Weekendtips

Weekendtips: van spelen met robots tot kunstsale

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Klets met Sinterklaas via Zoom of scoor kunst bij de WG Kerst Sale.

Bjarn van den BergSietske Kleijwegt en Jip Leferink
null Beeld -
Beeld -

International Queer & Migrant Filmfestival

Dit weekend vindt de zesde editie van het International Queer & Migrant Filmfestival plaats . Er worden ruim twintig speelfilms en meerdere shorts – korte films die achter elkaar spelen – over queer- en migratie-onderwerpen vertoond. Zoals Kelet, een docu over een transvrouw uit Somalië die naar Finland verhuist om haar dromen in de modewereld waar te maken. De films draaien in Lab111, Rialto en Cinecenter. Sommige zijn ook online te zien op de site van IQMF en de platforms ­Vitamine Cineville, Cultuurticket en Picl.
T/m zondag, verschillende locaties, tijden en prijzen: iqmf.nl

null Beeld Carl Henrik Tillberg
Beeld Carl Henrik Tillberg

Instagram en kunst

Instagram voegt een extra laag aan de kunstwereld toe, door op een virtuele manier de plek in te nemen van een museum, atelier of galerie. In de tentoonstelling Infinite Identities laten acht kunstenaars zien hoe zij het platform gebruiken om hun kunst te ontwikkelen. Zo zijn er collages van de Noorse Frida Orupabo te zien, die Instagram gebruikt als digitaal archief. En de Amerikaan Nick Sethi toont hoe hij zijn volgers via Instagram Stories mee laat leven met zijn ervaringen.
T/m 28 februari, €9, Huis Marseille

null Beeld Ria Verschuren
Beeld Ria Verschuren

Mirakels van het jaar

Tijdens deze workshop kunnen kinderen van 1 tot en met 5 jaar alle mirakels van de seizoenen beleven. Door middel van theater, muziek en beweging kunnen de jonkies ontdekken wat de natuur ons allemaal geeft. Kun jij ontsnappen aan het reusachtige spinnenweb? Of blijf je liever plakken in de winter om mooie sneeuwengelen te maken? De workshop wordt in het Engels gegeven, maar is ook goed te volgen als je een andere taal spreekt.
Zondag, 10.00, 12.00 en 16.00 uur, €11,50, Black Cat Theatre

null Beeld Maarten Nauw
Beeld Maarten Nauw

Na de pandemie

In de Sint-Sebastiaanskapel van de ­Oude Kerk is vanaf zaterdag het werk te zien van vijftig lokale kunstenaars. De tentoonstelling bouwt voort op een die al sinds september bezig is: The World After: Conversation Pieces. Daarin blikken (inter)nationale kunstenaars vooruit op een coronavrije wereld. Aanvullend daarop hebben de Oude Kerk en Open Ateliers Nieuwmarkt dezelfde vraag gesteld aan kunstenaars in de omgeving: hoe zien de wereld en ­Amsterdam eruit na de pandemie? Hun antwoord geven zij in ­foto’s, tekeningen en schilderijen.
5 dec t/m 17 jan, €12, Oude Kerk

null Beeld -
Beeld -

Victor Naranjo Perez

Sinds zijn zevende is Victor Naranjo Perez geobsedeerd door de piano. Hij is geboren op de Canarische Eilanden, reisde voor de beste opleidingen over de wereld en is nu gestrand in Amsterdam voor een master aan het conservatorium. Vrijdag geeft hij een concert met werken van Schubert, met een bruggetje naar de 20ste eeuw door Schuberts Waltzes van Prokofiev. Voor een feestelijke sfeer worden gasten verzocht om in avondkleding te komen.
Vrijdag, 18.00 en 20.15 uur, €30, Pianola Museum

null Beeld Ursula van de Bunte
Beeld Ursula van de Bunte

Kerst Sale

Kunst scoren voor een prikkie? Dat kan tijdens de tiendaagse verkooptentoonstelling bij WG Kunst, waar ruim honderd kunstenaars hun werk aanbieden. Sommigen maakten speciaal kunst voor de sale, anderen bieden eerder gemaakte kunst aan. Alle kunstwerken kosten 100 euro en kun je ter plekke kopen en meenemen. Zodra er een werk is verkocht, komt er op die plek meteen een nieuw kunstwerk te staan. Langskomen kan op reservering, voor een tijdslot van een half uur. Niet in de gelegenheid om fysiek langs te gaan? Nieuw dit jaar is een webshop met exclusief aanbod.
T/m 13 dec, 12.00-17.00 uur, gratis, reserveren via wgkunst.nl, WG Kunst

null Beeld Casper Koster
Beeld Casper Koster

Fringe Friday

Elke eerste vrijdag van de maand presenteert ’t Zonnehuis Fringe Friday, een voorstelling waar onbekend, jong talent optreedt. Tijdens deze allereerste editie treedt actrice Jip Smit vrijdag en zaterdag op met Motherland. Die fantasy­voorstelling gaat over een strijdlustige vrouw die zich afzet tegen de gevestigde orde. Hiermee stelt Smit actuele thema’s, zoals de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, aan de kaak.
Vrijdag en zaterdag, 19.00-21.00 uur, €15, ’t Zonnehuis

null Beeld Raymond van Mil
Beeld Raymond van Mil

Oproerkraaiers

In haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Hiervoor trok ze afgelopen jaar op met activisten, en ging ze met hen mee om te demonstreren. Zondag wordt de voorpremière van de documentaire vertoond, daarna is er een gesprek tussen Sunny Bergman en een aantal activisten.
Zondag, 17.00-19.00 uur, €11,50, De Balie

null Beeld Patrick Siemons
Beeld Patrick Siemons

Spelen met robots

RobotWise en THERE Tech Lab openen elke zondag de deuren voor basisschoolkinderen die het leuk vinden om met robots te spelen. RobotWise richt zich op de ontwikkeling van robots die kunnen helpen bij het leerproces van kinderen, zoals samenwerken en creativiteit. Race met je robot als eerste over de finish of ga samen met je robotvriend op onderzoek uit.
Zondag, 11.00-13.00 en 13.00-15.30 uur, vanaf €8,99, THERE Tech Lab

null Beeld Gylian Spek
Beeld Gylian Spek

Zoomen met Sinterklaas

Over twee dagen viert Sinterklaas zijn verjaardag. Elk jaar maakt zijn pakjesboot een tour door Nederland, maar door corona is dat jammer genoeg niet mogelijk. Gelukkig denkt de Sint in oplossingen, want dit jaar kun je de boot digitaal bezoeken en Sinterklaas spreken in een zoomgesprek. Zo kun je op de valreep je laatste wensen doorgeven of hem alvast feliciteren met zijn verjaardag.
Vrijdag, verschillende tijden, €27,50, pakjesboot.nl/zoomen-met-sinterklaas

Meer over