Weekendtips

Weekendtips: van foodfestival tot fotografie en Europatralala

null Beeld Soetrisman Waidoe
Beeld Soetrisman Waidoe

Japanse films, kunst uit Afrikaanse wereldsteden en een theaterweekend vol kritiek en liefde voor Europa: het is een internationaal weekendje in Amsterdam.

Het Parool

Europatralala

Heb je een mening over hoe het er momenteel aan toe gaat in Europa? Deze week wordt in het Bellevue een speciale ‘Europaweek’ georganiseerd. Tijdens dit event, Europatralala genaamd, zijn er Q&A’s van experts, in combinatie met internationaal theater. Zo mengen vijf internationale theatergroepen zich in het debat over de toekomst van Europa. De vijf gezelschappen reizen af naar elkaars landen en spelen daar hun korte voorstellingen over economische crises, migratie, Brexit en de democratie.
Tot en met zaterdag 5 oktober
Theater Bellevue, Leidsekade 90

- Beeld Mug met de gouden tand
-Beeld Mug met de gouden tand

Een weekendje Japan

Het Camera Japan Festival is het cinematografische feest voor de echte Japanfan. Jaarlijks vist de festivalorganisatie tientallen bijzondere, gekke en onverwachte juweeltjes uit de Japanse filmhuizen. Dat zijn veelal films die nooit eerder vertoond zijn in Nederland, en zeker hier zeker niet de bioscopen halen. Denk aan bizarre horror, prachtige animatie en melancholische arthouse. Ondertussen is er uiteraard ook genoeg Japans te snacken.
Donderdag 3 t/m zondag 6 oktober
Kriterion, Roetersstraat 170

- Beeld Almichael Fraay
-Beeld Almichael Fraay

Op talentenjacht in West

Best of the West is een jaarlijkse talentenjacht voor jongeren uit West. Voor de vijftiende keer krijgt jong talent (van 8 tot 23 jaar) een podium voor hun talent. Dat kan best uiteenlopen: getalenteerde tekenaars, dansers en muzikanten konden zich in de afgelopen maanden opgeven voor de sympathieke wedstrijd. Woon je in West, maar heb je geen idee wat de lokale jeugd eigenlijk doet in de vrije tijd? Je ziet het allerbeste talent deze zondag. Het thema van het festival sluit aan met de multiculturele buurtbewoners: het draait allemaal om roots.
Zondag 6 oktober, 10.00-19.00 uur
Podium Mozaiek, Bos en Lommerweg 191

null Beeld Mildred Theunisz
Beeld Mildred Theunisz

Suriname toen en nu

De expositievlaggen hangen al een tijd aan de gevel van De Nieuwe Kerk, maar vanaf dit weekend is De Grote Suriname-tentoonstelling dan ook echt te zien. Het verhaal van Suriname wordt verteld aan de hand van een collectie van meer dan driehonderd objecten; van archeologische vondsten en historische foto’s tot kledingstukken en hedendaagse filmfragmenten. In het openingsweekend vindt er ook een debat over de effecten van de Surinaamse migratie plaats.
Tot en met 2 februari
De Nieuwe Kerk, Dam

- Beeld Marsha Knuf
-Beeld Marsha Knuf

Kunst uit Afrikaanse steden

Afro_Vibes is het festival dat hedendaagse kunst uit grote, Afrikaanse steden laat zien. Kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Oeganda, Congo-Kinshasa en Nederland laten zien dat ons perspectieven van de wereld misschien uit elkaar liggen, maar we uiteindelijk met dezelfde levensvragen worstelen. Dit jaar is het thema Speak Truth to Power: in dans, muziek, theater en design wordt de nadruk gelegd op het huidigde politieke klimaat, jeugdprotesten en fake news, gezien door zowel een Europese als Afrikaanse bril.
Donderdag 3 oktober tot en met woensdag 16 oktober
Verschillende locaties

- Beeld Lungile Mbokane & Cathal McKee
-Beeld Lungile Mbokane & Cathal McKee

Met vierkante ogen de bios uit

Tijdens het PAC Festival zie je achter elkaar vier voorpremières van alternatieve films die zijn genomineerd voor belangrijke filmprijzen. Leuk, want zo kun je als allereerste kijken naar arthouse films die het aankomende jaar voor veel discussie zullen zorgen. Het vraagt wel wat inzet: je zit namelijk zo’n 500 minuten in een bioscoopstoel. Ter vergelijking: dat is zo’n beetje twee keer Titanic. Zorg dus voor een snackje, en stel je in op beurs zitvlees.
De vier films zijn al bekend: The Farewell, Sorry We Missed You, Official Secrets en The Goldfinch.
Zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober, 10.30-21.05 uur
Pathé Tuschinski

Dierentuin vol voyeurs

Om dierendag te vieren organiseert Artis een fotoworkshop in de dierentuin. Er is wel een plottwist: er worden geen dieren gefotografeerd, maar juist de mens. In de fotoworkshop Dierentuinmens wordt onze eigen diersoort te midden van alle andere diersoorten vastgelegd. Begeleider is Fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg. Hij helpt je de focus te leggen op de interactie tussen mens en dier.
Zaterdag 5 oktober, 09.45-17.00 uur
Artis, Plantage Kerklaan 38-40

- Beeld Bas Losekoot
-Beeld Bas Losekoot

Wetenschappers gezocht

Was je droom eigenlijk altijd om wetenschapper te worden en je eigen ontdekkingen te doen?Tijdens het Weekend van de Wetenschap krijg je in meer dan 200 wetenschappelijke instellingen (denk: laboratoria, musea en universiteiten) gratis een kijkje achter de schermen. Ook Nemo doet mee: in het museum mag gebouwd worden aan een eigen kettingreactie en wetenschappers in spé kunnen proefjes doen in het laboratorium. Check hier de tips van Het Parool.
Zaterdag 5 en zondag 6 oktober
Verschillende locaties

Eerste dansvoorstelling in de kelder van De School

De School is de Amsterdamse club die zich met recht laat vergelijken met internationale nachtclubs zoals het Berlijnse Berghain. Logisch, want de muziek staat altijd op één en in de kelder van de club wordt een inclusieve groep nachtmensen door de bijzondere techno late nachten ingesluisd.
Dit weekend loopt het anders en vindt er in de donkere kelder voor het eerst een dansperformance plaats. The Mother Trilogy is een dansvoorstelling in drieluikvorm, die achterstevoren die drie stadia van moederschap belichten: de conceptie, het verzorgen, en de wederkeer naar het individu als het kind eenmaal opgroeit. Inclusief lichtprojecties en live electro.
Donderdag 3 oktober, 20.30 uur
De School, Dr. Jan van Breemenstraat 1

- Beeld Niklas van Schwarzdorn
-Beeld Niklas van Schwarzdorn

Terug naar 1984

Trek je neon scrunchie en oversized spijkerjas maar uit de kast, want dit weekend ga je in de Melkweg terug naar de jaren 80. Tijdens dansfeest Night At The Arcade wordt stevig ingezet op het Stranger Things-gevoel met echte 80’s klassiekers, techno, new wave en electro.
Zaterdag 5 oktober, 23.30-05.00 uur
De Melkweg, Lijnbaansgracht 234A

- Beeld Soetrisman Waidoe
-Beeld Soetrisman Waidoe

Foodfestival met een hart

Natuurlijk is het lekker om op een zomers foodfestival een biologische pokébowl of glutenvrije falafelquiche te bestellen, maar het is snel aan de prijs, en dáár heeft niet iedere Amsterdammer de financiële ruimte voor.
Buurtrestaurant Resto VanHarte (dat zich richt op betaalbare en gezonde diners) organiseert daarom in het Erasmuspark Heel Mokum Kookt!, het Amsterdamse foodfestival waar de drempel en de prijzen bewust laag zijn. Lokale bedrijven, keukens en initiatieven zorgen samen voor een culinaire festivalsfeer, zonder dat je portemonnee daarvan direct leegraakt.
Zondag 6 oktober, 12.00-18.00 uur
Erasmuspark

Meer over