Weekendtips

Weekendtips: van monsters knutselen tot griezelen in het Muiderslot

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Knutsel monsters in het Rijksmuseum of woon online de Cello Biënnale bij.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
Tijdens de Green Light Experience zie je de Wallen in een ander licht. Beeld
Tijdens de Green Light Experience zie je de Wallen in een ander licht.

De groene Wallen

Tijdens de Green Light Experience zie je de Wallen in een ander licht. Je ontdekt de groene hotspots van het oudste gedeelte van Amsterdam. Zo kom je langs vergroende parkeerplaatsen en energiezuinige monumentale panden. De wandeltocht gaat als volgt in zijn werk: je kiest wanneer je de wandelroute wilt doen en reserveert online een ticket. Nadat je je ticket hebt opgehaald, ga je op stap met een kaart die je langs alle plekken leidt. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.
Elke maandag t/m vrijdag, €12,50

LAB111 vertoont dit weekend samen met Het Actiefonds de film Children of Men. Beeld
LAB111 vertoont dit weekend samen met Het Actiefonds de film Children of Men.

Wereld zonder grenzen

LAB111 vertoont dit weekend samen met Het Actiefonds de film Children of Men. De filmavond maakt deel uit van een sessie film- en discussieavonden, onder de naam AKSIE-film. Deze maand staat het thema ‘de vluchtelingencrisis’ centraal. Voorafgaand aan de film zal er een gesprek zijn met twee activisten – de een is zelf vluchteling, de ander bestrijdt de militarisering van Europese grenzen. De vraag die hier centraal zal staan: is een wereld zonder grenzen mogelijk?
Donderdag (20.45 uur) en zondag (21.15 uur), €10,50, LAB111

Kom verkleed naar het Rijksmuseum en laat je fantasie haar gang gaan. Beeld
Kom verkleed naar het Rijksmuseum en laat je fantasie haar gang gaan.

Griezels knutselen

Terwijl de ouders door het Rijksmuseum kunnen wandelen om van alle meesterwerken te genieten, zijn er voor de kids dit weekend speciale Halloweenactiviteiten. Kom verkleed naar het museum en laat je fantasie haar gang gaan. Maak bijvoorbeeld een griezelig portret van jezelf of een angstaanjagende monstercreatie; een kat met een olifantensnuit of een kameel met een leeuwenkop. Welk bijzonder wezen bedenk jij dit weekend?
Zaterdag en zondag, tussen 11.00 en 16.00 uur, gratis, Rijksmuseum

Dit keer wordt op het Mercatorplein de expositie Afropean Express: Travels in Black Europe van schrijver en fotograaf Johny Pitts getoond. Beeld
Dit keer wordt op het Mercatorplein de expositie Afropean Express: Travels in Black Europe van schrijver en fotograaf Johny Pitts getoond.

Afropean Express

Galerie Mercatorplein is een terugkerende openlucht-fototentoonstelling op het Mercatorplein. Met dit project wil Foam van het plein de ‘huiskamer’ van De Baarsjes maken. Dit keer wordt de expositie Afropean Express: Travels in Black Europe van schrijver en fotograaf Johny Pitts getoond. Pitts reisde met de trein door Europa om zwarte gemeenschappen op het continent te onderzoeken. Hij zocht naar de ‘Afropean’ identiteit en schetst hiermee een onderbelicht verhaal over Europa.
T/m 10 december, gratis, Mercatorplein

Cello Biënnale

Dit jaar vindt de jaarlijkse Cello Biënnale in het Muziekgebouw aan ’t IJ online plaats. De concertreeks is het podium voor veelbelovende Nederlandse componisten en nieuwe arrangementen op nummers die oorspronkelijk geen cellolijn hadden. Naast muziek van Mozart, Schubert en Chopin komen ook nummers van The Beatles langs. Het festival wordt vrijdag afgesloten met de finale van het Nationaal Cello Concours.
Donderdag, 14.00 en 20.00 uur, vrijdag, 14.00, 16.00 en 20.15 uur, gratis

Het Muiderslot spookt: voor mensen met een sterke maag. Beeld
Het Muiderslot spookt: voor mensen met een sterke maag.

Het Muiderslot spookt

Het Muiderslot heeft een duister verleden van moord, doodslag en kwelling. In de Naargeestige Nachttours word je meegenomen naar de donkere kelders en de krakende zolders om de schaduwzijde van het kasteel te ontdekken. Je hoort onder meer het verhaal van graaf Floris de Vijfde, die er in 1296 werd vermoord. Door de enge verhalen is de tour alleen geschikt voor mensen met een sterke maag en niet voor kinderen. Als je koelbloedig genoeg bent om mee te gaan op de tour, dien je van tevoren te reserveren op de site van het Muiderslot.
Vrijdag en zaterdag, 19.00 tot 22.30 uur, €20,50, Muiderslot

Zaterdag kunnen kinderen thuis tijdens een livestream, in hun mooiste verkleedpak en met hun ouders, angstaanjagende pannenkoeken bakken. Beeld
Zaterdag kunnen kinderen thuis tijdens een livestream, in hun mooiste verkleedpak en met hun ouders, angstaanjagende pannenkoeken bakken.

Spookpannenkoeken

Deze Halloween is anders dan normaal, maar dat betekent niet dat ie minder griezelig is. Zaterdag kunnen kinderen thuis tijdens een livestream, in hun mooiste verkleedpak en met hun ouders, angstaanjagende pannenkoeken bakken. Versier je baksels en doe mee aan de Spooky Contest om een coole prijs te winnen. De livestream wordt in het Engels gegeven en bak­spullen moet je zelf verzorgen.
Zaterdag, 11.30 uur, gratis

Duurzame garderobe

We zijn ons steeds meer bewust van de invloed die de kledingindustrie op het milieu heeft. Tijdens het online evenement Basic tips for a sustainable ward­robe van Fashion for Good en Elle leer je over de voordelen van duurzame kleding, krijg je tips over het creëren van een duurzame garderobe en kun je hierover vragen stellen.
Donderdag, 20.00 uur, €5

In Als de dood behandelen Janna Adank en Daisy Hagendoorn herkenbare vragen over het leven. Beeld Boy Hazes
In Als de dood behandelen Janna Adank en Daisy Hagendoorn herkenbare vragen over het leven.Beeld Boy Hazes

Als de dood

In deze komische voorstelling behandelen Janna Adank en Daisy Hagendoorn herkenbare vragen over het leven. Ze bespreken op een luchtige manier de angsten en gedachten over de houdbaarheid van ons bestaan. Onder regie van Giovanni Brand vergroten ze alledaagse situaties uit tot pijnlijk duidelijk wordt hoe slecht we met elkaar communiceren.
Donderdag t/m zondag, verschillende tijden, €30,80, TapasTheater

De Amsterdam Denim Days zullen dit jaar via Zoom plaatsvinden. Beeld Peter Stigter
De Amsterdam Denim Days zullen dit jaar via Zoom plaatsvinden.Beeld Peter Stigter

Amsterdam Denim Days

Elk jaar kleurt de stad een paar dagen indigo voor de Amsterdam Denim Days. Het festival voor consumenten en handelaren focust op een van de populairste stoffen van deze tijd: denim. Het evenement zal dit jaar plaatsvinden via Zoom. Verschillende sprekers en kledingmerken, zoals Scotch & Soda en Bluehanded, gaan het hebben over duurzaamheid en innovatie van de denimindustrie.
Vrijdag en zaterdag, 15.00 uur, gratis

Meer over