hangover cure: witte bolletjes met spek en ei. Roos-Marijns huisgenoot Vera (23, achter het fornuis) is flink brak van een avond stappen en niks smaakt dan beter dan dat. Daar geniet ook huisgenoot Isabel (18, rechts) van. “Op vrijdag gaan we vaak naar feestjes. De volgende ochtend komen we dan bij elkaar om de balans op te maken,” zegt Roos-Marijn. “We hebben allemaal ons eigen leven en daarom is het extra leuk om elkaar up-to-date te houden. Ik doe aan Dry January, dus ik heb nu niet zo veel gekke verhalen.”

Zaterdagochtend, 11.30 uur

Brenda Rangel en Robert van Saltbommel  Beeld Marijn Scheeres
Brenda Rangel en Robert van SaltbommelBeeld Marijn Scheeres

Brenda Rangel (47), accountmanager, Borgerstraat, Oud-West

Zaterdag is ontspandag voor Rangel en haar vriend Robert van Saltbommel (52), conciërge op een ROC. Doordeweeks gaat de wekker om zes uur, maar op zaterdag kunnen ze uitslapen en daarna eindeloos samen koffieleuten. Zij kijkt een filmpje, hij leest de krant. Rond een uur of één komen ze in actie. Van Saltbommel gaat dan boodschappen doen. “Blijer dan met een boodschappenlijstje kun je hem niet maken .” Ook poes Lizzy (7) is in de relaxstand, en bedelt tussendoor om een snack.

Zaterdagochtend, 09:15 uur

Michel van Wakeren met zijn gezin. Beeld Marijn Scheeres
Michel van Wakeren met zijn gezin.Beeld Marijn Scheeres

Michel van Wakeren (42), ondernemer, William Barlowsteiger, Oost

Op zaterdagochtend wordt er bij Van Waakeren thuis altijd samen ontbeten, voorafgaand aan de sportwedstrijden. Mirelle (44) maakt dan vaak smoothies en dochter Reva (8) speelt met haar hond Lowie. “Dat is echt haar hond. Ze moet hem eigenlijk ook zelf uitlaten, maar soms is haar moeder de sjaak.” Na het ontbijt gaat Reva naar een hockeytoernooi. Zoon Vince (11) gaatnormaal gesproken naar een voetbalwedstrijd, maar tijdens de winterstop verruilt hij samen met zijn vader het voetbalveld voor het trampolinepark.

Ron Top. Beeld Marijn Scheeres
Ron Top.Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:30 uur

Ron Top (62), beheerder sportpark, Nieuwe Kalfjeslaan, Amstelveen

Eens per maand heeft Ron Top weekenddienst op het Sportpark Amsterdamse Bos, dat zijn drie hockeyclubs, een cricketclub, twee tennisclubs en een voetbalclub. Vanaf zeven uur ’s ochtends is hij aanwezig. Ontbijten doet hij hier, met een broodje kaas en koffie. Tot vier uur is hij druk met het keuren van de sportvelden, het verlenen van toegang aan tv-ploegen en het verwelkomen van bezoekers en spelers. Op zondag hetzelfde riedeltje. “Mijn weekend begint maandag. Dan ga ik naar mijn volkstuin in Noord.”

Eric Matser. Beeld Marijn Scheeres
Eric Matser.Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.30

Eric Matser (63), eigenaar winkel Résonance, Gerard Doustraat, De Pijp

Elke zaterdagochtend is Matser in de weer in zijn winkel Résonance; verkoop, verhuur en reparatie van strijkinstrumenten. Ondanks dat het een rustig beroep is, kan het op zaterdagochtend druk zijn in de zaak. Veel mensen zijn vrij en komen dan met kind en al een viool ophalen of brengen er een ter reparatie. “Voor een kopje koffie heb ik nauwelijks tijd. Ik drink het vaak al lopend op,” zegt hij. “Wanneer ik er wel even voor ga zitten, zit ik vaak alsnog met een guts in mijn rechterhand en een kop koffie in mijn linkerhand.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11:15 uur

Suzan van der Bruggen (40), Hoofd carrièrecentrum UvA, Hoger-Amstellaan, Ouderkerk aan de Amstel

Elke zaterdagochtend staat Suzan van der Bruggen langs de lijn om zoon Lukas (10) op het voetbalveld aan te moedigen.

Na alle hectiek van zo’n vroege, koude ochtend is het daarna tijd voor een relaxmomentje met de kinderen. Roemer (8) hangt dan graag op de bank. “Die houdt echt van chillen.” Lukas is niet alleen groot fan van Ajax, maar ook van poes Saar, en de liefde is wederzijds. “Saar is niet zo gek op de rest, ze houdt meer van grote kinderen.” Vooral Cato (6), die de hele dag door radslagen maakt, moet het soms ont­gelden. “De poes wil dan nog weleens in haar panty gaan hangen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur

Menno Troost (31), ondernemer Great Food BV, Van Speijkstraat, Admiralenbuurt

Een paar jaar geleden vond Menno Troost dat hij een hobby nodig had. “Maar je kookt, dat is toch jouw hobby?” zei een vriend toen. En dus proberen Troost en zijn vriendin Sofie Kommeren (28, key accountmanager bij Deliveroo) op de zaterdagochtend hun grenzen te verleggen. Eerst een rondje over de markt, dan de hele dag iets bijzonders maken in de keuken. ’s Avonds krijgen vrienden of familie het resultaat voorgeschoteld. ­Bin­nen­kort is er een extra mond te voeden: begin maart verwacht het stel een dochter.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09.30 uur

Peter van Ommeren (42), toeristen huisarts, Pieter Aertszstraat, De Pijp

Het is een spannende dag voor Nova (2) en Lore (1), want ze gaan met opa en oma naar Sinterklaas. “Normaal gesproken zijn onze zaterdagochtenden rustig, maar nu zijn de kinderen aan het stuiteren,” zegt Van Ommeren. Het gezin gaat bijna verhuizen naar de Amsteldijk, dus dit is een van de laatste weekenden in het oude huis. Met twee kinderen en een verhuizing zijn vriendin Marieke Groenhart (39), freelance projectmanager, en hij toe aan een weekendje weg. “Terwijl opa en oma de kids entertainen, gaan wij naar Den Bosch.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur

Greetje van Dijk (61), ticketverkoper bij NS, de Jordaan

Er logeren momenteel Eritrese jongeren bij Greetje van Dijk, die anders op straat zouden staan. “Voor hen is bidden een heilig moment, dat doen wij dus voor en na het eten. Een van de jongens bidt niet mee, hij is moslim.” Doordeweeks gaat ieder zijn eigen gang, maar het ontbijt in het weekend is een moment samen. De kinderen zijn het huis uit, dus er is plek genoeg in het huis van Van Dijk. “Ze spreken weinig Nederlands, maar ze leren het wel, dus door veel te praten, begrijpen we elkaar uiteindelijk wel.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Marlot Himst (30), trajectbegeleider bij Arkin, Bos en Lommer

Tien jaar werkte Marlot Himst in de weekenden als woonbegeleider, nu is ze op zaterdag en zondag vrij. Heel bijzondere dingen doet ze dan niet; ze wordt rustig wakker, haalt een croissantje bij de bakker, ruimt eindelijk eens die ‘rommella’ op. “Kneuterige dingetjes die opeens waarde hebben.” De zaterdag is vanaf nu heilig voor Himst. “Zodra ik wakker word, steek ik de romantiek aan.” Ze verzamelt Mariabeelden, Himst heeft er nu tegen de dertig. “Niet omdat ik religieus ben, maar om mijn eigen tempel te creëren.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.30 uur

Mette Ouborg (33), accountmanager bij N=5, Jacob van Lennepstraat, Oud-West

Als het aan Kiefer (15 maanden) ligt, zit hij met zijn neus bovenop alles wat er in de keuken gebeurt. Dat kan, want in het weekend is er veel meer tijd om te koken. Met partner Andrew Maaldrink (35, creatief copy-writer) bereidt Mette het eten van vanavond alvast voor. “We maken extra veel lasagne om mee te nemen naar familie. Kiefer speelt vooral met het eten.” Vroeger, voordat Kiefer er was, ontbeten de twee altijd lekker laat. Nu gaat de wekker om zeven uur, want dan vindt Kiefer het tijd om te spelen.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Linda Ubachs (59), Interieurontwerper, Koninginneweg, Zuid

Het is een bijzondere ochtend voor de familie Ubachs, want dit is het laatste ontbijt als gezin. Dochter Juliette (21) gaat namelijk op kamers. “Mijn twee andere kinderen gingen haar al voor, nu gaat ook de laatste het huis uit,” zegt Linda. “Ze heeft een mooie kamer gevonden op de Van Baerlestraat, dus dat moet gevierd worden.” Haar man Wim (63) heeft de hond al aangelijnd. Ze gaan straks met zijn allen wandelen in het Vondelpark en daarna langs de wijnwinkel voor een mooie fles om te proosten op het goede nieuws.

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Ralph Meyers (32), datawetenschapper, Javastraat, Indische Buurt

Nee, het is geen gitaar die Meyers vastheeft. Hij speelt banjo. Op de zaterdagochtend tokkelt hij meestal, terwijl Sarah Reckson (32, ondersteunend begeleider) de krant leest. Ze komt uit Zuid-Afrika en probeert op deze manier haar taalvaardigheid te verbeteren. Ondertussen speelt Meyers rustig door. Hij zegt: “Ik vind de klanken van de banjo altijd erg hypnotiserend.” Als Reckson genoeg heeft van de muziek, gaat ze naar beneden, de straat op, om inkopen voor de dag te doen.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres
null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Carla Rietveld (51), eigenaar kapperszaak, Admiraal de Ruijterweg, West

Normaal is het gezin op zaterdag om zeven uur wakker, want Carla, René Sneek (60) en Jerry Ornek (54) runnen samen een kapperszaak. Maar vandaag zijn ze vrij en dus samen met kinderen Kalil (10) en Kenzo (13). Carla is moeder van beide kinderen, René is vader van Kalil, en Jerry van Kenzo. Rietveld: “We zijn bevriend geraakt, hebben toen samen de kapperszaak opgezet en vervolgens kwamen de kinderen.” René en Jerry zijn een stel en hebben hun eigen verdieping met de kinderen, Carla heeft de verdieping daarboven. Carla: “Dit werkt goed. Het is niet dat ik een kinderwens had en zij er toevallig waren: dit is gewoon wat het is.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.25 uur

Harry Koster (56), Strategisch adviseur, Raad voor de Rechtspraak, Van Boshuizenstraat, Buitenveldert

Normaal gesproken ziet de zaterdag van Harry Koster en Robbert den Doop (56), mede-eigenaar Sport Massage Gallery, er wat anders uit dan vandaag. Dan slapen ze heerlijk uit, ontbijten ze uitgebreid en gaan ze in de middag naar de film. Vandaag heeft Den Doop eerst een afspraak met een klant en vliegt hij later op de dag als steward, zijn andere baan, naar Porto. “We liggen het liefst languit op de bank om te genieten van het uitzicht op onze tuin of lezen onder het genot van een kop koffie een boek,” zegt Koster. “Gelukkig kunnen we nu nog lekker een paar uurtjes onthaasten en de krant lezen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 12.00 uur

Eva Rademaker (25), eigenaar Mond tot Mond Catering. Marnixstraat, Jordaan

Op zaterdagochtend was het altijd uitslapen voor Eva Rademaker en Daan Ubachs (32), eigenaar van kledingmerk Unrobe. Maar sinds een week worden ze gewekt: Keesje (12 weken) komt dan om aandacht bedelen. Rademaker: “Ze komt ons wakker maken en we moeten dan echt met haar spelen.” Dat doen ze met liefde. Rademaker heeft net een eigen cateringbedrijf, dus na een bezoek aan broodjeszaak JWO volgt een rondje over de Noordermarkt om inspiratie op te doen. Maar ze kopen daar ook graag verse oesters om ter plekke op te eten: het is tenslotte zaterdag.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09.00 uur

Marco Baay (49), sound designer. Krijn Taconiskade, IJburg

Om de week vindt bij Marco Baay ‘het voetbalgebeuren’ plaats. Vandaag voetbalt zoon Seth (11) om tien uur, daarna is dochter Kate (14) aan de beurt. Dat is wel een beetje haasten op de zaterdagochtend. Baay coacht het team van zijn dochter en checkt tijdens het ontbijt nog even de opstelling. De sporttassen worden gecontroleerd op de juiste kleren en de juiste scheenbeschermers, want het kan zijn dat die nog bij hun moeder liggen. Baay: “Om het weekend zijn ze bij mij. Dan bak ik eitjes en daarna gaan we voetballen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.20 uur

Marjolein Goedhardt-Westerbaan (40), marketingmanager bij Knoopkruid, Diemen

De zaterdagochtenden van de familie Goedhardt zijn druk en gezellig. Kinderen Olivier (6), Yvette (5) en Lucas (3) zijn al uren wakker en hebben ondertussen hutten gebouwd en spelletjes gedaan. Ook is het beste vriendinnetje van Yvette op bezoek, om samen koekjes te bakken. Bij de ontdekking dat de melk en eieren op zijn, zag Marjolein een mooi moment om op de fiets te stappen. Vanwege een lekke band en vier ongeduldige kinderen schiet man Kay (41) te hulp. Tijdens dit soort momenten denkt ze vaak ‘adem in, adem uit’, maar ze geniet ook van het gezellige, chaotische ervan.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.25 uur

Claire Bloemendaal (33), connector bij Fronteer Osdorperweg, Sloten

Voor Claire en vriend Marc van der Hulst (37), industry manager travel bij Google, is het absoluut geen normale zaterdag. Slingers worden opgehangen en familie komt langs, want Wies (2) is jarig. Dat wordt met mooi weer natuurlijk in de nieuwe tuin gevierd: in april is het gezin vanuit de Rivierenbuurt verhuisd naar het ruimere Sloten. ”We horen hier vogels in plaats van trams!” Buiten de Ring is het leven ook mooi, en dat moet de wereld weten. “We hopen op deze manier leuke mensen aan te trekken.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.30 uur

Stephan Komduur (24) Presentator NPO Radio 1, Eerste Van Swindenstraat, Oost

Stephan staat zaterdag rond negen uur op. Vaak veel eerder dan zijn huisgenoten. Dan gaat hij meestal naar Bar Botanique aan het einde van de straat om de krant te lezen en koffie te drinken. “Als ik rond elf uur terug ben in huize ‘Swindoe’ vinden we vaak de tijd om samen te ontbijten of nog een bakkie te drinken.” De rest van de middag gebruikt Stephan om zijn radioprogramma van die avond voor te bereiden, terwijl huisgenoot Laura (22, bij het aanrecht) in de middag wat studeert en Guusje (23) met haar vriend op pad gaat.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Jasper Hink (39), Projectleider infrastructuur, Martinus Jan Langeveldstraat, Nieuw-West

In de zomer zijn de zaterdagochtenden van de familie Hink ­ontspannen. Madalena Araujo-Hink (43), de Portugese vrouw van Jasper, maakt dan pastéis de nata, een zoet Portugees bladerdeegtaartje met melk, room en nootmuskaat. Waar er normaal gesproken snel ontbeten wordt om zoon Afonso (6) naar Portugese les te brengen, mocht hij deze keer de dag beginnen met een ijsje. Als alle boodschappen zijn gedaan en er is tijd over, dan rijdt Jasper nog graag even een rondje op de Ducati die hij sinds een paar maanden heeft.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 08.15 uur

Beppie Nieuwenhuijs (77), Gepensioneerd, Kostverlorenstraat, West

Beppie Nieuwenhuijs begint haar zaterdagochtend met een ritueel: douchen en ontbijten. Aan twee bruine boterhammen met kaas en rookvlees of rosbief heeft ze genoeg. Na het ontbijt maakt ze graag even schoon. “Het glimt hier altijd. ‘Hoe doe je dat toch?’ vragen mensen. Ik kan niet tegen vuil aankijken.” Op de kast staan wel veertig kristallen karaffen. “Ik had een porselein- en kristalwinkel. Mijn hobby is verzamelen.” Dan is het tijd voor koffie, met bovenbuurvrouw Lydia. “Daarna struinen we de markt in de Jordaan af.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Ronald Dorenbosch (53), stadsgids Jordaan en sportinstructeur, Westerdok, Centrum

Ronald Dorenbosch eet ’s ochtends wat fruit, gaat daarna een uurtje wandelen met zijn hond en begint rond tien uur zijn eerste rondleiding door de Jordaan. “Ik zag altijd die rondleiders met groepjes toeristen in de stad – zo leuk. Zo’n tien jaar geleden kwam ik op het idee ook rondleidingen te geven.” Voor Dorenbosch is het geen werk, meer een liefhebberij. “Ik ben geboren en getogen in de Jordaan, en vertel mensen graag leuke feitjes en weetjes.” Zijn favoriete plek? “De Palmgracht, daar ben ik geboren. Ik laat graag mijn straat zien.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00 uur

Nora Veerman (24), Afgestudeerd Fashion Studies, Oostzanerdijk, Noord

Zoals gewoonlijk heeft iedereen zijn eigen plan op zaterdag­ochtend. Veerman (links) en haar zeven vrouwelijke huisgenoten hebben allemaal een druk leven; hun agenda’s lopen daardoor niet gelijk. “Toch vinden we momentjes om met elkaar te zijn.” Veerman heeft deze ochtend toevallig een koffiemomentje met huis­genoten Alma (27, midden) en Eefje (26). Eefje gaat zo boodschappen doen en Alma is net terug van haar werk. “Maar deze groepjes wisselen, de volgende keer zit ik met ande­­ren gezellig te kletsen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:30 uur

Denise Rosenboom (40), Kunstenaar, Geldersekade, Centrum

Om de dag te beginnen heeft Rosenboom één ding nodig: een kan sterke koffie. “Alleen als ik zin heb, neem ik ’s ochtends een cracker.” Met mooi weer zit ze graag buiten. “Deze buurt zit veel op de stoep. Overdag maar ook ’s avonds om wijntjes met elkaar te drinken. Het is hier altijd druk. Als ik voor de deur zit, komen er vaak bekenden voorbij gefietst.” Na de koffie werkt Rosenboom in haar atelier. “Ik ben de ontwerper van de vulvakettingen die voor het raam hangen. Mensen zijn altijd verbaasd als ze voor de eerste keer langslopen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:30 uur

Jaap ter Hal (81), Gepensioneerd, Berberisstraat, Bloemenbuurt

Om half negen staan Jaap en Jopie ter Hal (79) op en ontbijten met mooi weer in de tuin. “Ik heb de groenste vingers van ons tweeën,” zegt Jaap. Nadat de weekendboodschappen zijn gedaan, brengt het stel de middag graag door in hun volkstuin. “Tuinieren is een fijne bezigheid, alle moeite die je in de planten steekt, zie je terug in hoe ze groeien. Nu heb ik alleen nog een siertuin. Ik verbouwde vroeger ook groenten, maar die koop ik nu gewoon in de supermarkt. Dat is goedkoper en ik ben niet van de oogst afhankelijk.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00

Kenny Nagelkerke (33), fotograaf en belichter op filmsets, Vrolikstraat, Oost

“Op zaterdagochtend ontbijten we vaak laat en uitgebreid, eigenlijk is het meer een brunch.” De ballonnen van hun trouwdag, een week geleden, staan nog overeind als het pasgetrouwde stel, Kenny en zijn vrouw Catherine Wolf (31, persvoorlichter), aan tafel gaat. Eerst is Kenny naar de bakker gegaan om broodjes en beleg te halen. Door zijn onregelmatige werktijden en Catherine’s drukke week, is de zaterdagochtend om samen te zijn. Na het ontbijt gaan ze naar de Dappermarkt om boodschappen te doen.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10:00 uur

Esther Somers (44), Communicatieprofessional, Prinseneiland, Centrum

“Op zaterdag slapen we meestal uit. We starten rustig op na een drukke werkweek.” Het tijdstip is afhankelijk van hoe de vrijdagavond is verlopen; dan gaan Somers en haar man Jan Keijenberg (46, horecaondernemer) geregeld uit. “Als het mooi weer is, gaan we vaak zwemmen in onze gracht. We wonen hier al tien jaar en zijn verliefd op het uitzicht. Mijn zoon Mels van acht en dochter Denne van zes maak je dan ook niet blij met een ritje naar Zandvoort. Laatst zeiden ze: ‘We hebben toch een zwembad voor de deur?’”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 9:30 uur

Anthonie Malawauw (31), Jongerenwerker, 2e Kekerstraat, Zuidoost

Ontbijten, bankhangen en spelen. Dat is waar de zaterdagochtend om draait bij Anthonie, Deborah (29) en hun kinderen Kenzo (2) en Kimorah (6 maanden). Ontbijten doen ze tussen het spelen door met een broodje op de bank. “De bank staat tijdens het ontbijt en de lunch centraal, ’s avonds eten we aan tafel.” Ook de rest van de dag wordt er flink gespeeld. Na de boodschappen gaat het gezin naar buiten of naar een speelparadijs. “Zondag ben ik aan het werk, daarom is de zaterdag voor mijn gezin.”­

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Marc-Etienne Kok (37), Bankier bij ABN Amro, Heemstedestraat, Zuid

Na een lange werkweek als bankiers, hebben Marc-Etienne en zijn vrouw Rianne (29) eindelijk een ochtend samen met hun dochter Viënne (5 maanden). “Zaterdag worden we wakker om Viënne eten te geven, en dan proberen we nog zo lang mogelijk uit te slapen. Het fijnst is een hele dag zonder programma, zodat niks moet en we kunnen genieten van elkaar.”

Deze keer is daar geen tijd voor, want Marc-Etienne heeft vanmiddag zijn laatste tenniswedstrijd van het seizoen. Rianne en Viënne komen natuurlijk wel even kijken.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 07.00 uur

Jolanda Reis (40), People operations manager, Fresiastraat, Badhoevedorp

“Op zaterdag staan we rond half zeven op omdat mijn oudste dochter, Anna-Sira van 5, zwemles heeft in Hoofddorp.” Man Matthijs (41) haalt de kleintjes, Noah-Rey (2) en Esther-Lynn (6 maanden), uit bed.

Reis vindt het belangrijk om met het gezin te ontbijten. “Dit zijn de momenten dat je écht contact hebt en terug kan kijken op de week. Het weekend draait voor ons om samen zijn en leuke dingen doen.” En de nagellak? “Die heeft Anna-Sira ooit gekregen. Af en toe lakken de kinderen de nagels van Matthijs.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.30 uur

Winnie Bosch (51), Talentscout, Lekstraat, Rivierenbuurt

Winnie Bosch en haar vriend Tony Kam (56, gitaardocent) beginnen de zaterdag altijd op dezelfde plek: bij Winnie thuis, bij het raam. “Tony speelt dan uit zijn hoofd een meditatie. Hij speelt niet echt liedjes, maar klanken. Mijn hond Pip (6) en ik worden daar heel rustig van.”

Na de meditatie pakken Bosch en Kam de fiets. “Sinds we elkaar kennen, bijna twee jaar nu, laat ik hem de hele stad zien. Hij woont in Brabant, dus voor hem is het allemaal nieuw: terrasje pakken, buiten lunchen. Daar genieten we op zaterdag altijd van.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Naduah Bronsveld (28), sommelier, Slaakstraat, Rivierenbuurt

Naduah ontbijt regelmatig op zaterdag bij haar ouders Eric (62) en Sandra (56), maar vandaag is het extra bijzonder. “Voor mijn bruiloft dit pinksterweekend is het huis omgetoverd tot een waar ontbijt-bruiloft-knutselfeest. Terwijl zusje Lotte (26) nog wat eet (altijd als laatste), is Naduahs moeder druk in de weer met haar lijmpistool om de geschenkjes af te maken. “We hebben 161 sleutelhangers gemaakt met daarin gegraveerde bedankteksten. Links op tafel liggen de krijtbordjes met de namen van alle gasten.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.30 uur: Weesperzijde, Oost

Het liefst slaapt Barnaart uit op zaterdag. Ze begint de dag in haar pyjama op de bank, met eenhoornsloffen aan de voeten. “Mijn naam betekent eenhoorn in het oud-Samisch. Elk jaar krijg ik dan ook allemaal eenhoornspullen van mijn leerlingen.” Een uitgebreid ontbijt met pancakes op schoot is haar favoriet. Barnaart: “Om een beetje op gang te komen.” In de middag gaat ze graag op stap met vrienden. Naar het Vondelpark of ergens in de stad een voorstelling meepakken. Of ze bezoekt haar moeder in de Achterhoek.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur: Spiegelgracht, Centrum

Alex de Sain begint de zaterdagochtend met suppen op de Spiegelgracht: “Dan ben ik de rondvaartboten voor en zitten we elkaar niet in de weg.” Zijn favoriete plek om te suppen? De Sain: “Tahiti, maar Amsterdam heeft natuurlijk andere charmes.” Om deze te behouden, neemt De Sain een mandje mee om onderweg plastic uit de grachten te halen. Peddelen op de grachten, dat blijft niet onopgemerkt. “Toeristen maken vaak foto’s en als ik over het Leidseplein loop met mijn plank, word ik vaak raar aangekeken.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09.18 uur: Tweede Leliedwarsstraat in het Centrum

Carine Goekoop (52): “Als het mooi weer is, sta ik elke zaterdag om 9 uur op dit dakterras mijn oefeningen te doen. Daarna geef ik les bij de yogaschool om de hoek.” Pas na haar werk gaat ze ontbijten, want voor de yogales eet Goekoop enkel een banaan. “Als ik thuiskom, ontbijt ik met wie er thuis is, bijvoorbeeld mijn vriend of mijn zoon. Het is best indrukwekkend hoeveel ik dan eet. Ik pak het uitgebreid aan: yoghurt met muesli en fruit, een gekookt eitje, vers stokbrood, kaas, croissants. De hele rataplan.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 08:10 uur, Herensingel in Weesp

In het weekend zijn Werner Taube Petrignani (45, freelance IT-er) en zijn vrouw Annemieke (43, astrochemicus) al vanaf half zeven in de weer om zoon Julien (9) voor te bereiden op klarinetles. Dochter Amelie (7) moet schaatsen in Utrecht en de jongste, Eloïse (3), naar zwemles. Zaterdagmiddag komt het gezin bij elkaar voor een spelletje Sealife of Monopoly. Werner: “Of kwartet, dat is erg populair bij de kinderen.” Het schilderij boven de bank is een echte Jan Dekker en betekent veel voor Werner en Annemieke. “Het stelt de verschillende stadia van het leven voor.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00 uur, Schinkelkade in Zuid

Idris Sprenger (links) en Flores Waalewijn (30) zijn halfbroers en spreken vaak op zaterdagochtend af om de voortgang van hun bedrijf te bespreken bij een ontbijtje. Daarna gaan ze sporten. Sprenger: “We hebben allebei aan vechtsport gedaan, dat verklaart misschien ook het stoeien en mijn inbreng voor het huis: de krachtige tijgerfoto.” De foto’s in de vensterbank zijn vakantiekiekjes. Sprenger: “Mijn vriendin en ik proberen elk jaar op vakantie te gaan: naar Kreta of Spanje.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 9.00 uur, Houthavenkade in het Centrum

De eerste keer buiten ontbijten: Joost, zijn vrouw Joyce Daamen (40, eindredacteur), Koosje (3, links) en Isa (5) zijn blij dat het weer kan. “Joyce heeft groenere vingers dan ik, dus ik houd de kinderen in het gareel en zorg voor het ontbijt, terwijl zij het onkruid uit de potten trekt. Op zaterdag blijven we thuis tot de kinderen het niet meer trekken. Dan gaan we naar de markt of een supermarkt. Altijd een supermarkt met een speeltuin ernaast, dan blijft Joyce daar met de kinderen en doe ik boodschappen.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur, Holendrechtstraat in de Rivierenbuurt

Lieve de Groot staat op het punt de Rivierenbuurt te verlaten. De Groot: “Dit was tijdelijk. In Zuidoost, waar ik nu naartoe ga, heb ik een kamer tot eind mei. Ik hoop snel een vaste plek te vinden.” De lamp en de tafel zijn van de vaste bewoner, maar de gitaar gaat mee. De Groot: “Mijn vader leerde mij spelen vanaf mijn tiende en ik heb sindsdien altijd doorgeoefend.” De narcissen heeft ze van haar zus gekregen voor in de nieuwe kamer. En de pot amandelpasta? De Groot lacht. “Die is ook van mij, het is mijn favoriete broodbeleg.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 8.30 uur, Krasseurstraat in Noord

Op zaterdagochtend is peuterhockey in de Watergraafsmeer vaste prik voor Roos Lek en oudste zoon Julian (3). “Mijn broer woont daar in de buurt. De neefjes zitten samen op hockey en wij hebben het gezellig langs de lijn.” Haar man Daan van Leeuwen (38), zorgcoördinator, en Otto (1) blijven thuis of gaan zwemmen. De oude houten speelgoedkist komt bij opa en oma vandaan: “Daar hebben we zelf nog wel mee gespeeld.” Naast gastouder is Lek botanist. Ze lacht en zegt: “Maar het is toeval dat we allebei een plantenprint dragen hoor.”

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur, Bijlmerplein in Zuidoost

Liselotte Romana maakt haar zoontje Jenoah (5) klaar om naar voetbal te gaan. Romana: “Zijn haar doe ik altijd met gel in een staartje, zodat het niet in zijn ogen komt.” Intussen speelt hij spelletjes op de iPad, al blijven treintjes en auto’s zijn favorieten. Wat Jenoah later wil worden? Buschauffeur, rapper of voetballer bij PSV. Romana: “We wonen naast de Arena, maar hij is toch voor PSV. Ik begrijp het ook niet.” Na het voetballen bezoeken ze familie. “We gaan langs bij mijn oma, zijn overgrootoma, die woont hier in de buurt.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 12.00 uur, Bos en Lommerplein in West

Rond acht uur zit de familie Kartosen-Wong op zaterdag al aan het ontbijt, omdat Sam-Ming (4) en Indra (3 maanden) vinden dat ze dan wel genoeg hebben geslapen. Daarna gaan Reza en editor en mediamaker Chee-Han (37) met de kinderen wandelen langs de Bos en Lommerweg, met een tussenstop bij de speeltuin. Dan is het alweer tijd voor de lunch. Deze keer eten ze dimsum thuis, maar meestal strijkt het gezin neer bij een dimsumrestaurant waar ze altijd wel kennissen of vrienden tegenkomen. Steevast op zaterdag, want op zondag is het er te druk.

null Beeld Marijn Scheeres
Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10.00 uur, Nigellestraat in Noord

“Op zaterdag ontbijten we, we spelen – om die schommel is af en toe wat strijd – en lezen de krant. Met muziek op, vandaag Nielson, dat vinden Wiene (8, rechts) en Marie (6) leuk.” Evianne Lamme (op de bank) en Kim Zonneveld (39, artistiek directeur) hebben met de kinderen een druk programma: kinderfeestjes, afzwemmen, theatervoorstellingen, boodschappen en twee keer ontbijten. “We eten vaak al iets kleins om 7 uur, en dan om half 10 met z’n allen lekkere broodjes. Tussen zeven en negen is iedereen wel wakker.”

Meer over