Weekendtips: van lichtkunst in Oost tot films voor rebellen

Lichtkunst in het Oosterpark. Beeld Jean-Pierre Jans
Lichtkunst in het Oosterpark.Beeld Jean-Pierre Jans

Nog geen plannen voor dit weekend? Dit zijn onze tips. Van behaaglijk films kijken tot dansen in club Shelter.

Het Parool

Battle of the bands

De Popprijs is een muziekcompetitie die bands de kans geeft om te spelen op bekende podia in Amsterdam, waar voor beginnende bands niet snel plek is. Na een aantal spannende voorrondes op verschillende Amsterdamse podia én een halve finale in Paradiso, strijden vrijdag zes bands in de finale. De zes finalisten zijn Ben Forte, Minor Citizen, Valentino, Gutnic & The Galaxy, Molly en La Nique.
Vrijdag 15 november, 19.30 uur, €11,50
De Melkweg, Lijnbaansgracht 234A

Sinterklaas weer in het land

Zondag zet Sinterklaas voet aan wal in Amsterdam. Tijdens de intocht over de Amstel kunnen de bijna 400 duizend kinderen langs de kant de stoomboot binnen zien varen. Daarna gaat de Sint te paard van het Scheepvaartmuseum naar de Dam, in een optocht met pieten en praalwagens.

Wel zin in Sinterklaasplezier maar is de optocht te druk? Deze zondag is het meezingen geblazen in Poppentheater Koos Kneus tijdens de speciale voorstellingen, zoals De verdwenen schatkist van Sinterklaas. In de Buiksloterkerk speelt Hakim -Sesamstraat- Traïdia zondag een interactieve voorstelling waarin hij stage gaat lopen bij de Sint.

De verdwenen schatkist van Sinterklaas Beeld Koos Kneus
De verdwenen schatkist van SinterklaasBeeld Koos Kneus

Filmfestival voor rebellen

Niks is fijner dan een regenachtig en koud herfstweekend uitzitten in een warme bioscoop. Dit weekend opent Filmhuis Cavia de deuren voor het vierdaagse Anarchist Film Festival. Maatschappijkritische bezoekers krijgen hier een collectie films voorgeschoteld die inspelen op anarchisme, rebellie en afkeer van autoriteit. Dit is een breed begrip: van klimaatverandering en de migrantenstroom tot seksuele geaardheid en mensenrechten. Laat de snacks maar thuis, op het festival is namelijk vegan eten verkrijgbaar.
Vrijdag 15 t/m maandag 18 november, gratis (first come, first serve)
Filmhuis Cavia, Van Hallstraat 52-I

And all that jazz

Deze week staat Amsterdam in het teken van geïmproviseerde tunes tijdens het Super Sonic Jazz Festival. Vijf locaties in de stad (Paradiso, de Vondelkerk, de Duif, de Hofkerk en de Amstelkerk) vormen de basis van het festival. Er treden zowel nationale als internationale artiesten op die traditionele jazz combineren met bijvoorbeeld hiphop, soul en Afrikaanse muziek. Na afloop van het concert in de grote zaal van Paradiso op zaterdag, zijn amateurmuzikanten welkom voor een jamsessie.
Tot en met zondag 17 november

Het Super Sonic Jazz Festival belooft elk jaar swingende muziek. Beeld Erik Luyten
Het Super Sonic Jazz Festival belooft elk jaar swingende muziek.Beeld Erik Luyten

Demonstreren kun je leren

Hoe moet je demonstreren? En wat zijn eigenlijk je rechten als je met spandoek de straat op gaat? Amnesty International geeft deze vrijdag de masterclass The Right to Protest. Tijdens de cursus krijgen studenten een inleiding over mensenrechten en het wereldwijde werk van Amnesty, waarna daarna alles rondom gezonde demonstraties wordt besproken. Ook worden protesten door boeren, klimaatstakers, pro-life en anti-Zwarte Piet activisten in detail besproken.
Vrijdag 15 november, 14.45-17.45 uur, gratis (registratie verplicht)
Amnesty Kantoor, Keizersgracht 177

Lichtkunst in het Oosterpark

De dagen worden korter, grauwer en donkerder. Om een beetje extra licht en gezelligheid te bieden, zijn er vijftien lichtinstallaties, -sculpturen en projecties in het Oosterpark te zien. De kunstwerken staan opgesteld langs paden, in of op gebouwen, in het groen én in het water. De beelden zijn abstract en gebaseerd op het gebruik van wit licht. Een ware zoektocht voor de bezoeker, die met een plattegrond in de hand van het ene kunstwerk naar het andere zoekt, soms verborgen op locaties waar normaal gesproken geen publiek komt.
Tot en met zondag 17 november, 18.00-23.00 uur, gratis
Oosterpark

Een spoor van wit licht in het Oosterpark. Beeld Tamar Frank
Een spoor van wit licht in het Oosterpark.Beeld Tamar Frank

No hate just skate

Haal de kniebeschermers alvast uit de kast, zaterdag heb je de kans om de vetste skateboardtrucs te laten zien. Skatepark Noord en alternatieve lhbt-sociëteit De Trut slaan de handen ineen voor een bijzonder skatefeest met een mooie boodschap: No Hate Just Skate. Sinds bekende skaters als Brian Anderson en Forest Kirby uit de kast zijn, wordt er eindelijk meer gesproken over homoseksualiteit binnen de skatewereld.
Volgens de organisators is dat genoeg reden om samen te skaten, dansen, praten en feesten tijdens de Pride Night. Voor de ervaren skater zijn er speciale skate obstakels en voor de beginner zijn er workshops. Liever geen blauwe plekken? Er zijn er genoeg skateshows om naar te kijken.
Zaterdag 16 november, 20.00-03.00 uur, €5
Skatepark Noord, Aambeeldstraat 12

Helemaal naar de pleuris

Tijdens de Museumnacht op 2 november ging het Pleuriversum van start: een 14-daagse kunstmanifestatie in het gebouw van Arti et Amicitiae. In Pleuriversum stellen makers en sprekers vraagstukken van wereldwijde ecologische bedreigingen en het huidige klimaatdebat aan de kaak.

Op vrijdag wordt het Pleuriversum afgesloten met een mini-Museumnacht. Hierbij kun je met Pink Pony Express live in gesprek in samenwerking met Urker Vissers en het omstreden verbod op de pulsvisserij. Ook is een bijzondere geluidsinstallatie van Talking Trees te zien die het leven van bomen omzet in digitale muziek. Daarnaast vertelt Isabel Burr Raty over haar rol in de wereld van lichaamssappen, beautyproducten en performatieve healings. De avond wordt afgesloten met een verrassings band en een aantal dj sets.
Vrijdag 15 november, 20.00-01.00 uur, gratis
Arti et Amicitiae, Rokin 112

Bij Pleuriversum kun je Isabel Burr Raty’s  spa beauty kit vol helende krachten uitproberen Beeld Cleo Campert
Bij Pleuriversum kun je Isabel Burr Raty’s spa beauty kit vol helende krachten uitproberenBeeld Cleo Campert

Grafische kunst in de hoofdstad

Loop door Berlijn en je ziet overal bijzondere kunst op straat, gemaakt door lokale kunstenaars. In Amsterdam wonen ook getalenteerde grafici, maar hun kunst is minder zichtbaar. Daarom is er tot en met zondag 24 november de Amsterdam Pop-up Print Gallery. Tijdens die tentoonstelling worden werken van twintig Amsterdamse kunstenaars getoond in De Kunstkapel. De collectie is breed: er zijn etsen, zeefdrukken, litho’s en digitale prints te zien. Het thema dit jaar is panta rhei: de gedachte dat alles in deze wereld steeds in verandering is.
Tot en met zondag 24 november, gratis
De Kunstkapel, Prinses Irenestraat 19

Talloze printen, kleuren en vormen zijn te zien in de Pop-up Print Gallery Beeld Pop-up Print Gallery
Talloze printen, kleuren en vormen zijn te zien in de Pop-up Print GalleryBeeld Pop-up Print Gallery

Dansen in Shelter

Shelter zet in op een avond vol disco, italo en futuristische housemuziek en belooft zelfs dat het beste van de muziekgenres met elkaar worden gefuseerd. Als iemand het kan is het de Amsterdamse Carlos Valdes. In zijn kielzog heeft hij Rotterdamse dj David Vunk, en dj Margie.
Zaterdag 16 november, 23.00-07.00 uur, €10-€16
Shelter, Overhoeksplein 3

Meer over