Weekendtips

Weekendtips: online talkshow van Café Welling en een danssessie via Zoom

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Woon de online talkshow van Café Welling bij of volg een danssessie via Zoom.

Anna Livia de Kort en Ella Santhagens
Het Rijksmuseum organiseert Rijksmuseum digitaal. Beeld -
Het Rijksmuseum organiseert Rijksmuseum digitaal.Beeld -

Rijksmuseum digitaal

Kinderactiviteiten

Met het online platform van het Rijksmuseum ontrafel je raadsels en geheimen in de sleutelchallenge of speel je het downloadbare Rijksmuseum Ganzenbord. Ook kun je een eigen Nachtwacht maken, waarbij je tekentips krijgt, of is een van de miniworkshops te volgen. Maak bijvoorbeeld een broche van onder andere een veiligheidsspeld, verf en kraaltjes.

Gratis, rijksmuseum.nl.

Pakhuis de Zwijger met Impactvol design. Beeld -
Pakhuis de Zwijger met Impactvol design.Beeld -

Impactvol design

Digitale talkshow

In de talkshow Impact Studio praten ontwerpers, designers en architecten over de vraag hoe design kan bijdragen aan een betere toekomst. Aan bod komen onderwerpen als duurzaamheid en diversiteit. In deze derde aflevering wordt, naast impactvolle uitvindingen uit de geschiedenis, aandacht besteed aan zonne-energie.

Donderdag, 18.30 uur, gratis, dezwijger.nl.

Het Geneesmiddelendebat van De Balie. Beeld -
Het Geneesmiddelendebat van De Balie.Beeld -

Geneesmiddelendebat

Livestream

Wil de toekomstige Nederlandse regering bijdragen aan een eerlijke wereldwijde verdeling van de Covid-19 vaccins? En hoe gaat Nederland om met de macht van big pharma? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het Geneesmiddelendebat met vrouwelijke kandidaat-Kamerleden, onder wie Attje Kuiken (PvdA) en Noortje Thijssen (GL). Martijn de Greve presenteert en het wordt live gestreamd vanuit De Balie.

Donderdag, 20.00 uur, gratis, debalie.nl.

Thuis knutselen

Creatief kinderplatform

Het bedrijf Bison, dat lijm produceert, initieerde het online platform Bison Kids. Meester Sander legt hier door middel van video’s knutselopdrachten uit met spullen die je vaak al in huis hebt, zoals wc-rollen, plastic flessen en lege blikjes. Zo wordt duidelijk hoe je zelf een voetbaltafel kunt maken van Playmobilpoppetjes en een schoenendoos, en hoe je een pennenbakje van wc-rollen maakt. Naast een video is er voor elke opdracht een stappenplan, dat je kunt downloaden.

Gratis, bison.nl.

Talkshow Café Welling. Beeld -
Talkshow Café Welling.Beeld -

Rechtstreeks uit Welling

Online talkshow

Vrijdag is de eerste uitzending van Rechtstreeks uit Welling. Een onderdeel van de show is het programma Klare Taal, waarin journalist Jan Haasbroek wekelijks een vaste gast van Café Welling ontvangt. Hij praat met die stamgast over corona, politiek en het café. In de eerste uitzending zijn de rollen omgedraaid: Haasbroek wordt geïnterviewd door zijn tweelingbroer Nico. Daarnaast bevat elke uitzending een optreden. Bartender en zangeres Elske Rollema bijt vrijdag het spits af.

Vrijdag, 18.30 uur, gratis, cafewelling.nl.

Het Hazesmeezingfeest 'Een Rondje Hazes'. Beeld Brunopress
Het Hazesmeezingfeest 'Een Rondje Hazes'.Beeld Brunopress

Hazes 70 jaar

Online meezingfeest

André Hazes zou dit jaar 70 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan is zaterdag het Hazesmeezingfeest Een Rondje Hazes, dat je vanuit je woonkamer kunt bijwonen. In het voorprogramma wordt er een rondje gedaan langs voor Hazes iconische locaties, waar jonge talenten optreden als Danilo Kuiters en Kimberly Fransens. Daarna zingen onder anderen Tino Martin, Trijntje Oosterhuis en Emma Heesters vanuit het Concertgebouw de grootste Hazeshits.

Zaterdag, 19.30 uur, €10, eenrondjehazes.nl.

The Hoxton coffee walk. Beeld -
The Hoxton coffee walk.Beeld -

Hoxton Coffee Walk

Wandelroute

De Hoxton Coffee Walk, bedacht door het gelijknamige hotel, is een wandelroute langs koffietentjes in de stad. Haal een frisse neus en steun tegelijk vier locals, zoals Lotti’s, het restaurant van The Hoxton aan de Herengracht, en Coffee District op de Willemsparkweg. Ook wandel je naar Lot61 in de Kinkerstraat en Back to Black in de Weteringstraat. Bij elke locatie krijg je een stempel op de kaart en een aanbieding, zoals twee koffie voor de prijs van één. De routekaart kun je ophalen bij de vier deelnemers.

T/m 31 maart, instagram.com/lottisamsterdam.

Livestream concert van Anton Goudsmit in het Bimhuis. Beeld -
Livestream concert van Anton Goudsmit in het Bimhuis.Beeld -

Anton Goudsmit

Livestream concert

In het Bimhuis presenteert gitarist Anton Goudsmit (links) met de Amerikaanse bassist Sean Fasciani (m) en drummer Tim Hennekes zijn nieuwe album Ton Petit. Ook is er een aantal speciale gasten, onder wie Mete Erker en Joost Buis, die verschillende muziekinstrumenten zullen bespelen: van een tenorsaxofoon en een basklarinet tot een lap-steelgitaar en een trombone. De show wordt live gestreamd op Bimhuis TV en is te volgen op YouTube en Facebook.

Zaterdag, 20.30 uur, gratis, bimhuis.nl.

Roofkunst in Nederland

Online lezing

Vanavond organiseert Spui25 een lezing over de staat van roofkunst in Nederland. Hoogleraar musea Pieter ter Keurs, onderzoeker Mirjam Hoijtink en historicus Wim Manuhutu praten over hun ervaringen uit de praktijk en over het onderzoek naar de herkomst van kunst. De lezing eindigt met een panelgesprek waarin de sprekers op elkaar reageren en de vragen van het publiek worden beantwoord.

Donderdag, 20.00 uur, spui25.nl.

Dansend het weekend uit met het Plein Theater. Beeld Pablo Alanes
Dansend het weekend uit met het Plein Theater.Beeld Pablo Alanes

Dansend het weekend uit

Bewegen via Zoom

Bij het Plein Theater kun je zondag het weekend dansend afsluiten met een online dansoefening van choreograaf en performer Vincent Verburg. Een uur beweeg je samen met anderen, via Zoom, non-stop op verschillende soorten muziek, om zo te proberen gevoelens van vreugde, angst of frustratie een plek te geven. Na afloop wordt kort nagepraat.

Zondag, 11.00 uur, deelname op basis van een donatie, plein-theater.nl.

Reageren? weekendtips@parool.nl.

Meer over