PlusMijn Amsterdam

Wytse van der Goot: Als kind wilde ik nooit naar Amsterdam verhuizen

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Sportverslaggever Wytse van der Goot.

Josien Wolthuizen
Wytse van der Goot. Beeld Lin Woldendorp
Wytse van der Goot.Beeld Lin Woldendorp

Eerste keer in Amsterdam

“Ik weet niet zeker of het echt de eerste keer was, maar de eerste herinnering heb ik aan een middag spelen voor Het Badhuis op het Javaplein terwijl mijn ouders op een terras zaten. Mijn vader is geboren en opgegroeid in Oost. Als kind wilde ik trouwens nooit naar Amsterdam verhuizen, veel te druk.”

Mijn buurt

“Sinds twee jaar en een beetje woon ik aan de dijk in Schellingwoude, superfijn. Mijn kinderen zijn allebei in De Pijp geboren. Na de geboorte van de tweede was het moment daar om te vertrekken. Zoals zoveel koppeltjes waren we hier weleens over de dijk gefietst, fantaserend over hoe het zou zijn om er te wonen. Het voelt als een dorp binnen een stad, ideaal. En als je een beetje doortrapt op de fiets, ben je in twintig minuten in De Pijp.”

Lekkerste broodje

“Dat zijn er twee. Een broodje pekelvlees met brie van Broodje Popov op de Van Woustraat en het broodje falafel van Tigris & Eufraat in de Javastraat. Allebei goddelijk.”

Het broodje falafel van Tigris & Eufraat in de Javastraat. Beeld Lin Woldendorp
Het broodje falafel van Tigris & Eufraat in de Javastraat.Beeld Lin Woldendorp

Mooi van lelijkheid

“Het Buikslotermeerplein in Noord. Iedereen zal het erover eens zijn dat dat toch wel de lelijkste plek van de stad is, maar het is wel een fijne lelijke plek. De mensen doen er tenminste nog een beetje normaal.”

Buikslotermeerplein. Beeld Lin Woldendorp
Buikslotermeerplein.Beeld Lin Woldendorp

Geheim adresje

“Hier op de dijk zit een illegaal café van een ras-Schellingwouder die een barretje in de kelder van zijn huis heeft gemaakt. Er komen buurtgenoten en mensen van verder weg. Je mag er nog binnen roken, want het is officieel geen café. De vrouw des huizes komt altijd met bitterballen langs.”

Illegaal cafe op de Schellingwoudedijk. Beeld Lin Woldendorp
Illegaal cafe op de Schellingwoudedijk.Beeld Lin Woldendorp

Wil niet dood gevonden worden

“Op het Damrak. Verschrikkelijk. Een triest visitekaartje voor zo’n mooie stad.”

Monument

“De fontein in het Sarphatipark. Daar heb ik ooit in een dronken bui mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Ze zei ja, maar we hebben er nooit iets mee gedaan, haha.”

De fontein in het Sarphatipark. Beeld Lin Woldendorp
De fontein in het Sarphatipark.Beeld Lin Woldendorp

Beste plek om te relaxen

“Op het bankje voor mijn deur. Ik kijk uit over de voetbalvelden van ASV De Dijk en daarachter het IJ. Ik kan me geen betere plek wensen.”

Ik voel me Amsterdammer omdat...

“Mijn kinderen hier zijn geboren.”

Wil altijd nog

“Een keer aan de gracht wonen in de ­Jordaan. Het liefst de Bloemgracht. Dat heeft toch wel wat.”

Beste uitzicht

“Als je mazzel hebt staat de Schellingwouderbrug open als je eroverheen moet. Dat is nooit langer dan vijf minuten, dus niet lang genoeg om je eraan te ergeren, maar wel lang genoeg om van het uitzicht over de stad te genieten.”

Favoriete Amsterdammer

“Ik moest van mijn vriendin mijn kinderen zeggen, maar dat vind ik wel heel zoetsappig.”

Speciaalzaak

“Pied à Terre, een reisboekenwinkel op de Overtoom. Ik ben gek op reizen en ik ga daar altijd heen om een Lonely Planet te kopen. Het is ook een fijne plek als je nog niet weet waar je naartoe op vakantie wil. Inspiratie genoeg.”

Kroeg

“Café Van Wou, een klassiek Amsterdams café met kleedjes op tafel, een blokje kaas, plakje leverworst en goed getapt bier. Als je twee fluitjes bestelt, maar je maat heeft zijn bier nog niet op, wachten ze even met tappen. Service op maat.”

Favoriet vervoersmiddel

“Ik ben zo’n eikel met een elektrische ­bakfiets, maar ik ben er stiekem wel heel erg blij mee. De afstanden zijn gewoon iets groter hier en je moet die twee bruggen over om in de stad te komen. Tel daar kinderen en boodschappen bij op en ik vind het een verdedigbare keuze. Oh, en je hoeft de auto niet te gebruiken!”

Plek om te dansen

“Paradiso. Daar ging ik vroeger vaak heen voor concerten en Noodlanding. Mijn vriendin heeft me voor kerst een Ticket to the tropics-pas gegeven. Daarmee kun je gratis naar allerlei tropische concerten die nog niet zijn uitverkocht.”

Mooiste gracht

“De Brouwersgracht. De vertakkingen aan die kant vind ik mooi. Al die kriskras­bruggetjes, de cafés op de hoek, de pakhuizen. Daar begint het echt.”

Meer over