Weekendtips

Wielerronde in de Jordaan en 24 uur naar ‘Amsterdam beach’

Als de weergoden ons goed gezind zijn, biedt het weekend lekker veel opties. Van de openluchtbios in de Tolhuistuin tot 24H Zandvoort.

Het Parool
Kijk een filmpje onder de sterren. Beeld Tim Hillege
Kijk een filmpje onder de sterren.Beeld Tim Hillege

Filmpje onder de sterren

Als de weergoden ons goedgezind zijn, breekt ook de tijd van buitenbioscopen weer aan. In de zomermaanden kun je volop terecht voor een filmpje in de openlucht. Zoals in de idyllische Tolhuistuin dit weekend. Onder grote re­gen­be­sten­dige luifels met tuinlampjes kun je daar kijken naar Werk ohne Autor, een Duitse arthousefilm (Nederlands ondertiteld) over kunstenaar Kurt. Kurt is gevlucht uit de DDR en als kunststudent gelukkig met zijn liefde Ellie. Maar Ellies vader, die tijdens het naziregime een dubieus beroep had, dwarsboomt hun relatie.
Vrijdag 14 juni, 21.30-00.30 uur, €5, Tolhuistuin

Niet voor de poes

Elke vulva is anders, maar wie een ietwat afwijkend exemplaar heeft, kan zich daar ongemakkelijk bij voelen. Illustrator Hilde Atalanta probeert dar met The Vulva Gallery verandering in te brengen. Op verzoek van vrouwen maakt zij aquarellen van hun vulva’s en zet die vervolgens op Instagram. Samen zorgen die voor een mozaïek van vulva’s in allerlei kleuren en vormen. Zo wordt zichtbaar dat afwijkend helemaal niet bestaat. Atalanta heeft alle vulva’s gebundeld in een boek, gefinancierd met crowdfunding, dat nu feestelijk wordt gepresenteerd.
Vrijdag, 19.30-22.30 uur, Pakhuis de Zwijger

Dagje Zandvoort

Noem Zandvoort een keer ‘Amsterdam Beach’ en je ziet drommen Amsterdammers van ergernis tomaatrood aanlopen. Zandvoort is namelijk een prima strand voor een loeidrukke zomerdag, maar laten we vooral niet overdrijven. Toch? Tijdens 24H Zandvoort laat het kustplaatsje een etmaal lang zien dat het onterecht ­ondergewaardeerd is: meer dan een zandbak voor karamelkleurige badgasten. Sportievelingen kunnen een surfles nemen of met de fiets over het circuit racen. ­Natuurliefhebbers gaan op bunkertoer door de duinen of lopen mee met een avondwandeling. Het Badhuisplein, aan zee, geldt de hele dag als muzikaal festivalhart.
Zaterdag 15 juni, Zandvoort

K-Pop in Panama

Fans van K-pop (Koreaanse popmuziek) kunnen zaterdag hun hart ophalen in club Panama. Daar speelt geen hysterisch dansend meidenbandje, maar draaien de dj’s van K-popfeest Young Bros Worldwide. Er wordt ook K-hiphop en K-rock gedraaid. Kun je de songteksten niet verstaan? Maakt niet uit. Het dak gaat er hoe dan ook af.
Zaterdag 14 juni, 23:00-05:00 uur, €7, Panama

Groen festival

De Ceuvel in Noord bestaat vijf jaar en viert dat met een minifestival. De idealistische broedplaats legt, zoals ­altijd, de nadruk op bezinning en het verbeteren van de wereld. Zo kun je tijdens de jubileumviering vegaburgers bestellen of een yogalesje volgen. Nee, het is ook weer niet een gezapige bijeenkomst van duffe klimaatactivisten: De Ceuvel zet in op een groots feest met muziek en dj’s. Met mooi weer kun je er zwemmen, er worden zeefdrukken gemaakt, er is een literair programma en dansen kan tot 04.00 uur tijdens de afterparty.
Zaterdag 15 juni , 13.00-04.00 uur, €11, De Ceuvel, Korte Papaverweg 4

Café De Ceuvel viert een minifestival wegens het vijfjarig bestaan. Beeld Jesper Boot
Café De Ceuvel viert een minifestival wegens het vijfjarig bestaan.Beeld Jesper Boot

Ronde van der Westerstraat

Nergens werden in de vorige eeuw zo veel wielerrondes verreden als in Amsterdam. Uiteindelijk werden het er zo veel, dat het stadsbestuur ze in 1956 aan banden legde. Na meer dan zestig jaar is de Ronde van de Westerstraat terug. Wel in een modern jasje. Geen gekronkel door de Jordanese straatjes, maar heen en weer door de Westerstraat en met een haakse bocht terug.
Zondag 16 juni, 10.00-22.00 uur, Westerstraat

Paradisolezing over biotechnologie

Paradiso biedt dit weekend het podium aan Hans Clevers, moleculair geneticus gespecialiseerd in stamcellen. Clevers doet onderzoek naar het kweken van menselijke organen in dieren, door middel van stamcellen. Tijdens deze laatste lezing in de serie De Nieuwe Natuur wordt het belang en de toepasbaarheid van biotechnologie duidelijk door verschillende thema’s: milieu, klimaat, gezondheid, economie en wetenschap. De toegang is vrij voor Zondag 16 juni, 11:00, €14,50, Paradiso

Meer tips ontvangen? Schrijf je in voor de wekelijkse digitale PS-nieuwsbrief op: www.parool.nl/nieuwsbrief

Meer over