Wereld: 3MA - Contre-Jour ***

Deze drie muzikanten hebben ten minste drie zaken gemeen: het zijn wereldwijd erkende virtuozen op een traditioneel tokkelinstrument, ze komen uit Afrikaanse gebieden die ooit onder Frans bewind vielen, en de namen van hun thuisland (Marokko, Mali, Madagaskar) beginnen met dezelfde twee letters. Daarmee is de naam van het trio - 3MA - verklaard.

De Marokkaanse ud-speler Driss El Maloumi en de Malinese koraspeler Ballake Sissoko zijn in Nederland geregeld te horen. Meer introductie behoeft Rajery, de bespeler van de Malagassische valiha, een cilindervormige harp met een bamboebuis als klankkast.

De valihaklank houdt het midden tussen die van een harp, klavecimbel en een citer. Op elegante wijze weeft Rajery zijn melodieën door de warme sonore ud-klanken. En dan te bedenken dat Rajery alles met zijn linkerhand speelt; zijn rechterhand verloor hij, elf maanden oud, als gevolg van een infectieziekte.

In hun muziek hebben de 3MA-spelers een lingua franca, waarvoor de basis wordt gelegd door vijftoonspatronen van de kora. Het levert frisse en onschuldige muziek op. (cj020)
(SASKIA TÖRNQVIST)

null Beeld
Meer over