Weekendtips

Weekendtips: van een lunch met dans tot leren drummen

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Bewonder het net gerestaureerde VOC-schip of luister naar jonge Nederlandse componisten.

Ella Santhagens en Janna Toepoel
Afternoon Tea. Beeld
Afternoon Tea.

Afternoon Tea

Lunch en korte dansvideo

Tot 2019 was Igone de Jongh een van de sterdansers van Het Nationale Ballet. Nu is zij een samenwerking aangegaan met vijfsterrenhotel Waldorf Astoria. Als je de Afternoon Tea van het hotel bestelt ontvang je, behalve een scala aan zoete en hartige gerechtjes, ook een QR-code. Deze code geeft toegang tot een korte online dansvideo, waarin De Jongh op ontdekkingstocht gaat door een leeg hotel. Je kunt het arrangement tot 24 uur van tevoren online bestellen.

Vrijdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur, €37,50 per persoon, plus €15 bezorging, luxuryathome.amsterdam

Het VOC-schip in het droogdok. Beeld Damen Shipyards Group
Het VOC-schip in het droogdok.Beeld Damen Shipyards Group

Oost-Indiëvaarder

Schip Scheepvaartmuseum

Het gerenoveerde VOC-schip aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum kun je vanaf vrijdagmiddag weer bewonderen. Deze replica van een Oost-Indiëvaarder ligt sinds 1991 aan de steiger van het Scheepvaart­museum en was toe aan onderhoud. In zeven maanden werkten er in totaal ruim 50 man aan het schip, waaronder een timmerploeg, mastenmakers en dokmedewerkers. Het schip is weer helemaal waterdicht gemaakt.

Gratis, Het Scheepvaartmuseum

Mon€y School

Online symposium

In het online symposium Geldverhalen voor kansengelijkheid vertellen onder anderen Hans Spekman (directeur Jeugdeducatiefonds) en Sandra Doevendans (auteur Schone Lei) over hun ervaring met armoede. Live vanuit het hoofdkantoor van Mon€y School op het Javaplein zullen zij het hebben over het doorbreken van de vicieuze armoedecirkel. Namens de gemeente deelt Hakim Laajil cijfers en verhalen over armoede in de stad. Aanmelden doe je online, waar je ook een vraag kunt stellen, die wellicht tijdens het symposium wordt behandeld.

Vrijdag, 14.00 uur, gratis, themoneyschool.nl

Ademhaling van de stad

Tentoonstelling NDSM-werf

Op de NDSM-werf is de tentoonstelling Ademhaling van de stad van het collectief Frerara te zien. Hiervoor hebben de kunstenaars Frederick Calmes, Raquel van Haver en Raul Balai onderbelichte Amsterdammers, zoals schoonmakers, sekswerkers en buschauffeurs, getekend en geportretteerd. Bij de kunstwerken kun je met je smartphone QR-codes scannen om bijbehorende audiofragmenten te beluisteren. De kunstenaars willen met hun werk een andere kant van de stad laten zien.

T/m juni, gratis, NDSM-werf

Tentoonstelling Ademhaling van de stad. Beeld Robin van Dijk
Tentoonstelling Ademhaling van de stad.Beeld Robin van Dijk

Kluster5

Livestreamconcert

In het Muziekgebouw treedt donderdag het Haagse ensemble Kluster5 op. Ze spelen vier wereldpremières van jonge Nederlandse componisten, onder wie Maarten Bauer en Thomas van Dun. De leden uit het kwintet waren of zijn allemaal student aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en spelen saxofoon, gitaar, viool, piano en slagwerk.

Donderdag, 20.00-21.00 uur, gratis, muziekgebouw.nl


Kluster5. Beeld Rob Hogeslag
Kluster5.Beeld Rob Hogeslag

Roman over clickbaits

Online lezing

Cultureel Centrum Spui25 organiseert een gesprek met schrijver Jeroen Pen en directeur Communicatie bij Chios Media Ronald Ockhuysen. Zij zullen praten over Pens debuutroman De meest besproken man van Nederland. Het boek gaat over hoe Otto Spanjer journalist probeert te worden maar in een wereld terechtkomt waarin het slechts om clickbaits gaat. In het gesprek is aandacht voor thema’s als omroeppolitiek, journalistieke hiërarchieën en flexwerk. Ook praten Pen en Ockhuysen over de eerste naoorlogse generatie die het slechter kreeg dan de generatie voor haar.

Vrijdag, 20.00-21.30, gratis, spui25.nl

Rooftop Sessions. Beeld Sjoerd Derine
Rooftop Sessions.Beeld Sjoerd Derine

Rooftop Sessions

Dansfilm

ISH Dance Collective komt met een vierde aflevering van Rooftop Sessions. In een korte dansfilm geven regisseurs Nedda Sou en Marco Gerris uiting aan de tijdgeest en benadrukken ze het belang van vrije beweging, uitgaan en sociaal zijn. De dansers van ISH combineren in hun optredens hiphop met house dance. Onder begeleiding van percussionist Laura Trompetter dansen zij donderdag op het dak van de A’DAM Toren.

Donderdag, 20.30 uur, gratis, ishdancecollective.com

Kindermuziekweek. Beeld Martijn Swart
Kindermuziekweek.Beeld Martijn Swart

Thuis leren drummen

Online kindermuziekles

Als onderdeel van de Kindermuziekweek organiseert het Muziekpakhuis Amsterdam online drum- en percussielessen. Percussionist Jochen Hachgenei leert je hoe je muziek kunt maken zonder instrument. Het enige wat je nodig hebt zijn langwerpige voorwerpen, zoals stokken of kooklepels, en de mogelijkheid om ergens op te slaan. De lessen zijn voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar.

Vrijdag, 15.30 uur, gratis, kindermuziekweek.nl

Goud!

Online kinderopera

Vrijdagmiddag gaat, live vanuit de Nationale Opera, het muzikale theaterstuk Goud! in première. In drie kwartier presenteren de Nationale Opera en Opera Zuid het verhaal van Jacob, die een magische vis vangt en al zijn wensen in vervulling ziet gaan. Een zangeres en een percussionist gieten het sprookje van de gebroeders Grimm in een nieuw jasje. De livestream van de voorstelling is te bekijken op de website van de Nationale opera. Goud! is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Vrijdag, 16.00 uur, gratis, operaballet.nl

Lentewandeling

Route door West

Met een zonnig weekend op komst is de wekelijkse wandeling die goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork door de stad maken een aanrader. Deze keer lopen ze langs het Westerpark en Erasmuspark, waar het volop voorjaar is. De route gaat van de Japanse kersenbloesem in het Westerpark, via begraafplaats Vredenhof en de fabriek van tafelzuuricoon Kesbeke naar de bloementuin in het Erasmuspark om via molen Den Otter weer te eindigen in het Westerpark.

Gratis, De wandeling - Leve de lente

Meer over