Wijn: Bubbels moeten

Op de laatste nieuwjaarskaart van Het Parool, waarop ik prijkte, luidde mijn wens voor het nieuwe jaar om niet alleen belletjeswijnen te drinken als het feest is. Ze zijn juist een probaat middel om een rotdag weg te bruisen. En nu deze zich aaneen hebben geregen tot een kredietcrisis, hebben we dus redenen te over om de flessen te laten knallen.

Dat vindt ook Grapedistrict. Onder het motto 'Wie zegt dat het niet elke dag feest kan zijn?' opende de gestaag uitdijende wijnketen een Bubbly Store. Nota bene in de PC Hooftstraat, waar het geld behalve rolt ook flaneert, op het terras zit en kleding koopt. Omdat het laatste momenteel echter beduidend minder vaak gebeurt, verkaste een luxe schoenenwinkel naar een locatie met een lagere huur, waarna de huisbaas niet direct een ander slachtoffer kon vinden. Grapedistrict zag er de ideale locatie in voor een concept store, zoals mede-eigenaar Joost Bockwinkel PC nummer 76 nu gniffelend noemt.

Britse brogues, Italiaanse pumps en Spaanse laarzen werden verruild voor champagne, prosecco en cava. ''Maar,'' haast Bockwinkel te zeggen, ''we zitten hier tijdelijk. We hoeven geen huur te betalen, we vullen het gat totdat 1 mei de nieuwe huurder erin trekt. Voor ons is het een buitenkans om te laten zien hoe wij met wijn omgaan. Anders, helemaal in deze tijd. Iedereen heeft het alleen maar over slecht nieuws. Bubbels moeten, juist in tijden van crisis.''

Die boodschap is overigens niet besteed aan het uit Scapa opgetrokken echtpaar dat verbaasd door de lichtblauw geverfde winkel loopt. ''We kijken even rond,'' luidt het antwoord op de vraag van de verkoper of hij ze misschien ergens mee van dienst kan zijn. Ze dralen langs de schappen en geven een duwtje tegen the bubble chair die aan een ketting aan het plafond hangt. Ook het bordje 'Interesse in dit bad?' bij het doorzichtige bubbelbad in de etalage, waarin later als openingsstunt een dame in bikini gaat zitten, kan hen niet verleiden. Maar omdat de heren van Grapedistrict besloten hebben het thema bubbly zo ver mogelijk achter de komma door te voeren, is het echtpaar nog niet van hen af. Als zij even later bubbelloos de PC in drentelen, worden zij achtervolgd door zeepbellen, uitgeproest door een bellenblaasapparaat.

Ik zie echter genoeg mogelijkheden om niet met lege handen huiswaarts te keren. Tussen de veertig verschillende schuimwijnen ontwaar ik de champagnes van Pol Roger en Charles Heidsieck. Ik zie - heel PC! - de omgekeerde fles die Viktor & Rolf voor Piper Heidsieck hebben ontworpen. En ook Armand de Brignac is op voorraad, de champagne waar de rapper Jay-Z voor koos, nadat hij Roederer Cristal uit zijn clips en uit zijn clubs had 'gedist', vanwege vermeende discriminerende uitlatingen door de baas van Roederer.

Helaas gaat de bladgouden methasulemfles met een inhoud van zes liter mijn krediet te boven: 7250 euro. Maar ik zie ook veel vriendelijker geprijsde cava's, waaronder Raventós i Blanc 2006 (17,50 euro), die zo'n beetje in alle Spaanse driesterrenrestaurants op de kaart staat. En de Zeta (11,95 euro), in 2006 nog door het blad Perswijn verkozen tot beste mousserende wijn.

Uit Italië zijn de Ferrari Spumante 2002 (32,50 euro) en de Brechetto d'Acqui 2008 (16,95 euro) in het assortiment opgenomen. En voor de liefhebbers van prosecco is er de biologische, en vooral uitstekende La Jara Extra Dry (12,95 euro). Plus eveneens uit Veneto La Jara's rosékleurige pinot grigio (14,95 euro), een feestelijke belletjeswijn waarin kersen, framboos en abrikoos zwieren op een vloertje van amandelbitters.

''Die laat toch menige champagne blozen,'' roept één van de andere eigenaren trots.

Ik zou inderdaad een flesje halen. En als u dat niet doet om de kredietcrisis weg te drinken, dan misschien toch om iets te vieren: dat PS van de Week vandaag tien jaar bestaat bijvoorbeeld? (HAROLD HAMERSMA)

Grapedistrict Bubbly Store PC Hooftstraat 76
Woensdag tot en met zaterdag geopend.

null Beeld
Meer over