PlusVoorwoord

Wonka in West

Judith Zilversmit
Judith Zilversmit. Beeld Marc de Groot
Judith Zilversmit.Beeld Marc de Groot

De stad zit vol verborgen plekken. Zo kom je wanneer je het Westerpark bij Sloterdijk verlaat op een industrieterrein terecht. Te midden van loodsen vind je daar de bakkerij van de Bijenkorf; Willy Wonka in Sloterdijk!

Al het zoete dat in alle filialen van de Bijenkorf wordt verkocht, komt hiervandaan: 22 banketbakkers bakken er zo’n 25.000 taarten per jaar, en rond deze tijd maken ze ook 1500 chocoladeletters per dag.

Manager Mark Potma leidt ons rond en vertelt over patisserie in Nederland, en over de klassiekers, waaronder de beroemde boltaart (sinds 1984). Het mooie van dit verhaal is de liefde van de bakkers voor hun vak. Potma: “Vroeger kreeg ik op verjaardagen een reactie als: o, vroeg opstaan zeker? Nu is dat anders: mensen zien wat een ambacht het is.”

Ook Hans Wilschut doet zijn werk vanuit een innerlijke overtuiging. De beeldend kunstenaar fotografeert steden en vooral wat mensen beroert. Hij maakte bijvoorbeeld werk in Scampia in Napels, de wijk bekend van de film Gomorra (‘hoe werkt de stigmatisering van zo’n plek door?’).

In Amsterdam viel zijn oog op het Stenen Hoofd, de steiger bij de Westerdoksdijk. ­Wilschut raakte geïntrigeerd. Hij fotografeerde de oude havenpier zo monumentaal mogelijk, en liefst zo vaak mogelijk. Het resultaat ziet u in deze PS.

Voor de liefhebbers is er een lezersactie, zodat u deze bijzondere plek aan uw muur kunt hangen. Wie dat niet ziet zitten, kan zich altijd nog te buiten gaan aan een ‘kunstwerkje’ uit de patisserie in Sloterdijk.

Meer over