Weekendtips

Weekendtips: van sangria drinken tot mondkapjes maken

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Bezoek het tijdelijke museum Unfair of drink sangria bij De Vergulden Eenhoorn.

Lisa Lubberts
Op het terrein van de Westergas is een tijdelijk museum geopend. Beeld Gert Jan van Rooij
Op het terrein van de Westergas is een tijdelijk museum geopend.Beeld Gert Jan van Rooij

Kunst kijken en kopen

Unfair, van origine een beurs voor jonge kunstenaars, opent deze zomer zeven weken lang haar deuren als tijdelijk museum op het terrein van de Amsterdamse Westergas. Op 1200 vierkante meter kun je actuele kunst van gevestigde kunstenaars als Raquel van Haver en relatief nieuwe kunstenaars als Katrein Breukers bewonderen én kopen. Het bedrag gaat regelrecht naar de maker. De kunst loopt uiteen van foto’s en schilderijen tot sculpturen.

Vrijdag 3 juli t/m 23 augustus, online ­reserveren, €12, Westergas, Pazzanistraat 37

Tijdens literair concert Hemels en vergeefs staat de poëzie van Tellegen centraal, en zal tekst overgaan in muziek. Beeld Ruben Stern
Tijdens literair concert Hemels en vergeefs staat de poëzie van Tellegen centraal, en zal tekst overgaan in muziek.Beeld Ruben Stern

Stof tot nadenken

Donderdag zullen Toon Tellegen (voordracht), Corrie van Binsbergen (gitaar), Albert van Veenendaal (vleugel) en Alan Purve (slagwerk) plaatsnemen op het Popup Podium van De Hallen Studio’s, met een literair concert: Hemels en vergeefs. De poëzie van Tellegen staat centraal, en tekst zal overgaan in muziek. De musici creëren een poëtisch en soms absurdistisch verhaal. Een belevenis die stof tot nadenken biedt.

Donderdag, 20.00-21.00 uur, €25, De Hallen Studio’s, Hannie Dankbaar-passage 18

De tijdlijn van Amsterdam. Beeld Sanne Couprie
De tijdlijn van Amsterdam.Beeld Sanne Couprie

Tijdlijn van Amsterdam

In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd: van de ontwikkeling van de Zuidas naar de ophef rondom de Sluisbuurt en van het oude icoon Silodam tot het nieuwe icoon Noord/Zuidlijn. In het souterrain van Arcam reis je nu door de laatste twee decennia met de nieuwe tijdlijn Amsterdam 2000-2030.

T/m 2030, gratis, Arcam, Prins Hendrikkade 600

Blackladder is een satirisch komediestuk dat inspeelt op de ‘Covid-19-situatie’. Beeld Arjen Veldt
Blackladder is een satirisch komediestuk dat inspeelt op de ‘Covid-19-situatie’.Beeld Arjen Veldt

Oorlog tegen corona

In het Badhuistheater zal dit weekend een theaterstuk worden opgevoerd dat inspeelt op de ‘Covid-19-situatie’. De voorstelling gaat over Blackladder, een gekke kapitein, die samen met zijn maatjes oorlog voert tegen het coronavirus. Ze vliegen naar Parijs en crashen in Café René, waar ze in de problemen komen vanwege de heersende coronaregels. Blackladder is een satirisch komediestuk dat in het Engels uitgevoerd wordt.

Vrijdag en zaterdag, 20.00-21.00 uur, €14, Badhuistheater, Boerhaaveplein 28

Op avontuur van theater De Toverknol is dit weekend voor het laatst. Beeld
Op avontuur van theater De Toverknol is dit weekend voor het laatst.

Zoeken naar een knuffel

Dit weekend is je laatste kans om de voorstelling Op avontuur van theater De Toverknol te zien. Het verhaal gaat over Anna, een meisje dat de favoriete knuffel van haar vriendin probeert terug te vinden. Hiervoor doorkruist ze verschillende landen en maakt kennis met vreemde culturen. Een interactieve theatervoorstelling waarin ook liedjes voorkomen.

Zaterdag en zondag, 10.30 uur (1 t/m 4 jaar), 12.15 uur (3 t/m 7 jaar), 14.00 uur (5 t/m 9 jaar), €9,50, De Toverknol, Kerkstraat 174

Onder het genot van zomerse achtergrondmuziek kun je bij De Vergulden Eenhoorn onbeperkt sangria drinken. Beeld Thirawut Kluebkaeo
Onder het genot van zomerse achtergrondmuziek kun je bij De Vergulden Eenhoorn onbeperkt sangria drinken.Beeld Thirawut Kluebkaeo

Sangria en jeu de boules

Stadsboerderij De Vergulden Eenhoorn tovert haar tuin in Oost zaterdag om tot een waar sangriafestijn. Voor 35 euro kun je, onder het genot van zomerse achtergrondmuziek, onbeperkt sangria komen drinken. Er wordt gewerkt met twee shifts: in de middag en in de avond. Je kunt een strandstoel, picknicktafel of hoge wijnton reserveren. Sinds kort is het ook mogelijk om te jeu de boulen. Voor 45 euro mag je onbeperkt sangria drinken, een balletje gooien en je krijgt er ook borrelhapjes bij.

Zaterdag, 13.00-17.00 en 18.00-22.00 uur, €35/€45, De Vergulden Eenhoorn, Ringdijk 58

In het Tropenmuseum worden workshops en masterclasses aangeboden in het vormgeven van je eigen mondkapje Beeld
In het Tropenmuseum worden workshops en masterclasses aangeboden in het vormgeven van je eigen mondkapje

Dierlijke mondkapjes

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld: mondkapjes. In het Tropenmuseum worden deze zomer verschillende workshops en masterclasses aangeboden. Zondag zal Samira Boon een masterclass geven, waar jij je eigen mondkapje mag vormgeven. De masterclass is geïnspireerd op de diversiteit van het dierenrijk, planten en culturele symbolen. Het doel is iets vrolijks te creëren, wat ook nog eens functioneel is.

Zondag, 14.00-15.30 uur, online reserveren, €2,50, Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2

Eefje de Visser lanceert een concertfilm in de Melkweg Beeld Illias Teirlinck
Eefje de Visser lanceert een concertfilm in de MelkwegBeeld Illias Teirlinck

Bitterzoet

Nu Eefje de Vissers Bitterzoet-tour ­geannuleerd is vanwege corona, lanceert de zangeres een concertfilm. De film biedt naast een (alternatieve) liveshow een kijkje in haar wereld, gefilmd in De Robot Studios, een Gentse loft waarin De Visser werkt, slaapt en leeft. Met de opbrengsten wil zij haar crew en muzikanten door de coronacrisis helpen. Vrijdag is de première, die onder meer in de Melkweg wordt vertoond.

Vrijdag, 20.00 uur, €17,25, Melkweg, Lijnbaansgracht 234A

Barok in Rome

Fred Jacobs, die teorbe speelt bij de Nederlandse Bachvereniging, geeft ­zaterdag een concertlezing in de Noorderkerk. In deze lezing staat de tentoonstelling Caravaggio-Bernini: barok in Rome centraal. Giovanni Girolamo Kapsperger wordt door Jacobs uitgelicht als de belangrijkste componist binnen de Romeinse barok.

Zaterdag, 14.00-15.00 uur, €20, Noorderkerk, Noordermarkt 44

De yogastudio van Bluebirds aan de Prinsengracht is ­omgetoverd tot een slaapkamer met hemelbed. Beeld
De yogastudio van Bluebirds aan de Prinsengracht is ­omgetoverd tot een slaapkamer met hemelbed.

Een nacht op de gracht

Wie zegt dat je voor een vakantiegevoel ver weg moet? De Amsterdamse ­ondernemers van Bluebirds, Four ­Leaves en Robuust Amsterdam hebben hun krachten gebundeld met Een Nacht op de Gracht. De yogastudio van Bluebirds aan de Prinsengracht is ­omgetoverd tot een slaapkamer met hemelbed, waar je een nachtje kunt verblijven en ’s ochtends een uitgebreid ontbijt krijgt.

T/m eind juli, reserveren: eennachtopdegracht.nl, vanaf €129, Prinsengracht 493

Meer over