Weekendtips

Weekendtips: van Mexicaanse drive-through tot speeddaten

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Ga op Thanksgivingstaycation of bezoek het kasteel van Sinterklaas.

Sietske Kleijwegt en Jip Leferink en Bjarn van den Berg
De overblijfselen van de Romanovs zijn nu te bewonderen in de Hermitage. Beeld Evert Elzinga
De overblijfselen van de Romanovs zijn nu te bewonderen in de Hermitage.Beeld Evert Elzinga

Romanovs en ridders

Rond de eeuwwisseling naar de 19de eeuw waren de Romanovs, een Russische vorstelijke familie, geobsedeerd door de Middeleeuwen. Hoewel deze tijd eerder werd gezien als donkere periode, verlangden zij er juist naar terug. De overblijfselen van deze fascinatie zijn nu te bewonderen in de Hermitage, waar kinderen vanaf zeven jaar ook op spannende speurtocht kunnen . Daarnaast geeft presentator en dichter Tim Hofman een digitale tour waarin hij uitlegt hoe enkele topstukken zijn gelinkt aan actuele thema’s.

T/m 31 juli, 10.00-17.00 uur, €21,00, Hermitage Amsterdam

In het kader van het allereerste Amsterdam Art Gallery Weekend openen 26 Amsterdamse galeries hun deuren. Beeld
In het kader van het allereerste Amsterdam Art Gallery Weekend openen 26 Amsterdamse galeries hun deuren.

Amsterdam Art

In het kader van het allereerste Amsterdam Art Gallery Weekend openen 26 Amsterdamse galeries hun deuren. Kunstenaars en galeries krijgen zo de mogelijkheid om nieuwe exposities en samenwerkingen tentoon te stellen. Er zijn ook zes kunstroutes gemaakt, waaraan meerdere galeries zijn gekoppeld. Verder is er in samenwerking met het Stedelijk Museum een driedaags online programma samengesteld dat op het youtubekanaal van het museum te volgen is en op vrijdag begint. Toegang tot elke galerie is gratis, en overal worden de coronamaatregelen in acht genomen.

T/m zondag, verschillende routes en openingstijden, gratis

Een next level drive-through vind je bij het Olympisch Stadion van restaurants MaMa Kelly en Taqueria Lima. Beeld
Een next level drive-through vind je bij het Olympisch Stadion van restaurants MaMa Kelly en Taqueria Lima.

Mexicaans eten

Een next level drive-through vind je bij het Olympisch Stadion. Daar hebben restaurants MaMa Kelly en Taqueria Lima de handen ineengeslagen. Eerstgenoemde is verantwoordelijk voor de beleving, laatstgenoemde voor het eten. Het resultaat: een drive-through met Mexicaanse muziek, gekleurde lampionnen, vlees én veggie burrito’s en nacho’s. Sommige maaltijden kun je thuis afmaken, andere kun je gelijk opeten. Bestellen kan zowel online als ter plaatse.

Vr t/m zo, 16.00-20.00 uur, MaMa Kelly

Ook dit jaar logeert Sinterklaas op het Muiderslot. Beeld Melanie Lemahieu
Ook dit jaar logeert Sinterklaas op het Muiderslot.Beeld Melanie Lemahieu

Kasteel van Sinterklaas

Ook dit jaar logeert Sinterklaas op het Muiderslot. Hij nodigt iedereen uit om langs te komen. Een fysieke ontmoeting met de Sint zit er alleen niet in, wel is hij digitaal aanwezig. Op verschillende schermen vertelt hij onder meer over zijn slaap- en pakjeskamer. In de weekenden zijn er extra activiteiten: dan zijn er Pieten aanwezig, staat schimmel Ozosnel op het plein en kunnen kinderen meedoen met pepernoten bakken en pietengym.

T/m 6 december, verschillende prijzen, tickets vooraf boeken, Muiderslot

Kijk vanaf je bank naar een intergalactische digitale show van Dua Lipa. Beeld Getty Images
Kijk vanaf je bank naar een intergalactische digitale show van Dua Lipa.Beeld Getty Images

Dua Lipa

Met succesvolle singles als Don’t Start Now en Levitating bestormde Dua Lipa dit jaar de hitlijsten. Haar show in de Ziggo Dome werd afgelopen lente afgelast, maar nu komt de zangeres met een intergalactische digitale show die je kunt bekijken vanaf je bank. Helemaal in het thema van haar laatste album Future Nostalgia neemt ze je dansend en zingend mee op reis door de atmosfeer, samen met dansers, acrobaten en verschillende (nog geheime) artiesten.

Vrijdag, 21.30 uur, vanaf €9,99, mojo.nl/livestream/dua-lipa/

De Engelse muziektheatergroep Happily Ever After Productions voert dit weekend Working: A Musical uit. Beeld Camille Gribbons
De Engelse muziektheatergroep Happily Ever After Productions voert dit weekend Working: A Musical uit.Beeld Camille Gribbons

Working: A Musical

Komend én volgend weekend staat een Engelstalige productie van Happily Ever After Productions op de planken van het Badhuistheater. De Engelse muziektheatergroep uit Amsterdam voert dan Working: A Musical uit, gebaseerd op het boek van Studs Terkel met verhalen en dromen van doodgewone mensen. Monologen worden afgewisseld met muziek, gecomponeerd door onder anderen Stephen Schwartz, bekend van zijn muziek voor Wicked en Disneyfilms als De klokkenluider van de Notre Dame.

Vrijdag t/m zondag en 4 t/m 6 december, €21, 16.00 en 20.00 uur, Badhuistheater

Bij het Kimpton De Witt-hotel en het bijbehorende restaurant Celia vier je Thanksgiving in de vorm van een staycation.  Beeld
Bij het Kimpton De Witt-hotel en het bijbehorende restaurant Celia vier je Thanksgiving in de vorm van een staycation.

Thanksgiving

Bij het Kimpton De Witt-hotel en het bijbehorende restaurant Celia vier je Thanksgiving in de vorm van een staycation. Deze bestaat uit een overnachting, ontbijt, twee drankjes en Thanksgivingsdiner. Verwacht gerechten die je kunt delen, zoals geroosterde ushi kuri-pompoen en gerookte eendenborst met zwarte truffel. Natuurlijk ontbreekt de kalkoen niet; die is dan ook het hoofdgerecht. Voor vegetariërs is er een geroosterde broccolistam.

Donderdag t/m zaterdag, €219 voor twee personen, Kimpton De Witt

Doe mee aan de algemenekennispubquiz van café Palm Springs. Beeld Sterre de Boer
Doe mee aan de algemenekennispubquiz van café Palm Springs.Beeld Sterre de Boer

Kennis en bier

Gezellige avonden in het Jordanese café Palm Springs zitten er even niet in, maar door een bier-steunpakket te kopen kun je meedoen aan een algemenekennispubquiz. De pakketten zijn samengesteld met lokale brouwers, en er zijn ook 0.0- of wijnvarianten. De prijzen variëren van een kappersbehandeling tot een bos bloemen.
Vrijdag, 20.00 uur, €25

Liefde in coronatijd

Daten is tijdens een pandemie geen gemakkelijke opgave, maar deze donderdag kun je op een coronaproof manier potentiële geliefdes leren kennen tijdens de online speeddate van LoveJam. LoveJam noemt zichzelf een community van veranderaars en artiesten, en organiseert onder meer yoga- en kunstworkshops. De speeddaterondes duren zo’n vijf minuten.
Donderdag, 19.00 uur, gratis

Ulay Was Here in het Stedelijk Museum Beeld Ulay Foundation
Ulay Was Here in het Stedelijk MuseumBeeld Ulay Foundation

Ulay Was Here

Frank Uwe Laysiepen, oftewel Ulay, is een van de grondleggers van performancekunst en bodyart. De tentoonstelling Ulay Was Here is het grootste overzicht van zijn werk ooit getoond. Er worden polaroids, projecties, sculpturen en documentairemateriaal geëxposeerd, aan de hand van vier verschillende thema’s: zijn performances, zijn onderzoek naar genderidentiteit, de maatschappelijke betrokkenheid in zijn kunst en zijn relatie met Amsterdam.

t/m 18 april, €18,50, Stedelijk Museum

Meer over