‘Als kind droomde ik al van dit bruiloftsfeest. Ik was in shock toen het niet kon doorgaan’

PlusAchtergrond

Zaterdag zouden zij hun bruiloft vieren, met 500 gasten

‘Als kind droomde ik al van dit bruiloftsfeest. Ik was in shock toen het niet kon doorgaan’Beeld Nezaket Aydin

Het grote Turkse viersterrenbruiloftsfeest van Mustafa (27) en Tülin Altindag (26) gaat zaterdag niet door, vanwege de corona­maatregelen. ‘We wachten al vijf jaar tot we kunnen gaan samenwonen.’

San van de Ven

Officieel gaan ze al door het leven als meneer en mevrouw Altindag. Twee dagen voor de eerste landelijke coronamaatregelen werden afgekondigd, op dinsdagmiddag 10 maart, gaven de Turks-Nederlandse Mustafa Altindag en Tülin Kocaoglu elkaar het jawoord bij het stadsloket in Nieuw-West. Die dag trouwden ze ook voor de islam – gewoon thuis op de bank, via een een-op-eengesprek van een kwartier met de imam. Het was een mooie dag. Er waren witte duiven, confetti, taart en een handvol familieleden. Iedereen wist: het échte feest moet nog komen.

“We zijn tweeënhalf jaar geleden verloofd en zijn nu vijf jaar ­samen,” zegt Mustafa Altindag, die is opgegroeid in de Mercatorbuurt en werkt als beveiliger bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Voor ons Turken is een bruiloftsfeest heel belangrijk: het is het hoogste doel in het leven. Het is iets waar je over honderd jaar op terug kunt kijken, waar je je kinderen foto’s van wilt laten zien. Eigenlijk wachten we al vijf jaar op deze dag.”

Zijn vrouw Tülin werkt in de kinderopvang en woont bij haar ouders in Tiel. “We zien elkaar nog steeds maar één keer per week. Wanneer ik dit vertel op mijn werk, kijken mijn collega’s me heel raar aan: je bent getrouwd, maar mag niet samenwonen?! Voor ons is het belangrijk om respect te tonen naar onze ouders, die veel waarde hechten aan de Turkse traditie. Daarom moeten we wachten.”

Hand gevraagd

De twee hebben elkaar vijf jaar geleden ontmoet, toen ze allebei een opleiding deden op het mbo College Airport in Hoofddorp: hij voor luchthavenbeveiliger, zij voor stewardess. Het was liefde op het eerste gezicht. “Ik had haar gezien op het schoolplein, maar durfde haar niet aan te spreken. Via via kwam ik achter haar naam en heb ik haar opgezocht op ­Instagram. Zo raakten we aan de praat. Mijn moeder heb ik het meteen verteld, zij was heel blij voor me.”

In de Turkse cultuur is het belangrijk dat de families ook met elkaar overweg kunnen, zegt Mustafa. “Na een jaar heeft mijn moeder Tülins moeder opgebeld om te vragen of we in Tiel mochten komen kennismaken. Toen hebben we haar vader, die ik nog nooit gezien had, om haar hand gevraagd. Gelukkig kreeg ik toestemming en klikte het meteen, anders was het heel moeilijk voor ons geworden. Inmiddels bellen onze families vaak en gaan ze bij elkaar op bezoek.”

Viersterrenbruiloft

Na een groot verlovingsfeest in 2017 begon het stel met de voorbereidingen voor de grote bruiloft en het hennafeest dat eraan vooraf zou gaan. Ze zouden het klein vieren, voor Turkse begrippen dan, met 500 gasten: hun vrienden, ouders, familie en vrienden van hun ­ouders. Maar het moest wel een viersterrenbruiloft worden, met alles erop en eraan.

Ze hadden voor 4 april 2020 de perfecte zaal gereserveerd bij Sky Palace Party & Events in Osdorp, de uitnodigingen waren verstuurd of persoonlijk langsgebracht, hij had een pak laten maken, zij een jurk gekozen, er was goud gekocht in Turkije, er waren visa geregeld voor Turkse ­familieleden, ­bedankjes voor de gasten en de tickets voor de huwelijksreis naar Bali waren geboekt. Tülin: “We waren voor onze vaccinaties bij de GGD toen zijn zus appte dat alle evenementen met meer dan honderd personen werden verboden. Ik begon meteen te huilen. Als kind droomde ik al van deze bruiloft; je bent er dag en nacht mee bezig. Ik was echt in shock.”

Iedereen huilde

Mustafa had toen nog hoop, zegt hij, want de coronamaatregelen zouden tot eind maart gelden. Heel misschien kon de bruiloft, met toestemming van beide families, nog doorgaan. Die hoop vervloog op zondag 15 maart, de avond dat Mustafa’s beste vriend ging trouwen en Rutte aankondigde dat alle horeca om zes uur moest sluiten.

Terwijl zich overal in Amsterdam lange rijen voor de coffeeshops vormden, waren Mustafa en Tülin op een bruiloftsfeest dat op het laatste moment tóch doorging met honderd in plaats van twaalfhonderd gasten. Een halfuur voordat de bruid en bruidegom arriveerden, kreeg de band een seintje dat het feest moest worden afgeblazen. “Dat gaf ons de bevestiging dat we onze bruiloft wilden uitstellen. Het moet de mooiste dag van je leven zijn, maar iedereen was aan het huilen.”

Mustafa en Tülin Altindag op 10 maart, na de sluiting van het ­burgerlijk huwelijk en de echt­verbintenis voor de islam.  Beeld privé foto
Mustafa en Tülin Altindag op 10 maart, na de sluiting van het ­burgerlijk huwelijk en de echt­verbintenis voor de islam.Beeld privé foto

Het omgooien van de plannen was niet zomaar gedaan. Mustafa: “We hebben veel geluk gehad: de zaal die wij wilden huren, was het hele jaar volgeboekt behalve op 26 juni. Daarna hebben we iedereen gebeld, want je maakt honderd afspraken voor zo’n feest: de kapper, de visagist, de fotograaf, de band. Ze kunnen bijna allemaal op 26 ­juni.”

Ook prikten ze een nieuwe datum voor het hennafeest in Tiel – een traditioneel feest voor met name vrouwen – met 200 gasten. Tülin: “Daarvoor heb ik een speciale rode jurk laten maken in Eindhoven, op basis van een foto op Instagram. Ik heb hem nog niet gepast, want vanwege corona zijn ze al weken gesloten. Het is nog maar de vraag of ze in juni open zijn. Anders heb ik geen jurk.”

Extra kosten

Een groter probleem is Tülins werk: ze zou eind april met Mustafa gaan samenwonen in Osdorp en beginnen bij haar nieuwe baan in Amsterdam. Alleen, voorlopig woont ze hier niet en valt er niets te regelen. Dat betekent dat ze vier dagen per week om vijf uur ’s ochtends haar bed uit moet om met de trein vanuit Tiel naar Amsterdam te gaan.

En dan zijn er nog de extra kosten. Volgens Mustafa kost een gemiddelde Turkse bruiloft al tussen de 30.000 en 50.000 euro. Daar is de bruidsschat – het goud dat je als bruidegom aan de bruid geeft – bij inbegrepen. Mustafa is tijdens zijn vakantie in Turkije alle juweliers afgegaan voor de beste goudprijs. In principe betalen de bruidegom en zijn familie voor het feest.

“Ik ben al jaren aan het sparen. Onze vliegtickets voor ­Bali konden we gelukkig kosteloos omboeken. Maar ik had wel gastenbedankjes en zakdoekjes uit Turkije meegenomen met onze trouwdatum erop, de visa moeten opnieuw worden betaald, we hebben nieuwe uitnodigingen nodig. Dat kost bij elkaar zo weer duizend euro.’

Je kust, je knuffelt, je danst

Of de uitgestelde bruiloft kan doorgaan, is nog maar de vraag. Op 23 maart maakte het kabinet bekend dat alle ­samenkomsten tot 1 juni verboden zijn. “Dat was een nieuwe klap voor ons,” zegt Mustafa. “Ik geloof niet dat de coronacrisis op 26 juni ineens voorbij is. Wie weet duurt het nog een jaar. Wat moeten we dan: het nog een keer verzetten of gewoon het hele feest cancelen?”

Volgens de maatregelen zijn bruiloften met maximaal 30 gasten wel toegestaan. Is dat geen optie? Tülin, ­lachend: “Nee! Wie ga je selecteren van de 500? Ik zei tegen mijn moeder: 26 juni of niet, dan maar geen bruiloft, we willen niet nog langer wachten. Maar zij zegt dat ik daar spijt van ga krijgen, en dat is misschien ook zo. Ik heb nog steeds de hoop dat het doorgaat.”

Mustafa: “Zelfs als het kan doorgaan, moet je je afvragen of je het risico wel wilt nemen. Elkaar niet aanraken is vrij onmogelijk bij een Turkse bruiloft: je kust, je knuffelt, je danst met elkaar. Er hoeft er maar één corona te hebben, dan heeft meteen iedereen het. Maar een kleinere bruiloft ziet mijn moeder sowieso niet zitten. Ze werd boos toen ik erover begon; ze ziet het als haar laatste taak in de opvoeding om haar kind een mooi trouwfeest te geven. Het is kiezen tussen nóg langer wachten of haar kwetsen. Dan ga ik toch voor het wachten.”

Strengere regels

Op 23 maart maakte premier Mark Rutte bekend dat alle bijeenkomsten verboden zijn tot 1 juni, met uitzondering van religieuze bijeenkomsten zoals een kerkelijk huwelijk of een dienst in een kerk of een moskee. Daarvoor gelden wel strengere regels: er mogen niet meer dan 30 personen bij zijn en iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat religieuze bijeenkomsten mogen, heeft te maken met de vrijheid van godsdienst, vastgelegd in de Grondwet, waardoor de overheid ze niet kan verbieden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zijn sinds de eerste landelijke coronamaatregelen op 12 maart in totaal 182 geplande huwelijken/partnerschappen geannuleerd of verzet (44 in maart, 88 in april en 50 in mei). Voor mei verwacht de gemeente nog meer afzeggingen.

Mustafa Altindag en Tülin Kocaoglu bij hun verloving in 2017. Beeld Nezaket Aydin
Mustafa Altindag en Tülin Kocaoglu bij hun verloving in 2017.Beeld Nezaket Aydin
Meer over