Aldus

Wolken spotten: kinderen moeten naar de natuur leren kijken

Het boek Leuke groene dingen doen laat kinderen de natuur ontdekken. De favoriete tip van uitgever Heleen Gierveld (57) is schaduwverven.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het motto van het boek: spelen met het groen in de stad.

“In het boek staan activiteiten voor in een park of tuin, zoals een reuzenbellenblaas, en activiteiten voor in de stad. Natuurlijk heeft de gemeente daar ook aan gedacht, met bijvoorbeeld een wipkip of voetbalkooi. Daarin is het onverwachte van de natuur alleen niet meer te vinden. Dit boek leert kinderen hopelijk te gaan kijken naar de natuur. Leren kijken naar de natuur, leert je ook zorgen voor de natuur.”

Is dat niet lastig, binnen de bebouwde kom?

“Of je nu in de Jordaan of op IJburg woont; het maakt niet uit. Het is fijn om een veldje of een park in de buurt te hebben, maar op een brede stoep of een parkeerplaats valt ook van alles te doen. Denk aan wolken spotten, of schaduwverven. Een tuin is geen vereiste.”

En in huis bezig zijn met de natuur?

“Er staan ook knutselwerken en recepten in, zoals een slinger van bladeren knutselen of brandnetelchips bakken. Pesto van daslook is een goed recept voor dit seizoen; het Amsterdamse Bos staat er vol mee.”

Kastanjezeep maken of een drinkbak bouwen voor bijen; is dat ook niet iets voor volwassenen?

“Het boek is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en de 14 jaar, maar ik kan me goed voorstellen dat sommige dingen ook volwassenen trekt. Schaduwverven lijkt me heel leuk, bijvoorbeeld. Mijn zoon van 20 kan ik daar alleen niet meer voor strikken.”

Wie weet brengt het boek een hele groenevingersgeneratie voort.

“Ik hoop dat het een bijdrage zal zijn. Natuur levert veel materiaal waar we spelenderwijs allemaal wijzer van worden.”

Meer over