Weekendtips

Weekendtips: van fotobeurs tot een designroute door de stad

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Luister naar een holistisch seksgesprek of support Beiroet in Lab111.

Jip Leferink en Sietske Kleijwegt
null Beeld Sara Punt - Fresh Eyes
Beeld Sara Punt - Fresh Eyes

Fresh Eyes Photo Fair

Fotobeurs

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de cultuursector, zo ook voor de fotografiebranche. Veel galerieën zijn gesloten en fotobeurzen zijn uitgesteld tot 2021. Gelukkig is er goed nieuws voor fotografieliefhebbers: zij kunnen dit weekend hun hart ophalen in de Gashouder, waar de nieuwe fotobeurs Fresh Eyes Photo Fair wordt gehouden. Het is meer dan alleen een fotobeurs: er is ook een boekenmarkt waar fotoboeken worden verkocht.

T/m zondag, €15, Gashouder Westergas

null Beeld -
Beeld -

Grafisch realisme

Expositie

Pauline van Buringen heeft een achtergrond in de reclamewereld en schildert nu tien jaar. In 2016 won ze de eerste prijs bij Pintar Rapido, waarbij het deelnemende schilderij binnen een dag ­gemaakt moet worden. De werken van Van Buringen zijn grafisch realistisch, waarbij rust en ordening een belangrijke rol spelen. Voor haar expositie In Perspective presenteert de kunstenares voor het eerst haar linoprints; een kunstvorm waar ze tijdens de lockdown mee is begonnen, met als onderwerpen moderne architectuur en mensen.

Zondag, 11.00-18.00 uur, gratis, Art Chapel

Poëzie avond Beeld -
Poëzie avondBeeld -

Diversiteit in creativiteit

Poëzieavond

We The People is een organisatie waar diversiteit wordt gevierd, en die aandacht schenkt aan ondergerepresenteerde stemmen in de Nederlandse kunstwereld. Dat doet de organisatie door een platform te creëren en evenementen te organiseren waar kunstenaars hun creativiteit kunnen uiten. ­Tijdens deze editie van We The People Poetry Night zullen verschillende dichters en muzikanten optreden, onder wie Kyra-Louise en HVNLY.

Vrijdag, 19.00 uur, €14,50, Paradiso

Strijkerstrio

Concert

Het nieuwe strijkerstrio Ella van Poucke, Stephen Waarts en Georgy Kovalev speelt werken van componisten Martinu, Ravel en Dohnányi. Het zijn aangepaste versies van bekende stukken om hun instrumenten zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. De drie ontmoetten elkaar op de Duitse Kronberg Academy, een opleiding volledig ingesteld op strijkinstrumenten. Van Poucke speelt donderdag voor het eerst op haar Magginicello uit 1620.

Donderdag, 20.30-21.30 uur, €27,50, De Duif

LAB111
kosteloos Beeld -
LAB111kosteloosBeeld -

Support voor Beiroet

Filmselectie

Na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus, wordt nu hard gewerkt aan de wederopbouw van de Libanese hoofdstad. Met International Queer & Migrant Film Festival, Soura Film Fest, Cinéart Nederland, Lebanese NL, De Tweede Jeugd/Not Just Hummus zamelt Lab111 daarvoor geld in: tot 23 september is een filmselectie te zien uit onder andere Libanon, Palestina en Egypte. Het opgehaalde geld gaat naar drie ngo’s, waaronder Queer Relief Fund Beirut.

T/m woensdag, €10,50, Lab111

Kunst in de stad

Designroute

Meerdere locaties in Amsterdam doen dit weekend mee aan Glue: een designroute door de stad. Het evenement met een keur aan uiteenlopende deelnemers is een ode aan het creatieve talent in Amsterdam. Deelnemer Denim City, gevestigd in De Hallen, levert zijn bijdrage in de vorm van een tentoonstelling die laat zien welke ­ecologische voetafdruk de denim­industrie achterlaat. Daarnaast ­presenteert kunstkenner Max Bruinsma in De Binnenkant werken rondom het thema minimalisme en duurzaamheid. Ook citizenM Amstel doet mee, en showt de nieuwste collecties van meubelmerk Vitra, designstudio senscommon en modehuis The Fabricant. Van 17 tot en met 20 september geldt voor bezoekers van het hotel een speciale deal: voor €140 kun je met twee personen blijven slapen, inclusief fietshuur, een cocktail, een passe partout voor Glue, en ontbijt.

Vrijdag, zaterdag en zondag, 10.00-18.00 uur, €7,50, verschillende locaties

null Beeld -
Beeld -

Barbier van Sevilla

Marionettentheater

De barbier van Sevilla is de opera die de Italiaanse componist Gioachino Rossini begin 19de eeuw definitief op de kaart zette. Dit weekend wordt het stuk opgevoerd in een bijzondere vorm. De barbier van Sevilla gaat over een kapper die bemiddelt voor een graaf die verliefd is op de begeerlijke Rosina. Voor de voorstelling van het Nederlands Marionettentheater worden de originele poppen uit 1955 gebruikt.

Zondag, 15.30-17.15 uur, €10,00, Buiksloterkerk

Amsterdam talks sex
kosteloos Beeld Eddy Wenting
Amsterdam talks sexkosteloosBeeld Eddy Wenting

Seksgesprekken

Interviewprogramma

In Amsterdam Talks Sex kom je alles te weten wat je nog niet wist over seksualiteit. Zehra Handan Aydin, de host van de serie, geeft een holistisch beeld over seksualiteit door met verschillende mensen te praten over het onderwerp. Donderdag spreekt ze Dr. Kaouthar Darmoni, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, over verseksualisering van vrouwen in de media.

Donderdag, 20.30 uur, €13, Plein Theater

Bloemen drive-thru Beeld Getty Images/Johner RF
Bloemen drive-thruBeeld Getty Images/Johner RF

Fietsend flora scoren

Bloemen-drive-thru

Behoefte aan een nieuwe plant, een mooi boeket voor in huis, of wil je ­iemand een bloemetje cadeau doen? Goed nieuws: dit weekend is er een bloemen-en-planten-drive-thru in hartje Amsterdam. Op de Herengracht 431 kunnen fietsers langs drie loketten met bloemen en planten fietsen, om hun weg te vervolgen met een gratis nieuwe plant of bloemetje.

Donderdag t/m zondag, gratis, Herengracht 431

Pulitzer Beeld -
PulitzerBeeld -

Nazomeren bij Pulitzer

Spritzeria Pop-up Bar

Wie voor de laatste keer wil genieten van de zomer, moet bij Pulitzer zijn. Het hotel opent deze week een Spritzeria Garden Pop-up Bar in zijn binnentuin. Bij de bar kun je vier verschillende spritzcocktails, per glas (€9,50) of karaf (€36), bestellen. Ook is er een non-alcoholische spritz (€7,50). Grijp je kans tot en met zaterdag, tussen 12.00 en 21.00 uur, en pak met een spritz in je hand misschien wel de laatste zonnestralen van het jaar.

t/m zaterdag, entree gratis, Pulitzer

Meer over