Recensie

Wintermarkt Rembrandtplein is een deprimerend debacle (*)

Er was vorig jaar nogal wat consternatie rondom de wintermarkt op het Rembrandtplein. Onder het mom 'Wintermarkt: allure met sociale ambitie' lagen er plannen van een speciaal opgerichte stichting om van de markt een sfeervolle publiekstrekker te maken.

Hans van Lissum
null Beeld Catharina Glogowski
Beeld Catharina Glogowski

Een uitstekend idee, dat je zo voor je ziet: overal blozende kerstmannen, smaakvolle versiering en kneuterige kraampjes waar je glühwein, elegante kerstornamenten, rendiertruien en glanzend gekarameliseerde appels op een stokje kunt kopen. Een schilderachtige wintermarkt die rechtstreeks afkomstig lijkt uit een zoetsappige romcom als Love actually, zoiets.

iPhonehoesjes
Je zou zeggen dat dat te doen moet zijn. Maar de plannen werden gedecideerd terzijde geschoven, met een begeleidende mededeling van stadsdeel Centrum dat er slechts ruimte was voor een kleine kerstmarkt. Ook goed, want groter is niet altijd beter. Helaas betekende die 'kleine kerstmarkt' in de praktijk een onthutsende verzameling wankele bordkartonnen kraampjes vol onbegrijpelijke handelswaar - tenzij u wel van mening bent dat iPhonehoesjes, Venetiaanse maskers, paella en Red Bull bij de feestdagen horen.

Het was een deprimerend debacle. Je kon alleen maar hopen dat die plannen vol allure nog eens door het stadsdeel uit de archiefkast zouden worden getrokken in een poging die geschiedenis in elk geval niet te herhalen. Die hoop blijkt ijdel: sinds kort staat er ongeveer dezelfde markt, die dit jaar ook nog eens blijkt uitgedund tot de bare essentials: vreten. De hol wapperende, nephouten standjes bieden voornamelijk hamburgers, koteletten, complete mixed grills, Nutellawafels en zelfs cannabislolly's. Merry christmas!

Toegegeven: voor de optimisten onder ons zijn er met enige goede wil wel degelijk zaken te vinden die zich iets aantrekken van het seizoen. Een braadworstje hier, een poffertje daar, en er is een kraam waar peperkoeken harten en snoepappels worden verkocht. Niets mis mee.

Bad girls go to Amsterdam
Jammer wel dat het voorzichtige sprankje kerstgevoel dat daardoor oplaait na een paar stappen meteen weer in de kiem wordt gesmoord door de halve liters Heineken en Flügels die je een lawaaierige triplex bar verderop kunt krijgen. Met de moed der wanhoop richting de non-foodkraampjes dan maar? Kan, al beperkt het aanbod zich dit keer wel tot poncho's (onontbeerlijk tijdens het met de familie gourmetten op eerste kerstdag, dat weet iedereen) en 'Good girls go to heaven, bad girls go to Amsterdam'-T-shirts: een kledingstuk waarmee je op 1 januari inderdaad prima bij je oma voor de dag kunt komen om haar een zalig nieuwjaar te wensen.

Een kerst- dan wel wintermarkt zou eigenlijk maar één ding echt niet moeten doen, en dat is de bezoeker tot cynisme stemmen. Laat dat nu precies zijn wat hier wel gebeurt. Wie hier niet ietwat verbitterd van thuiskomt, verdient een medaille zo groot als zijn hoofd.

undefined

Meer over