Review

Wijn: Tariquet-ambassadeurs

Een aantal jaren geleden was ik in het Franse Montréal, het kloppend hart van de ganzenleverindustrie. Maar ook andere dieren zijn in dit deel van de Gascogne geen partij voor het koksmes. En dat werd met verve gehanteerd in restaurant Chez Simone. De tienjarige zoon van de eigenaar verzorgde de opmaat voor een avond vol vlees en vogels. Ik zag hem op het dorpsplein al achter een biggetje aanhollen dat later zijn huisdier bleek te zijn.

Zijn vader hield er daarentegen wat minder diervriendelijke gedachten op na. Dit ging ten koste van de eend, waarvan hij de borsten rauw, in stukken gesneden, met uiringen op grote schalen presenteerde. De lijster belandde in een ovenschotel en diende in zijn geheel ('très croquant') gesavoureerd te worden. En de gans was, zoals verwacht, van zijn lever ontdaan. Echter, er mocht niet eerder gegeten worden voordat ten minste een fles wit van Domaine du Tariquet soldaat was gemaakt.

Het gouden schild naast de ingang van het restaurant verklaarde het een en ander: Chez Simone bleek 'Ambassadeur du Tariquet'. Het had slechter gekund. De familie Grassa, de eigenaren van het grootste 'single estate' van Frankrijk, is erin geslaagd om in het bijna honderdjarig bestaan kwantiteit niet ten koste te laten gaan van kwaliteit. En sinds de broers Armin en Remy vijf jaar geleden het 900 hectare grote domein (acht miljoen flessen) van hun vader hebben overgenomen, vind ik de wijnen nog beter geworden.

Ik ontmoet Armin weer voor een tegenbezoek bij Restaurant Lute in Ouderkerk aan de Amstel. En al kookt Peter Lute beduidend verfijnder dan zijn collega in Montréal, toch sluiten de nederige vin de pays des Côtes de Gascognewijnen naadloos aan.

Zo matcht de krokant-frisse Classique 2009 (ca. € 5,50) van ugni blanc en colombard met de zuren in de 'aanloopgerechten', amuses bestaande uit sorbet van Cevenne ui en piccalilly, sjalottensoep met Zaanse mosterd en geitenkaas met Amsterdamse ui. Vervolgens maakt de koel-tropische, grapefruity Sauvignon Blanc 2009 (ca. € 7,00) het de geroosterde langoustine met grapefruit en Yuzu naar de zin.

En de indrukwekkende Chardonnay 'Tête de Cuvée' 2007 (ca. € 17,00) - mild-romig, notig, levendig en fris-rijp - flatteert de kwartel met gepofte wortel, aardpeer, passie jelly en vadouvansaus. Ook Lute toont zich enthousiast: "Ik denk erover om de wijnen op de kaart te zetten." Het gouden schild schijnt al in de maak te zijn. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnwinkel Slijterij Ton Overmars
Hoofddorpplein 11. 615 71 42

Nan Wijn & Relatiegeschenken
Valeriusstraat 88. 662 38 97

Wijnkoperij Floractive
www.floractive.nl
641 34 47

*******************

Wijnnaslagwerk

null Beeld
Meer over