Wereld: Diego Amador - Río de los castaneros ****

Diego Amador (geboren in Sevilla, Spanje in 1973) is een muzikale homo universalis die de reuzen van de flamenco links en rechts inhaalt.

Veel opzien baarde hij vijf jaar geleden met zijn solo-cd Piano Jondo, waarop hij als een bezeten duivel aan de vleugel tekeer ging en al zijn grote helden - van pianist Chick Corea tot gitarist Paco de Lucia, van Johann Sebastian Bach tot Arnold Schönberg - in zijn muziek op sleeptouw nam.

En dan te bedenken dat Amador een autodidact is. Opgegroeid in Triana, de zigeunerwijk van Sevilla, in een familie van muzikanten, begon hij gitaar en slagwerk te spelen. Als puber raakte hij verslingerd aan de piano waarop hij zijn eigen Amador-idioom en dito messcherpe aanslag ontwikkelde.

Dat hij ook nog een expressief zanger is bewijst zijn nieuwste cd, Río de los castaneros.

Anders dan op Piano Jondo beweegt Amador zich hier wat netter binnen de paden van de traditionele flamenco, wat niet weglaat dat hij aan elke bulería of alegría telkens onverwachte harmonische of ritmische wendingen weet te geven.

Bijgestaan door extra handenklappers en vrouwenstemmen (daarover beschikt hij zelf helaas níet) komt hij tot een totaalgeluid dat even onweerstaanbaar als onverwoestbaar klinkt. (World Village)
SASKIA TÖRNVIST

null Beeld
Meer over